Onneksi sain esikoiseni ennen kuin sairaaloiden oma synnytysvalmennus ajettiin Suomessa alas.

Odotin esikoistani hyvään aikaan. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Kätilöopiston Haikaranpesässä sai nimittäin mahtavaa synnytysvalmennusta.

Varmasti siinä paloi veronmaksajien rahaa, mutta uskallan silti väittää, että huolellinen valmennus oli kannattava satsaus. Suomessa on nyt herätty siihen, että synnytyspelot ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa – samaan aikaan kun sairaaloiden synnytysvalmennuksista on monilla paikkakunnilla luovuttu.

Olennaista oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapaamaan henkilökuntaa.

Olennaista saamassani valmennuksessa oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapasimme sairaalan henkilökuntaa. Kätilöt kertoivat meille ensisynnyttäjille ja puolisoillemme synnytyksen kulusta. Näimme synnytyssalit, jumppapallot ja ponnistusjakkarat omin silmin. Saimme keskustella kahden kesken kätilön kanssa synnytykseen liittyvistä toiveista, ajatuksista ja peloista.

Kun tuli aika tulla synnyttämään, kävelin Kätilöopiston tutuksi tulleita käytäviä hyvällä ja luottavaisella mielellä. Vaikka synnytys ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, valmennuksissa syntynyt turvallisuuden tunne kantoi. En pelännyt missään vaiheessa, ja lopulta sain syliini maailman ihanimman vauvan. Pääsimme rakastumaan vauvaan ja opettelemaan vanhemmuutta ilman pelottavan synnytysmuiston painolastia.

Yhdellä hyvin hoidetulla valmennuksella saatiin kolme hyvin sujunutta synnytystä.

Kaksi seuraavaa synnytystä samassa sairaalassa sujuivat yhtä hyvällä mielellä. Yhdellä hyvin hoidetulla synnytysvalmennuksella saatiin siis kolme hyvin sujunutta synnytystä, joissa keskeinen ainesosa oli turvallisella mielellä olevan synnyttäjän oksitosiinipölly.

Ensisynnyttäjä voi olla vain yhden kerran. On väärin ja turhaa, jos lähestyvää synnytystä varjostaa pelko, joka olisi torjuttavissa sillä, että pääsee kurkistamaan synnytyssaliin, juttelemaan rauhassa kätilön kanssa, kokeilemaan miltä synnytysasennot tuntuvat. Kaikilla pitäisi olla siihen mahdollisuus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsen sukupuolta ei ole vielä paljastettu. 

Yhdsyvaltalainen malli ja näyttelijä Kate Upton odottaa esikoistaan. Sport's Illustrated -lehdessä useaan otteeseen poseerannut uimapukumalli julkisti raskauden Instagramissa. 

 

#PregnantinMiami @justinverlander 🌞❤️

Henkilön Kate Upton (@kateupton) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @kateupton

Uptonin aviomies ja tuleva isä, baseballpelaaja Justin Verlander, 35, on raskaudesta erittäin innoissaan. 

– Sinusta tulee mahtava äiti! Olen niin ylpeä siitä, että lapsemme kasvaa tähän maailmaan sinunlaisesi naisen ohjauksessa, Verlander kirjoitti omalla Instagram-tilillään.

Upton ja Verlander menivät naimisiin marraskuussa 2017.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äänen muutokseen vaikuttaa muun muassa estrogeenitason äkillinen tippuminen.

Sussexin yliopiston tutkimuksesta selvisi, että naisen ääni madaltuu jopa kahden sävelkorkeuden verran heti synnytyksen jälkeen. Äänen muutokset eivät kuitenkaan ole pysyviä. Tutkimuksessa mukana olleiden naisten ääni palautui ennalleen noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Tutkimukseen osallistuneita naisia haastateltiin ennen raskautta, raskauden aikana sekä raskauden jälkeen. Tutkimuksessa analysoitiin naisten ääntä heidän puhuessaan toisille aikuisille. Tutkijat nauhoittivat haastatteluja naisilta yhteensä kymmenen vuoden ajan, ja viimeisimmät haastattelut tehtiin viisi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Naisen puheesta tulee monotonisempaa synnytyksen jälkeen.

Selvisi, että naisten ääniala tippui keskimäärin viisi prosenttia tutkimuksen aikana. Tämä vastaa kahta sävelkorkeutta.

Tutkittujen naisten äänissä ei myöskään ollut samanlaisia korkeusvaihteluita, kuin ennen synnytystä. Puheesta tuli siis monotonisempaa äitiyden myötä.

Tutkimusta johtanut Sussexin yliopiston tutkija Kasia Pisanski arvioi, että muutokset tuoreen äidin äänessä johtuvat useasta tekijästä.

– Synnytyksen jälkeen estrogeenitaso tippuu radikaalisti, joka voi osaltaan vaikuttaa äänen korkeuteen, Pisanski kommentoi EurekAlert-verkkojulkaisulle.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana hormoitasojen vaihteluiden mukaan.

Enemmän auktoriteettia?

Pisanskin mukaan äänen muuttuminen voi johtua myös naisen sosiaalisen aseman muutoksesta. On tutkittu, että matalan äänen omaavia ihmisiä pidetään sosiaalisesti pätevämpinä ja kypsempinä. Pisanski arvelee, että naiset saattavat äidiksi tullessaan tiedostamattaan puhua matalammalla äänellä, jotta heillä olisi enemmän auktoriteettia. 

Myös vauvavuoden väsymys voi vaikuttaa äänen madaltumiseen. Pisanskin mukaan väsymys ei kuitenkaan yksinään selitä kahden sävelkorkeuden muutosta. 

Äänen madaltuminen voi johtua myös sosiaalisen aseman muutoksesta.

Monet tunnetut naislaulajat ovat kertoneet, että raskaus on muuttanut heidän ääntään. 

Muun muassa laulajatähti Adele on kertonut avoimesti yleisölleen, että hänen on nykyään vaikeaa laulaa Skyfall-hittiään. Äänittäessään kappaletta hän oli raskaana, joten hänen oli helpompi laulaa kappaleen matalimmatkin nuotit. 

Yleinen käsitys onkin aiemmin ollut se, että naisen ääni madaltuu raskauden aikana. Tutkimus kuitenkin todistaa, että suurin muutos äänessä tapahtuu vasta synnytyksen jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.