Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa.

Kosmetiikan ja kemikaalien haitallisuudesta sikiölle on saatu jälleen uutta tutkimustietoa. Kannattaisiko raskaana olevien siis rajoittaa kosmetiikan käyttöä vai luopua siitä peräti kokonaan?

Turun Sanomat uutisoi suomalaistutkijoiden havainneen, että nuorten miesten kivessyöpien määrä Turun seudulla on lisääntynyt viime vuosina hälyttävästi, ja siittiöiden määrä ja laatu on heikentynyt. Syy saattaa tutkijoiden mukaan olla raskaudenaikaisessa kemikaalialtistuksessa.

Syy-seuraus-yhteyttä ei ole pystytty varmasti todistamaan,  mutta eläinkokeissa kemikaalien on havaittu aiheuttavan sukupuolielimien epämuodostumia sekä vähentävän siittiöiden määrää. Tutkimustulosten perusteella tutkimusta johtava professori Jorma Toppari suositteleekin naisille Tanskan mallin mukaisesti  tarpeettoman kosmetiikan välttämistä raskauden aikana.

Kemikaalit vaikuttavat hormoneihin

Kemikaalien haitallisuudesta on esitetty tutkimustuloksia aiemminkin. Esimerkiksi ftalaattien ja bisfenoli-A:n on todettu vaikuttavan haitallisesti hormonitoimintaan. Ftalaatit ovat olleet kiellettyjä jo useita vuosia, mutta silti niitä löytyy edelleen, hiljattain muun muassa leluista ja lastenvaunuista.

Myös monet hajusteet, kuten synteettiset myskit voivat vaikuttaa hormonitoimintaan. Raskaana olevan, ja muidenkin, kannattaa siis suosia hajusteettomia tuotteita. Myös vessanraikastimet ja huonetuoksut on hyvä jättää kaupan hyllyyn.

Satoja kemikaaleja päivittäin

Ihminen altistuu päivittäin sadoille kemikaaleille muun muassa kosmetiikan kautta. Osa kemikaaleista saattaa imeytyä ihon läpi tai hengitettynä kulkeutua keuhkoihin. Kattavaa tutkimusta kemikaaleista sekä niiden pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksista ei kuitenkaan ole.

Myöskään kemikaalien imeytymisestä ei ole varmaa tietoa. Nanopartikkelien tiedetään läpäisevän ihon, mitä hyödynnetään muun muassa lääkkeiden annostelussa, mutta kosmetiikan osalta tietoa nanopartikkelien vaikutuksesta ei ole vielä riittävästi.

Käytä vain tarpeellista kosmetiikkaa

Turvallisinta onkin käyttää ainoastaan tarpeellista kosmetiikkaa ja silloinkin tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja ylimääräisiä kemikaaleja. Myös kosmetiikan käyttöä suurilla ihoalueilla voi olla hyvä rajoittaa ja jättää muun muassa  aurinkovoiteet, tuoksuvat vartalovoiteet ja hajuvedet käyttämättä.

Luonnonkosmetiikka voi olla hyvä vaihtoehto, mutta myös luonnolliset aineet voivat aiheuttaa allergiaa ja yliherkkyyttä, joten luonnonkosmetiikkakaan ei ole yksiselitteisesti turvallinen ratkaisu. Niin ikään apteekkikosmetiikassa voi olla muun muassa parabeeneja, joiden epäillään olevan haitallisia.

Lue lisää aiheesta:

Turun Sanomat: Puhtaus haisee kemikaaleilta

Kemikaalikimara: Turha kosmetiikka pois raskausaikana

Uusimusta: Hakusanalla kemikaalit löytyy useita artikkeleita kemikaalien haitoista

Kuluttajavirasto: Eko-ostajan opas: Kosmetiikka ja hygienia

Yle, Akuutti: Kosmetiikan haitat

Kemikaalicocktail: Tekstejä kemikaalien haitoista hakusanalla kemikaalit

Lue myös:
Onko lääke riski vauvalle

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.