Estääkö tatuointi epiduraalin ja 4 muuta faktaa.

1. Vielä pieni hetki!

Tatuoinnin ottamista raskausaikana ei suositella. Tatuointiväri on elimistölle vierasta ainetta, eikä värien sisältämistä aineista ole aina tarkkaa selvyyttä. Tatuointivärien vaikutuksesta sikiön kehitykseen ei myöskään ole tutkimustietoa – tällaisen tutkimuksen tekeminenhän olisi mahdotonta.

Erityisen riskialtista aikaa on raskauden ensimmäinen kolmannes, eikä turvallisuutta voida taata myöhemmässäkään vaiheessa.

Tatuointivärit voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai ihokomplikaatioita.

Tuore tatuointi on myös aina avohaava, jossa on infektioriski. Vaikka perusterveelle odottajalle infektio on yleensä vaaraton ja hoidettavissa antibiooteilla, tulehdus on aina elimistölle stressitila, ja antibiootit muuttavat ainakin äidin suoliston bakteerikantaa.

2. Ihokin on nyt erilainen

Uskomuksista huolimatta vanhat tatuointivärit eivät liiku iholta mihinkään tai kulkeudu rintamaitoon.

Sen sijaan imetysaikana otetun tatuoinnin värit eivät välttämättä tartu hyvin ihoon. Imetysajan hormonitoiminta muuttaa ihon kimmoisuutta, ja imetysaikana otettu kuva voi mennä pilalle.

Jos tatuoitu iho tulehtuu, on olemassa imetysaikana käytettäviksi sopivia antibiootteja ja tulehduskipulääkkeitä. Lääkeaineet voivat kuitenkin pienessä määrin kulkeutua rintamaitoon ja aiheuttaa vauvalle vatsanväänteitä.

3. Se kuuluisa luulo

Aiemmin anestesialääkärit epäröivät epiduraalineulan laittoa tatuoituun selkään. Nykyään tatuointi ei ole este epiduraalipuudutukselle.

Lääkäri etsii tatuoinnista sopivan raon, josta pistää. Jos koko aluetta kattaa tatuointi, lääkäri voi tarvittaessa tehdä pienen viillon ja levittää ihoa, jolloin pigmenttiväri ei pääse puudutuspiikin kautta elimistöön.

Sen sijaan vatsan tatuointi on otettava huomioon sektioviiltoa tehtäessä, jotta pigmentit eivät siirry elimistöön. Jos kyynärtaipeissa tai kädenselissä on tummia tai sinisävyisiä tatuointeja, ne voivat hankaloittaa kanyylin laittoa tai verikokeen ottoa.

4. Ottaa napakorun pois

Napakoru ei yleensä haittaa ensimmäisen ultraäänitutkimuksen tekemistä, noin viikolla 12. Sikiö on vielä alavatsan kohdalla tai piilottelee lantiomaljassa.

Lävistys kannattaa kuitenkin ottaa pois noin viikon 22 rakenneultraan mennessä. Näillä viikoilla vauva on jo ylempänä, ja kätilön keskittyessä katsomaan vauvaa monitorista ultralaitteen herkät anturit saattavat osua napakoruun.

Muutoin napakorua voi pitää raskausaikana, kunnes vatsa alkaa kasvaa. Ihon venyessä koru alkaa usein kiristää, ja navasta pullottava koru nykäisee ilkeästi tarttuessaan vaatteisiin.

5. Saliin ilman koruja

Synnytyssairaalaan lähtiessä kannattaa poistaa ainakin kasvojen ja suun lävistykset. Viimeistään nyt on aika irrottaa napakoru. Jos joudut kiireelliseen sektioon, vatsan alue on saatava nopeasti steriiliksi, ja piukasta vatsasta koru on vaikea saada irti.

Hätätoimenpiteeseen mennessä mikään ei myöskään saa olla suun alueella esimerkiksi hengitysputken tiellä. Kasvojen alueella olevat lävistykset voivat haitata hoitotoimenpiteitä.

Varminta on siis riisua kaikki korut synnytyksen ajaksi ja napsautella lävistykset takaisin kotona.

Vauva 11/2015

Asiantuntijat

Naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander, HYKS, sekä synnytysosaston ylilääkäri Anna Sariola, Lohjan sairaala.

Pinkku84

Odottaja – tämä sinun pitää tietää tatuoinneista ja lävistyksistä

Esikoista odotellessa minulla oli neuvolassa napakoru paikoillaan eikä mitään sanottu. Sitten kun kävin lääkärissä ja vanhempi lääkäritäti alkoi tutkimaan pojan asento, se parkas mulle että koru HETI POIS. se on vaaraksi lapselle. Olin vähän ihmeissäni ja otin sen sitten pois. Heti pojan synnyttyä laitoin sen takasin, kun ei ollut reikä umpeen mennyt. Toista nyt odottelen ja koru on vieläkin paikoillaan.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.