Pahimpia ovat aamut ja alkuraskaus, mutta paha olo voi jatkua myös niiden yli.

Raskauspahoinvointi on melkein jokaisen odottajan riesana ainakin jossain vaiheessa raskautta. Vain yksi neljästä odottajasta säästyy siltä kokonaan.

Yleisimmin pahoinvointi alkaa pian plussatestin jälkeen, 5.–7. raskausviikolla, ja on pahimmillaan 9.–11. viikoilla. Useimmiten pahoinvointi alkaa hellittää 14. raskausviikkoon mennessä. Joskus käy niin, että pahoinvointi jatkuu läpi raskauden, mutta onneksi se on harvinaista.

Tämä tieto voi lohduttaa: tutkimusten mukaan raskauspahoinvointi voi liittyä pienempään keskenmenon riskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äidin pahoinvointi ei ole sikiölle vaarallista, mutta odottajalle se on kurjaa ja aiheuttaa vetämättömän olon. Usein puhutaan aamupahoinvoinnista, mutta ikävä kyllä paha olo voi jatkua pitkin päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kurja vointi vaikuttaa myös siihen, miten äiti kokee raskauden. Vauva.fin lukijat kuvailevat tuntemuksiaan näin:

”Pahoinvointi oli jatkuvaa, kokopäiväistä ja arkea häiritsevää. Kuin korostunutta matkapahoinvointia, joka paheni myös äkillisissä asennonvaihdoksissa. Vain lepo helpotti oloa. Puhelimella ei voinut olla, ja äänet ja valot lisäsivät pahaa oloa. Raskaudesta oli vaikea iloita, sillä pelkäsin vielä mahdollista keskenmenoa ja mahakaan ei ollut vielä kasvanut.”

”Puhelimella ei voinut olla, ja äänet ja valot lisäsivät pahaa oloa.”

”Välillä toivoin, etten olisi tullutkaan raskaaksi.”

”Pahoinvonti oli uuvuttavaa mutta samalla myös auttoi uskomaan siihen, että raskaus on totta ja kaikki on hyvin!”

”Ei ilolle riittänyt energiaa, jaksoin vain sen voimalla, että tiesin olon helpottavan jossain vaiheessa. Laskin päiviä ja viikkoja.”

”Siihen tottui, ja siitä tuli ns. osa aamurutiinia. Ajattelin vain, että se kuuluu osaksi raskautta.”

Monilla paha olo äityi niin vaikeaksi, että se haittasi tavallista arkea.

”Bussissa töihin matkustaminen oli mahdotonta. Jouduin usein jäämään pois bussista oksentamaan tien laitaan. Välillä jouduin myös käymään työpaikan vessassa oksentamassa. Se oli hankalaa etenkin silloin, kun en ollut vielä kertonut asiasta.”

”Makasin sängyllä, vahtasin kattoa ja mietin, että ei koskaan enää”

Vauva.fin kyselyyn vastanneissa oli paljon vaikeasta pahoinvoinnista kärsineitä. Noin neljäsosa kertoi raskauspahoinvoinnin olleen pahimmillaan lievää kuvotusta. Lopuilla kolmella neljäsosalla pahoinvointi oli voimakasta, ja siihen liittyi oksentelua.

Sairaalahoitoon pahoinvoinnin takia oli joutunut jopa kuudesosa kaikista vastaajista. Tilastollisesti vain noin yksi prosentti odottajista kärsii erittäin vaikeasta pahoinvoinnista eli hyperemeesistä. Sitä on potenut myös herttuatar Catherine.

Ei ole tiedossa, kuinka iso osa vauva.fin kyselyyn vastanneista oli saanut hyperemeesi-diagnoosin.

Jos oksentelu on kovin rajua, se voi johtaa elimistön kuivumiseen ja puutteisiin ravintoaineiden imeytymisessä. Joskus nestetasapainoa joudutaan ylläpitämään tiputuksella sairaalassa.

”En voinut nousta sängystä ylös ollenkaan, jos nousin, oksensin taukoamatta. En pystynyt tekemään käytännössä mitään, mies oli lujilla, varsinkin, kun oli jo muita lapsia. Viimeisessä raskaudessa makasin sängyllä, vahtasin valkoista kattoa ja mietin, että ei koskaan enää. Mies teki yötyötä ja hoiti koko kodin. Raskaudesta nautin vasta, kun pahoinvointi loppui viikkojen 12–14 välillä.”

”Hämärässä huoneessa kyljelläni koetin saada edes jotain pidettyä sisälläni.”

”Olin kolme kuukautta sairauslomalla, käytännössä makasin hämärässä huoneessa kyjelläni ja koetin saada päivässä edes jotain pidettyä sisälläni. En voinut katsoa televisiota tai lukea lehtiä, koska niistä tuli huono olo. Ainoa viihdyke oli kirjojen lukeminen. Välillä olin sairaalassa tiputuksessa. Pahoinvointi oli kuin olisin joutunut eristysselliin, jossa heräsin joka aamu elämäni kamalimpaan krapulaan.”

Palkinto, odotettu vauva, on kuitenkin kärsimyksen arvoinen, äidit kertovat.

”Mietin, että onko se tämän arvoista. Nyt tiedän, että kyllä se on.”

”Eniten lohdutti, kun kuulin neuvolassa ekan kerran vauvan sydänäänet.”

”Palkintona on jotain aivan mielettömän upeaa ja ihanaa.”

Lähteitä: Vauva.fin kysely (79 vastaajaa), Terveyskirjasto.fi, lopujo.fi, hyperemeesi.fi

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla