Tulisiko vauvasta Mia Abigail Amelia Isabella? Uusi nimilaki mahdollistaa neljä etunimeä, eikä nimien tarvitse olla suomalaisen etunimikäytännön mukaisia. Kuva: iStockphotos
Tulisiko vauvasta Mia Abigail Amelia Isabella? Uusi nimilaki mahdollistaa neljä etunimeä, eikä nimien tarvitse olla suomalaisen etunimikäytännön mukaisia. Kuva: iStockphotos

Uusi nimilaki tulee voimaan 1. tammikuuta 2019. 

Onko teidän perheessänne väännetty kättä siitä, kumman vanhemman sukunimi annetaan vauvalle? Ensi vuonna ei enää tarvitse, sillä uuden nimilain tullessa voimaan lapsen nimeämiseen tulee aiempaa enemmän vapauksia, niin etu- kuin sukunimen suhteen.

Uuden lakimuutoksen myötä lapselle voi antaa yhdistelmäsukunimen. Eli jos lapsen toinen vanhempi on vaikkapa Korhonen ja toinen Virtanen, lapsi voi olla sukunimeltään Korhonen-Virtanen. Kirjoitusasun yhdistelmänimelle voi valita joko edellisen esimerkin mukaisesti yhdysmerkillä, tai sitten nimet voi kirjoittaa erikseen, Korhonen Virtanen.

Nimien järjestyksen voi päättää itse. Vanhemmilla nimet voivat olla keskenään eri järjestyksessä, mutta täyssisaruksilla nimen kirjoitusasun tulee olla tismalleen samanlainen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli lapsen vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä tai sukunimiyhdistelmää, lapsen sukunimi määräytyy siinä tapauksessa hänen täyssisarensa mukaan, mikäli perheessä on useampi kuin yksi lapsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos perheen aikuisilla on yksi yhteinen sukunimi, sen pitää olla myös lapsen sukunimenä. Myös sisarusten keskinäinen nimiyhteys säilytetään niin, että kaikilla perheen lapsilla tulee olla sama sukunimi, lainsäädäntöneuvos Salla Silvola oikeusministeriöstä kertoi Vauva.fin jutussa lain valmisteluvaiheessa.

Avoliitossa asuvat voivat jatkossa ottaa käyttöön yhteisen sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Jos avoliitossa on eletty viisi vuotta tai pidempään tai jos parilla on tai on ollut yhteisessä huollossa oleva lapsi, he voivat hakea yhteistä sukunimeä hakemuksella alueen maistraatista. 

Etunimiä lisää

Haluatko antaa vauvallesi suositun ulkomaalaisen nimen? Ilouutisia, sillä uuden lakimuutoksen jälkeen se on mahdollista.

Etunimeksi voidaan valita nimi, joka ei vastaa suomalaista nimikäytäntöä, mutta joka on kuitenkin Suomessa vakiintuneesti käytössä. Vakiintuneena pidetään sellaista nimeä, jolla on Suomessa viisi kantajaa. Näitä nimiä voisivat olla vaikkapa kirjoitusasultaan selkeästi ulkomaalaiset nimet Christina tai Michael.

Lapselle voi myös antaa nimen, joka on jo vakiintunut vastakkaiselle sukupuolelle, mutta jota on annettu jonkin verran myös toiselle sukupuolelle. Esimerkiksi nimi Maria on Suomessa tytölle suosittu nimi, ja uuden lain myötä sen voi suoraan antaa myös pojalle. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Maria-nimeä kantaa tällä hetkellä 517 miestä.

Ja jos vauvan nimeksi on mielessä monta hyvää ideaa niin siihenkin on luvassa helpotusta: lapselle voi ensi vuonna antaa neljä etunimeä nykyisen kolmen sijasta.

Lähteet: VäestörekisterikeskusFinlex-verkkopalvelu

Muokattu 4.12.2018: täsmennetty viittausta Vauva.fin aiempaan juttuun.

Vierailija

Virtanen-Korhonen menee sitten naimisiin ja ottaa yhdistelmänimen miehensä kanssa tämän jälkeen hän on Virtanen-Korhonen-Nieminen-Lahtinen

Sisältö jatkuu mainoksen alla