Vauva tulee, ystävyys menee? Kolme näkökulmaa ystävyyden vaalimiseen.

"Olen raskaana ja suren sitä, ettei ystäväni enää pidä minuun yhteyttä. Kerroin hänelle raskaudesta kuukausi sitten. Ensin ystävä vakuutti olevansa onnellinen puolestani ja luulin, että kaikki on kunnossa. Tämän jälkeen hän ei ole pitänyt minuun yhteyttä.

Myös ystävä ja hänen miehensä yrittävät vauvaa. Heillä oli keväällä yksi keskenmeno, ja ystäväni otti sen raskaasti. Ymmärrän, että asia on hänelle vaikea. Mitä minun pitäisi tehdä? Pitäisikö minun vain antaa ystävyyden hiipua eikä yrittää väkisin?"

Elsa rv 22

Neuvo 1: Anna aikaa surra

Ystäväsi suree vielä menetettyä lasta ja tuntuu kohtuuttomalta vaatia, että hän voisi iloita puolestasi. Anna hänelle aikaa ja tilaa.

Vika ei ole teissä kummassakaan vaan voimavarojen puutteessa ja haavoissa, joiden paraneminen kestää. Ketään ei voi myöskään pakottaa jatkamaan ystävyyttä. Joskus ystävyyssuhteet katkeavat aivan kuten muutkin ihmissuhteet.

Ystäväsi ottaa yhteyttä, jos hän haluaa ja pystyy. Ystävyyden syvyys punnitaan vasta sitten, kun tuo yhteydenotto on tehty tai jätetty tekemättä.

Saman kokenut

Neuvo 2: Pidä yhteyttä muihin ystäviin

Olen lapseton, ja pidän etäisyyttä ystäviini, joilla on lapsia. Vietän mieluiten aikaa niiden ystävien kanssa, joilla ei ole lapsia. Soittelen kyllä joskus perheellisille kavereilleni ja käyn silloin tällöin heillä kylässä.

Suosittelen, että keskityt itseesi ja vauvaasi ja iloitset raskaudestasi perheesi ja muiden ystäviesi kanssa. Teillä on varmasti paljon puhuttavaa keskenänne. Löydät samassa elämäntilanteessa olevia erilaisista ryhmistä, kerhoista ja puistoista.

Jos tapaat lapsetonta ystävääsi, osoita, että olet kiinnostunut hänen elämästään. Puhukaa myös muista aiheista kuin lapsista. Näin hänen on helpompi olla seurassasi.

Näin voi käydä

Neuvo 3: Kerro että välität

Voisit kirjoittaa ystävällesi kirjeen tai sähköpostin, jossa kerrot ajatuksistasi.

Sano, että toivot ystävyytenne säilyvän, koska hän on sinulle tärkeä. Ja että olet pahoillasi tilanteesta, jossa nyt olette. Näin osoitat, että välität hänestä edelleen.

Sinun on tärkeä mainita, että ymmärrät ystävääsi ja hänen ratkaisujaan. Jos hän ei jaksa pitää yhteyttä sinuun, hyväksyt sen. Tällä tavoin hänelle ei tule vaikutelmaa, että sinä hylkäät hänet etkä halua olla hänen kanssaan tekemisissä.

Hän saa itse päättää, mihin kykenee ja mihin ei.

Eve-88

MIllaisia kokemuksia sinulla on? Kommentoi ja keskustele alle!

Vauva 11/16

Minna123

”Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit” – 3 neuvoa

Minulla on ystävä joka tietää että olen mieheni kanssa yrittänyt saada lasta vuosia (takana IVF hoitoja ja keskenmenoja). Ystäväni on itse luomuna saanut 2 lasta. Minulle oli ertyisen raskasta kun ystäväni odotti toista lastaan ja itse olin juuri kärsinyt keskenmenosta. Sen sijan että ystäväni olisi jotenkin ottanut asian huomioon hän hölötteli raskudestaan koko ajan. Yleensä kyseessä oli ihan normaalia keskustelu jota jaksoin kuunnella, mutta en jaksanut kommentoida enkä kysyä lisää. Mutta...
Lue kommentti
Elppu

”Olen raskaana ja lapseton ystävä katkaisi välit” – 3 neuvoa

Tottakai olen iloinen ystäväni puolesta. Olen sitä mieltä, että kaikki ansaitsevat perheen, jos sitä toivovat. Olen kuitenkin myös sitä mieltä, että perheellinen ihminen voi lapsiin liittyviä ongelmia selittämällään lisätä lapsettoman surua. Miksi perheellisten tarpeet ja ongelmat olisivat lähtökohtaisesti aina etusijalla? Näin ei mielestäni ole, ja siksi oletkin oikeassa. On parempi "erota", jos sopivaa keskitietä ei löydy.
Lue kommentti

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.