Vauva tulee, ystävyys menee? Kolme näkökulmaa ystävyyden vaalimiseen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa. Tämän jälkeen hän ei ole pitänyt minuun yhteyttä.

Myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Heillä oli keväällä yksi keskenmeno, ja ystäväni otti sen raskaasti. Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mitä minun pitäisi tehdä? Pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Neuvo 1: Anna aikaa surra

Ystäväsi suree vielä menetettyä lasta ja tuntuu kohtuuttomalta vaatia, että hän voisi iloita puolestasi. Anna hänelle aikaa ja tilaa.

Vika ei ole teissä kummassakaan vaan voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen kestää. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat aivan kuten muutkin ihmissuhteet.

Ystäväsi ottaa yhteyttä, jos hän haluaa ja pystyy. Ystävyyden syvyys punnitaan vasta sitten, kun tuo yhteydenotto on tehty tai jätetty tekemättä.

Saman kokenut

Neuvo 2: Pidä yhteyttä muihin ystäviin

Olen lapseton, ja pidän etäisyyttä ystäviini, joilla on lapsia. Vietän mieluiten aikaa niiden ystävien kanssa, joilla ei ole lapsia. Soittelen kyllä joskus perheellisille kavereilleni ja käyn silloin tällöin heillä kylässä.

Suosittelen, että keskityt itseesi ja vauvaasi ja iloitset raskaudestasi perheesi ja muiden ystäviesi kanssa. Teillä on varmasti paljon puhuttavaa keskenänne. Löydät samassa elämäntilanteessa olevia erilaisista ryhmistä, kerhoista ja puistoista.

Jos tapaat lapsetonta ystävääsi, osoita, että olet kiinnostunut hänen elämästään. Puhukaa myös muista aiheista kuin lapsista. Näin hänen on helpompi olla seurassasi.

Näin voi käydä

Neuvo 3: Kerro että välität

Voisit kirjoittaa ystävällesi kirjeen tai sähköpostin, jossa kerrot ajatuksistasi.

Sano, että toivot ystävyytenne säilyvän, koska hän on sinulle tärkeä. Ja että olet pahoillasi tilanteesta, jossa nyt olette. Näin osoitat, että välität hänestä edelleen.

Sinun on tärkeä mainita, että ymmärrät ystävääsi ja hänen ratkaisujaan. Jos hän ei jaksa pitää yhteyttä sinuun, hyväksyt sen. Tällä tavoin hänelle ei tule vaikutelmaa, että sinä hylkäät hänet etkä halua olla hänen kanssaan tekemisissä.

Hän saa itse päättää, mihin kykenee ja mihin ei.

Eve-88

MIllaisia kokemuksia sinulla on? Kommentoi ja keskustele alle!

Vauva 11/16

Minna123

"Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit" – 3 neuvoa

Minulla on ystävä joka tietää että olen mieheni kanssa yrittänyt saada lasta vuosia (takana IVF hoitoja ja keskenmenoja). Ystäväni on itse luomuna saanut 2 lasta. Minulle oli ertyisen raskasta kun ystäväni odotti toista lastaan ja itse olin juuri kärsinyt keskenmenosta. Sen sijan että ystäväni olisi jotenkin ottanut asian huomioon hän hölötteli raskudestaan koko ajan. Yleensä kyseessä oli ihan normaalia keskustelu jota jaksoin kuunnella, mutta en jaksanut kommentoida enkä kysyä lisää. Mutta...
Lue kommentti
Elppu

"Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit" – 3 neuvoa

Tottakai olen iloinen ystäväni puolesta. Olen sitä mieltä, että kaikki ansaitsevat perheen, jos sitä toivovat. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että perheellinen ihminen voi lapsiin liittyviä ongelmia selittämällään lisätä lapsettoman surua. Miksi perheellisten tarpeet ja ongelmat olisivat lähtökohtaisesti aina etusijalla? Näin ei mielestäni ole, ja siksi oletkin oikeassa. On parempi "erota", jos sopivaa keskitietä ei löydy.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Isokokoisen vauvan painon arviointi on vaikeampaa kuin pienemmän, kertoo terveydenhoitaja. 

Tasainen kasvu kertoo terveestä vauvasta.

Vauvan kokoa ja painoa tarkkaillaan koko raskauden ajan. Kun vauva kasvaa tasaisesti, tiedetään, että hän on todennäköisesti terve.

Neuvolassa kasvua seurataan kliinisin keinoin. Sf-mitta eli kohdun korkeus kertoo hyvin vauvan kasvusta. Ala­käyrillä kasvava kohtu kertoo sirommasta vauvasta, yläkäyrillä menevä rotevammasta. Kokenut terveydenhoitaja tai kätilö osaa arvioida vauvan suuntaa antavan painon vatsan päältä tunnustelemalla.

Kun vauvan kokoa tarkastellaan ultraäänellä, mitataan pään­ympärystä sekä pään halkaisijaa, pää–peppu-mittaa, vatsanympärystä ja reisiluun pituutta. Painoarvio koostuu näistä kaikista mittauksista.

Mitä isompi vauva, sen vaikeampi arvio.

Vauvan painoa arvioi aina ihminen, ja ihminen on erehtyväinen. Ultraäänellä arvioitu paino voi heittää mittavirheen tai sikiön hankalan asennon vuoksi. Silloin sikiöstä ei saada kuvaa juuri oikeassa kulmassa, ja mittaustulos vääristyy.

Mitä isompi vauva on, sitä useammin painoarvio ei vastaa todellisuutta. Isoilla vauvoilla vatsanympärysmitan käyrä ei vastaa todellista painoa, ja siksi mittausten perusteella tehty painoarvio usein heittää. Isolla vauvalla on myös enemmän ihonalaisrasvaa kuin sirommalla vauvalla, ja tämä rasva ei näy kunnolla ultraäänellä.

Normaalikokoinen vastasyntynyt painaa keskimäärin 3 500 grammaa. Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on kuitenkin laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Iso vauva ei aina tarkoita vaikeaa synnytystä.

Jos vauva painaa yli 4 500 grammaa, synnytyksen riskit alkavat lisääntyä. Kookas vauva on altis hapenpuutteelle kohdussa sekä synnytyksen aikana. Vauva voi jäädä puristuksiin synnytyskanavaan, ja ulos­autto voi olla tiukka, jolloin riski olkapunosvaurioon lisääntyy. Vauvan solisluu voi myös katketa.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen. Siksi raskausdiabeetikkoäitien sikiön kasvua tarkkaillaan tiheästi. Synnytykseen liittyvien riskien lisäksi vauva voi kärsiä matalista verensokereista synnytyksen jälkeen.

Jos lääkäri arvioi, että vauvan koosta johtuvat riskit ylittävät alatiesynnytyksen hyödyt, vauva syntyy keisarileikkauksella eli sektiolla. Harvemmin päädytään synnytyksen käynnistämiseen.

Iso vauva ei automaattisesti tarkoita vaikeaa synnytystä. Jos vauva on hyvässä asennossa raivotarjonnassa, kohdun supistusvoima on hyvä ja äidin vointi normaali, synnytys sujuu usein ongelmitta. Myös ponnistusasennolla ja sopivalla kivunlievityksellä on merkitystä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa saada perhehuoneen hotellista.

Pienet liikuteltavat vastasyntyneiden sängyt kertovat, että muutoin tavanomaisilta näyttäviin hotellihuoneisiin odotetaan erityisvieraita. Ensimmäiset vauvat vanhempineen aloittivat maanantaina toisiinsa tutustumisen Perhepesähotelli Cumuluksessa Helsingin Meilahdessa.

Jos synnytys sujuu hyvin ja äiti ja lapsi ovat terveitä, Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa viettää synnytystä seuraavat päivät sairaalahuoneen sijaan hotellihuoneessa. 

Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.
Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.

Uusia tiloja tuoreille perheille tarvitaan, sillä Kätilöopiston sairaala suljetaan sisäilmaongelmien takia. Keskiviikon jälkeen pääkaupunkiseudulla voi synnyttää Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

Naistenklinikalta hurautetaan Perhepesähotelliin taksilla tai omalla autolla 6–12 tuntia synnytyksen jälkeen. Omaan rauhaan hotelliin pääsee, jos äidin tai vauvan vointi ei vaadi lääketieteellistä hoitoa tai seurantaa.

Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.
Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.

Perhepesässä synnyttäjä ja kumppani saavat olla rauhassa yhdessä vauvaan tutustuen ja hoitaa itse vauvaansa. Hoitajat neuvovat, ohjaavat ja auttavat tarvittaessa ympäri vuorokauden. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.