Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Ponnista rohkeasti, muista hengittää. Sitä on vanhemmuus.

Kyllähän sen muistaa, ensimmäiset kaksi viivaa. Plussatesti kädessä tuntuu vieraalta, kohtaus jostakin miljoonasti nähdystä elokuvasta repäistyltä: nainen istuu housut kintuissa ja käsi tärisee jännityksestä, kun se laskee märän tikun lavuaarin reunalle.

Mutta miljöö onkin tuttu, vessan kaakelit taas vähän pesua vailla, tuttu ystävällisesti repsottava silikonisauma, oma hölmistynyt naama peilissä. Epäusko, toivo ja kauhu – minulleko tämä nyt tapahtuu?

Plussatesti nyrjäyttää maailman uuteen asentoon. Ihanaa, vauva! Ja: apua, vauva. Miksi halusinkaan tätä niin kovin? Mihin olen ryhtymässä? Olenko varma tästä? Mistään?

Harva odottaja täyttää sitä mallia, jota usein tarjotaan: että olisi koko ajan vain typerän onnellinen, hehkuisi ja luottaisi. Näytä minulle yksi sellainen esikoisen odottaja, näytän kaksikymmentä, jotka ovat ison osan ajasta ihan vain pihalla ja kauhuissaan. Ja muina hetkinä potevat syyllisyyttä siitä, että eivät ole joka hetki onnellisia.

Harva asia tuntuu yhtä hallitsemattomalta kuin raskaus. Harva asia on.

Harva asia tuntuu yhtä pelottavalta ja hallitsemattomalta kuin raskaus. Harva asia on. Ja samalla se on yhtä aikaa miljardeja kertoja jonkun toisen kokema ja silti joka kerta maailman tärkein ja aivan uniikki.

Väitän, että tuleva vanhempi ei koskaan ihan oikeasti tiedä, mihin on ryhtymässä. Vanhemmuus on sarja tapahtumia, joita ei ole osannut ja tajunnut ennakoida. Koetko olevasi pikkuisen hukassa? Tervetuloa joukkoon, solahdat tänne hyvin!

Mutta kohdussa on joku, joka tasan tarkkaan tietää, mitä tekee. Jos hyvin käy, siellä se kasvaa, viisas ja taitava, ainoa laatuaan: pistää sydämensä läpättämään samalla kun syöt aamiaista, rakentaa itselleen pikkuaivoja kun juokset bussiin, tuosta vain kehrää pieniin sormiinsa kynsiä, kun murehdit tulevaa. Ja saa sinut toivomaan, uskomaan, panikoimaan, raivostumaan ja rakastamaan niin kuin ei kukaan toinen ennen.

Moni kuulee synnytyksessä tämän ohjeen, sinäkin ehkä pian: Ponnista rohkeasti siihen suuntaan, missä tuntuu hirveimmältä.

Sitä vanhemmuus on jo paljon ennen synnytyssalia ja vuosikausia sen jälkeenkin. Loputtoman pitkä ja sitkeä ponnistus sinne, missä tuntuu. Hirveimmältä, ihanimmalta, eniten. Muista hengittää välissä.

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen.