Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa.

Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa. Kannattaisiko raskaana olevien siis rajoittaa kosmetiikan käyttöä vai luopua siitä peräti kokonaan?

Turun Sanomat uutisoi suomalaistutkijoiden havainneen, että nuorten miesten kivessyöpien määrä Turun seudulla on lisääntynyt viime vuosina hälyttävästi, ja siittiöiden määrä ja laatu on heikentynyt. Syy saattaa tutkijoiden mukaan olla raskaudenaikaisessa kemikaalialtistuksessa.

Syy-seuraus-yhteyttä ei ole pystytty varmasti todistamaan,  mutta eläinkokeissa kemikaalien on havaittu aiheuttavan sukupuolielimien epämuodostumia sekä vähentävän siittiöiden määrää. Tutkimustulosten perusteella tutkimusta johtava professori Jorma Toppari suositteleekin naisille Tanskan mallin mukaisesti  tarpeettoman kosmetiikan välttämistä raskauden aikana.

Kemikaalit vaikuttavat hormoneihin

Kemikaalien haitallisuudesta on esitetty tutkimustuloksia aiemminkin. Esimerkiksi ftalaattien ja bisfenoli-A:n on todettu vaikuttavan haitallisesti hormonitoimintaan. Ftalaatit ovat olleet kiellettyjä jo useita vuosia, mutta silti niitä löytyy edelleen, hiljattain muun muassa leluista ja lastenvaunuista.

Myös monet hajusteet, kuten synteettiset myskit voivat vaikuttaa hormonitoimintaan. Raskaana olevan, ja muidenkin, kannattaa siis suosia hajusteettomia tuotteita. Myös vessanraikastimet ja huonetuoksut on hyvä jättää kaupan hyllyyn.

Satoja kemikaaleja päivittäin

Ihminen altistuu päivittäin sadoille kemikaaleille muun muassa kosmetiikan kautta. Osa kemikaaleista saattaa imeytyä ihon läpi tai hengitettynä kulkeutua keuhkoihin. Kattavaa tutkimusta kemikaaleista sekä niiden pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksista ei kuitenkaan ole.

Myöskään kemikaalien imeytymisestä ei ole varmaa tietoa. Nanopartikkelien tiedetään läpäisevän ihon, mitä hyödynnetään muun muassa lääkkeiden annostelussa, mutta kosmetiikan osalta tietoa nanopartikkelien vaikutuksesta ei ole vielä riittävästi.

Käytä vain tarpeellista kosmetiikkaa

Turvallisinta onkin käyttää ainoastaan tarpeellista kosmetiikkaa ja silloinkin tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja ylimääräisiä kemikaaleja. Myös kosmetiikan käyttöä suurilla ihoalueilla voi olla hyvä rajoittaa ja jättää muun muassa  aurinkovoiteet, tuoksuvat vartalovoiteet ja hajuvedet käyttämättä.

Luonnonkosmetiikka voi olla hyvä vaihtoehto, mutta myös luonnolliset aineet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyyttä, joten luonnonkosmetiikkakaan ei ole yksiselitteisesti turvallinen ratkaisu. Niin ikään apteekkikosmetiikassa voi olla muun muassa parabeeneja, joiden epäillään olevan haitallisia.

Lue lisää aiheesta:

Turun Sanomat: Puhtaus haisee kemikaaleilta

Kemikaalikimara: Turha kosmetiikka pois raskausaikana

Uusimusta: Hakusanalla kemikaalit löytyy useita artikkeleita kemikaalien haitoista

Kuluttajavirasto: Eko-ostajan opas: Kosmetiikka ja hygienia

Yle, Akuutti: Kosmetiikan haitat

Kemikaalicocktail: Tekstejä kemikaalien haitoista hakusanalla kemikaalit

Lue myös:
Onko lääke riski vauvalle

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.