Onneksi sain esikoiseni ennen kuin sairaaloiden oma synnytysvalmennus ajettiin Suomessa alas.

Odotin esikoistani hyvään aikaan. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Kätilöopiston Haikaranpesässä sai nimittäin mahtavaa synnytysvalmennusta.

Varmasti siinä paloi veronmaksajien rahaa, mutta uskallan silti väittää, että huolellinen valmennus oli kannattava satsaus. Suomessa on nyt herätty siihen, että synnytyspelot ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa – samaan aikaan kun sairaaloiden synnytysvalmennuksista on monilla paikkakunnilla luovuttu.

Olennaista oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapaamaan henkilökuntaa.

Olennaista saamassani valmennuksessa oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapasimme sairaalan henkilökuntaa. Kätilöt kertoivat meille ensisynnyttäjille ja puolisoillemme synnytyksen kulusta. Näimme synnytyssalit, jumppapallot ja ponnistusjakkarat omin silmin. Saimme keskustella kahden kesken kätilön kanssa synnytykseen liittyvistä toiveista, ajatuksista ja peloista.

Kun tuli aika tulla synnyttämään, kävelin Kätilöopiston tutuksi tulleita käytäviä hyvällä ja luottavaisella mielellä. Vaikka synnytys ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, valmennuksissa syntynyt turvallisuuden tunne kantoi. En pelännyt missään vaiheessa, ja lopulta sain syliini maailman ihanimman vauvan. Pääsimme rakastumaan vauvaan ja opettelemaan vanhemmuutta ilman pelottavan synnytysmuiston painolastia.

Yhdellä hyvin hoidetulla valmennuksella saatiin kolme hyvin sujunutta synnytystä.

Kaksi seuraavaa synnytystä samassa sairaalassa sujuivat yhtä hyvällä mielellä. Yhdellä hyvin hoidetulla synnytysvalmennuksella saatiin siis kolme hyvin sujunutta synnytystä, joissa keskeinen ainesosa oli turvallisella mielellä olevan synnyttäjän oksitosiinipölly.

Ensisynnyttäjä voi olla vain yhden kerran. On väärin ja turhaa, jos lähestyvää synnytystä varjostaa pelko, joka olisi torjuttavissa sillä, että pääsee kurkistamaan synnytyssaliin, juttelemaan rauhassa kätilön kanssa, kokeilemaan miltä synnytysasennot tuntuvat. Kaikilla pitäisi olla siihen mahdollisuus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.