Mielialanvaihtelut kuuluvat monen raskausaikaan.

Nopeat mielialanvaihtelut ovat odottajilla tavallisia: innostunut olo saattaa hetkessä muuttua haavoittuneeksi ja pelokkaaksi, ja päin vastoin. Mielialaoireet ovat yksilöllisiä, toiset reagoivat herkemmin kuin toiset, eikä oireita ole kaikilla. Joillakin raskaus saattaa jopa rauhoittaa mielen heilahteluja.

Mielialavaihtelujen taustalla ajatellaan olevan raskauden hormonimuutokset, mutta myös monet muut asiat voivat vaikuttaa. Varsinkin ensimmäisen lapsen odotus ja saaminen mullistavat naisen elämän ja siirtävät hänet kokonaan uudenlaiseen tilanteeseen.

Synnytys ja vastuu lapsesta saattavat pelottaa, ja tunteet olla ristiriitaisia. Ei ihme, että odottaja on pää pyörällä. Raskausajan muutokset kysyvät naiselta fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä voimavaroja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ympäristön oletukset onnellisesta odotuksesta voivat aiheuttaa huonouden tunteita ja syyllisyyttä. Myös omat lapsuudenkokemukset saattavat vaikuttaa suhtautumisessa lapsen saamiseen ja omaan vanhemmuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka raskauden aikana naisen herkkyys tunteille ja kokemuksille toisinaan lisääntyy, se ei tarkoita sitä, että mielialavaihteluista kärsivät odottajat olisivat muita valmiimpia vuorovaikutukseen syntyvän lapsensa kanssa. Tärkeintä on, että jokainen raskaana oleva löytäisi tasapainon omassa elämäntilanteessaan ja voisi keskittyä odotuksessaan onnea tuoviin asioihin.

Näin rauhoitat levotonta mieltä

1. Nuku ja liiku riittävästi. Virkeänä olo on hallitumpi.

2. Kokeile erilaisia rentoutusharjoituksia tai vaikka joogaa.

3. Keskitä huomiota positiivisiin asioihin.

4. Älä huolestu, vaikka mielesi myllertää. Kaikkea ei voi hallita. Kielteisetkin tunteet kuuluvat asiaan.

5. Muuttuvat mielialat hämmentävät myös kumppaniasi. Odottajaa pitää ymmärtää, mutta raskaus ei saa olla tekosyy terrorisoida ympäristöään.

6. Jos tunnet olosi masentuneeksi, kerro asiasta neuvolassa. Hae apua myös mahdollisiin parisuhdeongelmiin.

Asiantuntijana LT, dosentti, naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäri Piia Vuorela, Hus/Porvoon sairaala

Lähteitä: Duodecim Terveyskirjasto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto / Vanhempainnetti

Vauva 5/2013

Lue lisää

10 lapsen äiti neuvoo synnyttäjiä: ”Kuuntele itseäsi”

Iik, saako sen isin tukan – odottajat paljastavat oudoimmat pelkonsa

Sisältö jatkuu mainoksen alla