Vaikuttaako odottajan ankara vatsatauti vauvaan?

Olen raskaana viikolla 20. Sain sukulaislapsilta rankan vatsataudin ja oksentelin monta päivää. Jouduin lääkärin kehotuksesta sairaalaan tiputukseen nestehukan vuoksi. Olen jo tervehtynyt, mutta aloin jälkikäteen pohtia, vaikuttaako odottajan vatsatauti vauvaan?

Gynekologi Anna-Paula Sariola vastaa: Oksentelu ja ripulointi johtavat aikuisella harvoin niin hankalaan kuivumiseen ja nestehukkaan, että tiputushoito sairaalassa on tarpeen. Raskausaika on poikkeus. On varmasti ollut hyvä, että sait nestehoitoa sairaalassa. Se myös nopeutti toipumistasi.

Alkuraskaudessa energiantarve lisääntyy vain vähän. Omat varastot korvaavat tilapäisen energiavajeen myös raskausaikana. Koko odotusajan kestävä niukka ravinnonsaanti voi johtaa siihen, että lapsi syntyy pienikokoisena. Tällöin energiamäärät ovat jääneet alle neljännekseen siitä, mitä raskausajan tarve olisi ollut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuumeisiin tulehdussairauksiin ja myös oksennus-ripulitauteihin saattaa liittyä supisteluja, jotka eivät aina kuitenkaan merkitse ennenaikaisesti käynnistyvää synnytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohdunsuun tilanne tutkitaan keskiraskauden lääkärintarkastuksessa. Kannattaa mainita raskauden aikainen vatsatauti neuvolassa käydessä, jolloin mahdolliset seuraukset kohdunsuulla tutkitaan hyvin.

Vauva 12/2010

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla