Onneksi sain esikoiseni ennen kuin sairaaloiden oma synnytysvalmennus ajettiin Suomessa alas.

Odotin esikoistani hyvään aikaan. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Kätilöopiston Haikaranpesässä sai nimittäin mahtavaa synnytysvalmennusta.

Varmasti siinä paloi veronmaksajien rahaa, mutta uskallan silti väittää, että huolellinen valmennus oli kannattava satsaus. Suomessa on nyt herätty siihen, että synnytyspelot ovat tuplaantuneet viidessä vuodessa – samaan aikaan kun sairaaloiden synnytysvalmennuksista on monilla paikkakunnilla luovuttu.

Olennaista oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapaamaan henkilökuntaa.

Olennaista saamassani valmennuksessa oli se, että pääsimme käymään synnytyssalissa ja tapasimme sairaalan henkilökuntaa. Kätilöt kertoivat meille ensisynnyttäjille ja puolisoillemme synnytyksen kulusta. Näimme synnytyssalit, jumppapallot ja ponnistusjakkarat omin silmin. Saimme keskustella kahden kesken kätilön kanssa synnytykseen liittyvistä toiveista, ajatuksista ja peloista.

Kun tuli aika tulla synnyttämään, kävelin Kätilöopiston tutuksi tulleita käytäviä hyvällä ja luottavaisella mielellä. Vaikka synnytys ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, valmennuksissa syntynyt turvallisuuden tunne kantoi. En pelännyt missään vaiheessa, ja lopulta sain syliini maailman ihanimman vauvan. Pääsimme rakastumaan vauvaan ja opettelemaan vanhemmuutta ilman pelottavan synnytysmuiston painolastia.

Yhdellä hyvin hoidetulla valmennuksella saatiin kolme hyvin sujunutta synnytystä.

Kaksi seuraavaa synnytystä samassa sairaalassa sujuivat yhtä hyvällä mielellä. Yhdellä hyvin hoidetulla synnytysvalmennuksella saatiin siis kolme hyvin sujunutta synnytystä, joissa keskeinen ainesosa oli turvallisella mielellä olevan synnyttäjän oksitosiinipölly.

Ensisynnyttäjä voi olla vain yhden kerran. On väärin ja turhaa, jos lähestyvää synnytystä varjostaa pelko, joka olisi torjuttavissa sillä, että pääsee kurkistamaan synnytyssaliin, juttelemaan rauhassa kätilön kanssa, kokeilemaan miltä synnytysasennot tuntuvat. Kaikilla pitäisi olla siihen mahdollisuus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.