Raskausaikana paras lääke flunssaan on lepo. Kuva: iStockphoto
Raskausaikana paras lääke flunssaan on lepo. Kuva: iStockphoto

Influenssa on raskaana olevalle vaikeampi tauti kuin muille, mutta vakavat komplikaatiot ovat onneksi harvinaisia.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Liisa Häkkinen kertoo kolme asiaa, jotka odottajan tulee tietää flunssan sairastamisesta raskausaikana. 

1. Onko kuumeesta vaaraa sikiölle?

Ennen raskausviikkoa 12 sairastettu kova kuume voi lisätä keskenmenoriskiä. Raskauden keskeytyminen pelkän kuumeen vuoksi on kuitenkin harvinaista, varsinkin jos kuume liittyy nimenomaan tavalliseen flunssaan.

Toisella tai viimeisellä raskauskolmanneksella sairastettu kova kuume voi lisätä ennenaikaisen syntymän riskiä, mutta nämäkin tapaukset ovat harvinaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Entä jos sairastun influenssaan, miten se vaikuttaa sikiöön?

Influenssa on odottajalle vaikeampi tauti kuin muille, sillä raskauden aikana äidin immuunijärjestelmä ei toimi samalla tavalla kuin muuten. Tästä syystä äidin riski sairastua influenssan vakaviin jälkitauteihin kuten keuhkokuumeeseen lisääntyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun influenssavirus pääsee jylläämään äidin elimistössä, on mahdollista, että virus kulkeutuu äidin verenkierron mukana istukkaan ja istukan kautta sikiöön. Tällöin sikiökin sairastuu, ja tuolloin vauva voi liikkua kohdussa normaalia vähemmän.

Influenssaa sairastavan odottajan on hyvä tarkkailla sikiön liikkeitä tavallista enemmän.

Jos odottava äiti sairastuu influenssaan, hänen on hyvä tehdä liikelaskentaa tavallista useammin. Jos vauva liikkuu selvästi vähemmän kuin yleensä, kannattaa käydä äitiyspoliklinikalla tarkistamassa tilanne.

Influenssa voi myös lisätä keskenmenon ja ennenaikaisen syntymän riskiä, mutta nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Raskausaikana sairastetut influenssan kaltaiset tulehdustaudit voivat lisätä kehityshäiriöiden riskiä vauvalla. Äidin sairastaman influenssan ja lapsella vasta vuosien päästä mahdollisesti ilmenevän kehityshäiriön yhteyttä on kuitenkin käytännössä hankala todistaa.

3. Miten voin raskaana ehkäistä flunssaa ja influenssaa?

Suomessa influenssa ei useinkaan aiheuta odottajille komplikaatioita, sillä raskaana olevalle suositellaan influenssarokotetta, ja suurin osa myös ottaa sen. Rokotus antaa suojan influenssaviruksilta äidille, mutta myös sikiölle. Rokote suojaa vauvaa vielä puoli vuotta tämän syntymän jälkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan B-vitamiinin sisältämän ravintoaineen koliinin syöminen raskausaikana voi ehkäistä influenssan ja nuhakuumeen aiheuttamia mahdollisia kehityshäiriöitä. THL ei kuitenkaan suosittele koliinia käytettäväksi raskausaikana, sillä sen käytön pitkäaikaisia vaikutuksia ei ole tutkittu. Monipuolisen ruokavalion lisäksi odottajan on hyvä syödä D-vitamiinia ja foolihappoa, mutta muiden lisäravinteiden käyttöä ei suositella.

Odottajan kannattaa hoitaa korkeaa kuumetta aluksi levolla. 

Perusterveelle odottajalle tavallisten flunssien ehkäisyyn riittää käsien pesu ja kontaktin välttäminen flunssaa sairastavien kanssa. 

Korkeaa kuumetta kannattaa aluksi hoitaa levolla ja riittävällä nesteen saannilla. Jos kuume ei laske, odottajan tulisi aina jutella lääkärin kanssa ennen kuin aloittaa flunssan lääkitsemisen omatoimisesti, Häkkinen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla