Äitiii, mikä kuva täällä on? Kuva: iStockphoto
Äitiii, mikä kuva täällä on? Kuva: iStockphoto

Tatuoinneista on haittaa synnytyksessä vain, jos ne ovat toimenpiteiden tiellä.

Alaselkätatuointi ei aina estä epiduraalia. Tatuoinnista löytyy yleensä väritön kohta, josta neula voidaan pistää. Teoriassa tatuointiväriä voi tatuoinnin läpi pistettäessä päästä epiduraali- tai spinaalitilaan, mutta yhtäkään komplikaatiotapausta, joka johtuisi nimenomaan tatuoinnista, ei ole raportoitu. Anestesialääkärit ja kirurgit ovat kuitenkin varovaisia asian kanssa. Siksi monet eivät pistä tatuoinnin läpi tai tee sektioviiltoa tatuoinnin kohdalta.

Tuoreen tai infektoituneen tatuoinnin läpi ei neulaa voi pistää. Kanyylin kohdalla pätevät samat käytännöt. Sairaalan tatuointikäytännöstä voi keskustella kätilön kanssa äitiyspoliklinikkakäynnillä.

Herkästi venyvien ihoalueiden, kuten rintojen ja vatsan tatuointeihin voi muodostua raskausarpia. Tämä on kuitenkin vain kosmeettinen haitta, eikä siitä ole vaaraa äidille tai lapselle.

Tatuointien ottamista raskausaikana ei suositella. Näissä on aina tulehdusriski, ja tulehdus voi haitata raskautta. Raskauden aikana naisen vastustuskyky on normaalia matalampi, joten tulehdusten mahdollisuus on suurempi kuin normaalisti. Monet tatuoijat eivät edes tee tatuointia raskaana olevalle asiakkaalle.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.