Vitamiinit ruoasta vai purkista? Lue suositukset vitamiinivalmisteiden käyttämisestä odotusaikana.

D-vitamiini on tarpeen odotusaikana

Monipuolisen ravinnon etuja ei voi korvata pilleripurkista, mutta raskaana oleville ja imettäville naisille vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet saattavat olla tarpeen yksipuolisen ruokavalion tukena. Terveelliseen ruokavalioon kuuluu kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljatuotteita ja kasviöljyjä päivittäin sekä kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Luonnollisimmin vitamiinit imeytyvät juuri ravinnosta. 

D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan raskaus- ja imetysaikana ympäri vuoden. Suositeltu annos on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Vitamiinivalmisteen käyttö on vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Tarvittaessa ravintoaineiden saantia voi täydentää rauta-, foolihappo- tai kalsiumvalmisteella. Ohjeiden mukaista annostelua ei pidä ylittää ja monien ravintolisien yhtäaikaista käyttöä tulee varoa. A-vitamiinia sisältävien valmisteiden käyttöä ei raskausaikana suositella, koska ne saattavat olla sikiölle haitallisia.

Foolihapon saanti on suomalaisilla niukahkoa, ja sen tarve kasvaa erityisesti ennen raskautta ja raskauden aikana. Lisääntynyt tarve saadaan tyydytettyä ravitsemussuositusten mukaisella ravinnolla, mutta jos ruokavalio on puutteellinen tai yksipuolinen, foolihappovalmisteiden käyttöä suositellaan. Foolihappo vähentää raskaudenaikaisia komplikaatioita ja ehkäisee vauvojen hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Ennen raskautta aloitettu foolihappokuuri saattaa uusien tutkimustulosten mukaan ehkäistä myös lasten puheen viivästymistä.

Myös raudan tarve kasvaa ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, mutta lisärautaa purkista ei napsita automaattisesti. Rautavalmisteiden käyttö tapahtuu neuvolan tai lääkärin valvonnassa. Ravinnosta rautaa saa parhaiten lihasta, täysjyväviljasta ja kalasta. 

Kalsiumia tarvitaan raskausaikana sikiön tarpeisiin ja imetysaikana maidon muodostamiseen. Kalsiumvalmisteen käyttäminen voi olla tarpeen, jos maitotuotteiden käyttö on vähäistä.

Ravintolisien käytöstä yleensä ei näytä lokakuussa 2011 julkaistun suomalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan olevan juuri hyötyä vaan niiden runsaasta nauttimisesta voi olla enemmänkin haittaa. Ttutkimuksen mukaan D-vitamiinin ja kalsiumin käytöstä on selvää hyötyä, mutta monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käytöstä voi koitua vahinkoa pitkällä aikavälillä.
Tutkimuksessa ei ollut kuitenkaan mukana raskaana olevia naisia eikä tutkimustuloksia voi soveltaa suoraan Suomeen. Yhdysvalloissa ravintolisien jatkuva käyttö on yleisempää kuin Euroopassa, ja myös valmisteiden ainepitoisuudet ovat suurempia.

 

Lähteet:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Terveyskirjasto Duodecim
Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen Iowa Women’s Health Study –tutkimus ravintolisien vaikutuksista, julkaistu lokakuussa 2011 lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.
Tutkimus foolihapon ehkäisevästä vaikutuksesta lasten puheen viivästymiseen, julkaistu lokakuussa 2011 Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä

Lue lisää:

 THL:n uutinen vitamiinivalmisteiden käytöstä 10/2011

D-vitamiinin käyttösuositus 2011 (THL)

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.