Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Ponnista rohkeasti, muista hengittää. Sitä on vanhemmuus.

Kyllähän sen muistaa, ensimmäiset kaksi viivaa. Plussatesti kädessä tuntuu vieraalta, kohtaus jostakin miljoonasti nähdystä elokuvasta repäistyltä: nainen istuu housut kintuissa ja käsi tärisee jännityksestä, kun se laskee märän tikun lavuaarin reunalle.

Mutta miljöö onkin tuttu, vessan kaakelit taas vähän pesua vailla, tuttu ystävällisesti repsottava silikonisauma, oma hölmistynyt naama peilissä. Epäusko, toivo ja kauhu – minulleko tämä nyt tapahtuu?

Plussatesti nyrjäyttää maailman uuteen asentoon. Ihanaa, vauva! Ja: apua, vauva. Miksi halusinkaan tätä niin kovin? Mihin olen ryhtymässä? Olenko varma tästä? Mistään?

Harva odottaja täyttää sitä mallia, jota usein tarjotaan: että olisi koko ajan vain typerän onnellinen, hehkuisi ja luottaisi. Näytä minulle yksi sellainen esikoisen odottaja, näytän kaksikymmentä, jotka ovat ison osan ajasta ihan vain pihalla ja kauhuissaan. Ja muina hetkinä potevat syyllisyyttä siitä, että eivät ole joka hetki onnellisia.

Harva asia tuntuu yhtä hallitsemattomalta kuin raskaus. Harva asia on.

Harva asia tuntuu yhtä pelottavalta ja hallitsemattomalta kuin raskaus. Harva asia on. Ja samalla se on yhtä aikaa miljardeja kertoja jonkun toisen kokema ja silti joka kerta maailman tärkein ja aivan uniikki.

Väitän, että tuleva vanhempi ei koskaan ihan oikeasti tiedä, mihin on ryhtymässä. Vanhemmuus on sarja tapahtumia, joita ei ole osannut ja tajunnut ennakoida. Koetko olevasi pikkuisen hukassa? Tervetuloa joukkoon, solahdat tänne hyvin!

Mutta kohdussa on joku, joka tasan tarkkaan tietää, mitä tekee. Jos hyvin käy, siellä se kasvaa, viisas ja taitava, ainoa laatuaan: pistää sydämensä läpättämään samalla kun syöt aamiaista, rakentaa itselleen pikkuaivoja kun juokset bussiin, tuosta vain kehrää pieniin sormiinsa kynsiä, kun murehdit tulevaa. Ja saa sinut toivomaan, uskomaan, panikoimaan, raivostumaan ja rakastamaan niin kuin ei kukaan toinen ennen.

Moni kuulee synnytyksessä tämän ohjeen, sinäkin ehkä pian: Ponnista rohkeasti siihen suuntaan, missä tuntuu hirveimmältä.

Sitä vanhemmuus on jo paljon ennen synnytyssalia ja vuosikausia sen jälkeenkin. Loputtoman pitkä ja sitkeä ponnistus sinne, missä tuntuu. Hirveimmältä, ihanimmalta, eniten. Muista hengittää välissä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Bulevardille perustetaan Suomen suurin sikiöseulontayksikkö. Luvassa on myös ilta-aikoja.

Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat muuttavat 5. kesäkuuta Helsingin keskustaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää jatkossa näiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat osoitteessa Bulevardi 22 A.

Muutoksen taustalla on Kätilöopiston sairaalan lakkauttamisesta johtuva tilanpuute.

– Haluamme myös keskittää palvelut paikkoihin, jotka ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun keskitämme toimintaa, meillä alkaa olla syksystä alkaen tarjolla myös ilta-aikoja, kertoo linjajohtaja Veli-Matti Ulander HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Uusi yksikkö tekee seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Uudesta sikiöseulontayksiköstä tulee Suomen suurin, ja siellä tullaan tekemään vuosittain 26 000–28 000 raskausajan ultraäänitutkimusta vuosittain. Yksikkö tekee siis seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Sikiöseulontayksikkö on vain ennalta sovittuja käyntejä varten, ja ätiyspoliklinikoiden muu toiminta jatkuu kuten ennen. Jos raskaana olevalla herää esimerkiksi äkillinen huoli sikön voinnista, yhteyttä pitää ottaa Naistenklinikalle tai Jorviin.

Raskaana oleville tarjotaan kaksi seulontaultraäänitutkimusta: varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 11–13+6 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19–21.

HUS Sikiöseulontayksikön ajanvaraus ja neuvonta toimivat numerossa 040 575 2466 kello 9–15. Yksikköön voi varata ajan myös netissä Terveyskylän Naistalon digitaalisella Raskauspolulla ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomen kesä voi yllättää, ja mittari voi kivuta keväälläkin hellelukemiin. Vaikka lämpö on ihanaa, raskausaikana se saattaa koetella normaalia enemmän.

Moni odottaja kokee, että helteellä olo on lähinnä tuskaisa. Yleisiä oireita ovat myös kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus. Niihin voi vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla ja juomalla tarpeeksi.

Lukijamme vinkkaavat – näin helpotat oloa helteellä:

 • Juo tarpeeksi vettä!
 • Ei ylimääräisiä touhuja.
 • Pukeudu kevyesti luonnonmateriaaleihin. Kotona voi olla vaikka alusvaatteissa tai kääriytyneenä ilmavaan huiviin.
 • Kastele ohut lakana ja mene sen alle. Tai laita märkä pyyhe päähän.
 • Älä käytä kodinkoneita, jotka kuumentavat huoneilmaa, kuten imuria ja kuivausrumpua.
 • Katso Netflixiä ja syö vesimelonia.
 • Hakeudu mahdollisuuksien mukaan varjopaikkoihin.
 • Avaa yöllä kaikki ikkunat levälleen.
 • Pidä aina sumutinpullo tai jokin ”löyhytin” mukana.
 • Mene rannalle, kävele rantavedessä.
 • Ole kotona alasti tuulettimen vieressä.
 • Nauti! Kölli päivät auringossa, eipähän palele.
 • Laita autossa ilmastointi täysille.
 • Käy suihkussa.
 • Laita pihalle tai parvekkeelle pieni uima-allas.
 • Harrasta kevyttä kävelyä ja uimista.
 • Hengaile kellarissa tai kauppojen pakastealtaiden luona – myös maito- ja lihahyllyt hohkavat viileyttä.
 • Nosta jalat koholle.
 • Ryhdy vesisotaan.
 • Pue vain bikinit päälle.
 • Syö jätskiä välipalaksi.
 • Ota pitkät päiväunet.
 • Lepää sohvalla tai aurinkotuolissa.

Vinkit saatu Vauvan Facebookista ja Aihe Vapaa -keskustelupalstalta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.