Onneksi sain esikoiseni ennen kuin sairaaloiden oma synnytysvalmennus ajettiin Suomessa alas.

Odotin esikoistani hyvään aikaan. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Kätilöopiston Haikaranpesässä sai nimittäin mahtavaa synnytysvalmennusta.

Varmasti siinä paloi veronmaksajien rahaa, mutta uskallan silti väittää, että huolellinen valmennus oli kannattava satsaus. Suomessa on nyt herätty siihen, että synnytyspelot ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa – samaan aikaan kun sairaaloiden synnytysvalmennuksista on monilla paikkakunnilla luovuttu.

Olennaista oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapaamaan henkilökuntaa.

Olennaista saamassani valmennuksessa oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapasimme sairaalan henkilökuntaa. Kätilöt kertoivat meille ensisynnyttäjille ja puolisoillemme synnytyksen kulusta. Näimme synnytyssalit, jumppapallot ja ponnistusjakkarat omin silmin. Saimme keskustella kahden kesken kätilön kanssa synnytykseen liittyvistä toiveista, ajatuksista ja peloista.

Kun tuli aika tulla synnyttämään, kävelin Kätilöopiston tutuksi tulleita käytäviä hyvällä ja luottavaisella mielellä. Vaikka synnytys ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, valmennuksissa syntynyt turvallisuuden tunne kantoi. En pelännyt missään vaiheessa, ja lopulta sain syliini maailman ihanimman vauvan. Pääsimme rakastumaan vauvaan ja opettelemaan vanhemmuutta ilman pelottavan synnytysmuiston painolastia.

Yhdellä hyvin hoidetulla valmennuksella saatiin kolme hyvin sujunutta synnytystä.

Kaksi seuraavaa synnytystä samassa sairaalassa sujuivat yhtä hyvällä mielellä. Yhdellä hyvin hoidetulla synnytysvalmennuksella saatiin siis kolme hyvin sujunutta synnytystä, joissa keskeinen ainesosa oli turvallisella mielellä olevan synnyttäjän oksitosiinipölly.

Ensisynnyttäjä voi olla vain yhden kerran. On väärin ja turhaa, jos lähestyvää synnytystä varjostaa pelko, joka olisi torjuttavissa sillä, että pääsee kurkistamaan synnytyssaliin, juttelemaan rauhassa kätilön kanssa, kokeilemaan miltä synnytysasennot tuntuvat. Kaikilla pitäisi olla siihen mahdollisuus.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.