Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa.

Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa. Kannattaisiko raskaana olevien siis rajoittaa kosmetiikan käyttöä vai luopua siitä peräti kokonaan?

Turun Sanomat uutisoi suomalaistutkijoiden havainneen, että nuorten miesten kivessyöpien määrä Turun seudulla on lisääntynyt viime vuosina hälyttävästi, ja siittiöiden määrä ja laatu on heikentynyt. Syy saattaa tutkijoiden mukaan olla raskaudenaikaisessa kemikaalialtistuksessa.

Syy-seuraus-yhteyttä ei ole pystytty varmasti todistamaan,  mutta eläinkokeissa kemikaalien on havaittu aiheuttavan sukupuolielimien epämuodostumia sekä vähentävän siittiöiden määrää. Tutkimustulosten perusteella tutkimusta johtava professori Jorma Toppari suositteleekin naisille Tanskan mallin mukaisesti  tarpeettoman kosmetiikan välttämistä raskauden aikana.

Kemikaalit vaikuttavat hormoneihin

Kemikaalien haitallisuudesta on esitetty tutkimustuloksia aiemminkin. Esimerkiksi ftalaattien ja bisfenoli-A:n on todettu vaikuttavan haitallisesti hormonitoimintaan. Ftalaatit ovat olleet kiellettyjä jo useita vuosia, mutta silti niitä löytyy edelleen, hiljattain muun muassa leluista ja lastenvaunuista.

Myös monet hajusteet, kuten synteettiset myskit voivat vaikuttaa hormonitoimintaan. Raskaana olevan, ja muidenkin, kannattaa siis suosia hajusteettomia tuotteita. Myös vessanraikastimet ja huonetuoksut on hyvä jättää kaupan hyllyyn.

Satoja kemikaaleja päivittäin

Ihminen altistuu päivittäin sadoille kemikaaleille muun muassa kosmetiikan kautta. Osa kemikaaleista saattaa imeytyä ihon läpi tai hengitettynä kulkeutua keuhkoihin. Kattavaa tutkimusta kemikaaleista sekä niiden pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksista ei kuitenkaan ole.

Myöskään kemikaalien imeytymisestä ei ole varmaa tietoa. Nanopartikkelien tiedetään läpäisevän ihon, mitä hyödynnetään muun muassa lääkkeiden annostelussa, mutta kosmetiikan osalta tietoa nanopartikkelien vaikutuksesta ei ole vielä riittävästi.

Käytä vain tarpeellista kosmetiikkaa

Turvallisinta onkin käyttää ainoastaan tarpeellista kosmetiikkaa ja silloinkin tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja ylimääräisiä kemikaaleja. Myös kosmetiikan käyttöä suurilla ihoalueilla voi olla hyvä rajoittaa ja jättää muun muassa  aurinkovoiteet, tuoksuvat vartalovoiteet ja hajuvedet käyttämättä.

Luonnonkosmetiikka voi olla hyvä vaihtoehto, mutta myös luonnolliset aineet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyyttä, joten luonnonkosmetiikkakaan ei ole yksiselitteisesti turvallinen ratkaisu. Niin ikään apteekkikosmetiikassa voi olla muun muassa parabeeneja, joiden epäillään olevan haitallisia.

Lue lisää aiheesta:

Turun Sanomat: Puhtaus haisee kemikaaleilta

Kemikaalikimara: Turha kosmetiikka pois raskausaikana

Uusimusta: Hakusanalla kemikaalit löytyy useita artikkeleita kemikaalien haitoista

Kuluttajavirasto: Eko-ostajan opas: Kosmetiikka ja hygienia

Yle, Akuutti: Kosmetiikan haitat

Kemikaalicocktail: Tekstejä kemikaalien haitoista hakusanalla kemikaalit

Lue myös:
Onko lääke riski vauvalle