Estääkö tatuointi epiduraalin ja 4 muuta faktaa.

1. Vielä pieni hetki!

Tatuoinnin ottamista raskausaikana ei suositella. Tatuointiväri on elimistölle vierasta ainetta, eikä värien sisältämistä aineista ole aina tarkkaa selvyyttä. Tatuointivärien vaikutuksesta sikiön kehitykseen ei myöskään ole tutkimustietoa – tällaisen tutkimuksen tekeminenhän olisi mahdotonta.

Erityisen riskialtista aikaa on raskauden ensimmäinen kolmannes, eikä turvallisuutta voida taata myöhemmässäkään vaiheessa.

Tatuointivärit voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai ihokomplikaatioita.

Tuore tatuointi on myös aina avohaava, jossa on infektioriski. Vaikka perusterveelle odottajalle infektio on yleensä vaaraton ja hoidettavissa antibiooteilla, tulehdus on aina elimistölle stressitila, ja antibiootit muuttavat ainakin äidin suoliston bakteerikantaa.

2. Ihokin on nyt erilainen

Uskomuksista huolimatta vanhat tatuointivärit eivät liiku iholta mihinkään tai kulkeudu rintamaitoon.

Sen sijaan imetysaikana otetun tatuoinnin värit eivät välttämättä tartu hyvin ihoon. Imetysajan hormonitoiminta muuttaa ihon kimmoisuutta, ja imetysaikana otettu kuva voi mennä pilalle.

Jos tatuoitu iho tulehtuu, on olemassa imetysaikana käytettäviksi sopivia antibiootteja ja tulehduskipulääkkeitä. Lääkeaineet voivat kuitenkin pienessä määrin kulkeutua rintamaitoon ja aiheuttaa vauvalle vatsanväänteitä.

3. Se kuuluisa luulo

Aiemmin anestesialääkärit epäröivät epiduraalineulan laittoa tatuoituun selkään. Nykyään tatuointi ei ole este epiduraalipuudutukselle.

Lääkäri etsii tatuoinnista sopivan raon, josta pistää. Jos koko aluetta kattaa tatuointi, lääkäri voi tarvittaessa tehdä pienen viillon ja levittää ihoa, jolloin pigmenttiväri ei pääse puudutuspiikin kautta elimistöön.

Sen sijaan vatsan tatuointi on otettava huomioon sektioviiltoa tehtäessä, jotta pigmentit eivät siirry elimistöön. Jos kyynärtaipeissa tai kädenselissä on tummia tai sinisävyisiä tatuointeja, ne voivat hankaloittaa kanyylin laittoa tai verikokeen ottoa.

4. Ottaa napakorun pois

Napakoru ei yleensä haittaa ensimmäisen ultraäänitutkimuksen tekemistä, noin viikolla 12. Sikiö on vielä alavatsan kohdalla tai piilottelee lantiomaljassa.

Lävistys kannattaa kuitenkin ottaa pois noin viikon 22 rakenneultraan mennessä. Näillä viikoilla vauva on jo ylempänä, ja kätilön keskittyessä katsomaan vauvaa monitorista ultralaitteen herkät anturit saattavat osua napakoruun.

Muutoin napakorua voi pitää raskausaikana, kunnes vatsa alkaa kasvaa. Ihon venyessä koru alkaa usein kiristää, ja navasta pullottava koru nykäisee ilkeästi tarttuessaan vaatteisiin.

5. Saliin ilman koruja

Synnytyssairaalaan lähtiessä kannattaa poistaa ainakin kasvojen ja suun lävistykset. Viimeistään nyt on aika irrottaa napakoru. Jos joudut kiireelliseen sektioon, vatsan alue on saatava nopeasti steriiliksi, ja piukasta vatsasta koru on vaikea saada irti.

Hätätoimenpiteeseen mennessä mikään ei myöskään saa olla suun alueella esimerkiksi hengitysputken tiellä. Kasvojen alueella olevat lävistykset voivat haitata hoitotoimenpiteitä.

Varminta on siis riisua kaikki korut synnytyksen ajaksi ja napsautella lävistykset takaisin kotona.

Vauva 11/2015

Asiantuntijat

Naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri Veli-Matti Ulander, HYKS, sekä synnytysosaston ylilääkäri Anna Sariola, Lohjan sairaala.

Pinkku84

Odottaja – tämä sinun pitää tietää tatuoinneista ja lävistyksistä

Esikoista odotellessa minulla oli neuvolassa napakoru paikoillaan eikä mitään sanottu. Sitten kun kävin lääkärissä ja vanhempi lääkäritäti alkoi tutkimaan pojan asento, se parkas mulle että koru HETI POIS. se on vaaraksi lapselle. Olin vähän ihmeissäni ja otin sen sitten pois. Heti pojan synnyttyä laitoin sen takasin, kun ei ollut reikä umpeen mennyt. Toista nyt odottelen ja koru on vieläkin paikoillaan.
Lue kommentti

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.