Mielialanvaihtelut kuuluvat monen raskausaikaan.

Nopeat mielialanvaihtelut ovat odottajilla tavallisia: innostunut olo saattaa hetkessä muuttua haavoittuneeksi ja pelokkaaksi, ja päin vastoin. Mielialaoireet ovat yksilöllisiä, toiset reagoivat herkemmin kuin toiset, eikä oireita ole kaikilla. Joillakin raskaus saattaa jopa rauhoittaa mielen heilahteluja.

Mielialavaihtelujen taustalla ajatellaan olevan raskauden hormonimuutokset, mutta myös monet muut asiat voivat vaikuttaa. Varsinkin ensimmäisen lapsen odotus ja saaminen mullistavat naisen elämän ja siirtävät hänet kokonaan uudenlaiseen tilanteeseen.

Synnytys ja vastuu lapsesta saattavat pelottaa, ja tunteet olla ristiriitaisia. Ei ihme, että odottaja on pää pyörällä. Raskausajan muutokset kysyvät naiselta fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä voimavaroja.

Ympäristön oletukset onnellisesta odotuksesta voivat aiheuttaa huonouden tunteita ja syyllisyyttä. Myös omat lapsuudenkokemukset saattavat vaikuttaa suhtautumisessa lapsen saamiseen ja omaan vanhemmuuteen.

Vaikka raskauden aikana naisen herkkyys tunteille ja kokemuksille toisinaan lisääntyy, se ei tarkoita sitä, että mielialavaihteluista kärsivät odottajat olisivat muita valmiimpia vuorovaikutukseen syntyvän lapsensa kanssa. Tärkeintä on, että jokainen raskaana oleva löytäisi tasapainon omassa elämäntilanteessaan ja voisi keskittyä odotuksessaan onnea tuoviin asioihin.

Näin rauhoitat levotonta mieltä

1. Nuku ja liiku riittävästi. Virkeänä olo on hallitumpi.

2. Kokeile erilaisia rentoutusharjoituksia tai vaikka joogaa.

3. Keskitä huomiota positiivisiin asioihin.

4. Älä huolestu, vaikka mielesi myllertää. Kaikkea ei voi hallita. Kielteisetkin tunteet kuuluvat asiaan.

5. Muuttuvat mielialat hämmentävät myös kumppaniasi. Odottajaa pitää ymmärtää, mutta raskaus ei saa olla tekosyy terrorisoida ympäristöään.

6. Jos tunnet olosi masentuneeksi, kerro asiasta neuvolassa. Hae apua myös mahdollisiin parisuhdeongelmiin.

Asiantuntijana LT, dosentti, naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäri Piia Vuorela, Hus/Porvoon sairaala

Lähteitä: Duodecim Terveyskirjasto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto / Vanhempainnetti

Vauva 5/2013

Lue lisää

10 lapsen äiti neuvoo synnyttäjiä: ”Kuuntele itseäsi”

Iik, saako sen isin tukan – odottajat paljastavat oudoimmat pelkonsa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.