Raskaana olevilla naisilla muuttunut ryhti voi aiheuttaa jännitystä hartioissa. Kuva: iStockphoto.
Raskaana olevilla naisilla muuttunut ryhti voi aiheuttaa jännitystä hartioissa. Kuva: iStockphoto.

Odotan toista lastani toisella kolmanneksella, ja pikkusormeni puutuvat.

Muistan saman oireen myös ensimmäisestä raskaudesta. Puutuminen ei ole voimakasta, mutta kuitenkin sellaista, että olen kiinnittänyt siihen huomiota. Pikkusormia usein myös kihelmöi samaan tapaan kuin silloin, kun puutunutta raajaa liikuttaa.

 

Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa:

Puutumisoireisiin voi olla muutamakin syy. Jos sinulla on turvotusta käsissä, voi puutuminen johtua siitä. Hermot ja verisuonet jäävät puristuksiin turvonneiden kudoksien väliin, ja tämä aiheuttaa puutumista.

Raskaana olevilla naisilla ryhti myös muuttuu niin, että selkä on notkolla. Muuttunut ryhti voi aiheuttaa jännitystä hartioissa. Hartioiden pitkäaikainen jännittyneisyys voi pahimmillaan tehdä puutumisoireita, kun ”veri ei kierrä” hartioiden lihaksissa.

Kaikenlainen liikunta auttaa sekä lihasten jännitystiloihin että turvotukseen. Uiminen ja keppijumppa ovat erityisen hyviä liikuntamuotoja juuri hartioille.

Uiminen ja keppijumppa ovat erityisen hyviä liikuntamuotoja juuri hartioille.

Selän hyvinvointiin raskauden aikana olet varmaankin jo saanut ohjeita neuvolasta. Jos et, voit pyytää siihen ohjausta seuraavan kerran kun menet neuvolaan.

Jos kätesi ovat turvoksissa, voit helpottaa turvotusta pitämällä käsiä hetkittäin yläasennossa, vähän samaan tapaan kuin nostaisit jalat seinälle, kun jalat ovat turvoksissa tai väsyneet.

Turvotusta myös seurataan neuvolassa, varsinkin loppuraskaudessa, joten mainitse siitä terveydenhoitajalle.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.