Sikiön liikkeet tuntee parhaiten, kun rauhoittuu itse aloilleen. Kuva: iStockphoto
Sikiön liikkeet tuntee parhaiten, kun rauhoittuu itse aloilleen. Kuva: iStockphoto

Kohdussa vilkas on nopealiikkeinen todennäköisesti syntymän jälkeenkin.

Ensisynnyttäjä tuntee vauvan ensimmäiset liikkeet tavallisesti 18.–20. raskausviikolla, jotkut jo muutamaa viikkoa aiemmin.

Liikkeet tuntuvat aluksi pieninä hipaisuina ja kevyinä potkuina. Loppuraskaudessa liikkeet muuttuvat tuntuviksi muljahduksiksi.

Oho, onpa rytinää! Vauva voi liikkua satakin kertaa tunnin aikana.

Normaalisti vauva liikkuu 3–50 kertaa tunnissa, jotkut satakin kertaa tunnin aikana. Liikkuvaisimmillaan vauva on usein yöaikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äiti tuntee sikiön liikkeistä noin 80–90 prosenttia. Äidin omat liikkeet vaimentavat tuntemuksia, ja siksi sikiön liikkeet tuntuvat selvimmin silloin, kun on itse paikallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokaisella lapsella on oma tapansa liikkua. Jos vauva on vilkas kohdussa, on hän sitä todennäköisesti syntymän jälkeenkin. On normaalia, että liikejaksojen jälkeen vauva pitää lepotaukoja, jotka kestävät noin 20–40 minuuttia. Silloin sikiö nukkuu.

Loppuraskaudessa vauvan liikkeitä on hyvä laskea päivittäin ainakin silloin, jos lapsi tuntuu liikkuvan vähän. Liikelaskentaa tehdään tavallisesti vasta viikon 30 jälkeen.

Teet liikelaskennan näin:

  • Paras aika laskea liikkeet on ilta, jolloin sikiö on yleensä vilkkaimmillaan.
  • Asetu lepäämään jommalle kummalle kyljelle.
  • Laske liikkeet tunnin ajalta. Kaikki selvästi erottuvat liikahdukset otetaan huomioon. Hikkaa ei kuitenkaan lasketa.
  • Jos sikiö liikkuu paljon, koko tuntia ei tarvitse laskea.
  • Jos tunnet vähemmän kuin 10 liikettä tunnissa, tee liikelaskenta uudelleen 1–2 tunnin kuluttua. Laskentatuntien välissä kannattaa juoda kylmää juotavaa ja jaloitella.
  • Jos liikkeitä ei kerry toisellakaan kerralla kuin alle 10, on sikiön vointi tarkistettava sairaalan synnytysvastaanotolla.

Lähteitä: Neuvolatyön käsikirja, Tays, ja HUS

Sisältö jatkuu mainoksen alla