Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Lapsen nimen valinta herätti itsessäni aikoinaan yllättävän vahvoja tunteita. Vuodenvaihteessa tuli mahdolliseksi sukunimiyhdistelmä, joka ilahduttaa koko perhettä.

Kun menin naimisiin puolisoni kanssa, halusimme molemmat pitää omat sukunimemme. Ymmärsimme kyllä, että joskus myöhemmin joutuisimme neuvottelemaan mahdollisten yhteisten lastemme sukunimestä.

Kun hetki sitten tuli, puolisoni heittäytyi höveliksi: ”Saat päättää lasten nimen, mutta olisihan se kiva, että niillä olisi isänsä nimi.” Semminkin, kun hän oli lapsuuden perheessään ollut eriniminen kuin muut.

Ovela taktiikka. Hellyin ja pohdin, että suhteeni lapsiin lienee itsestään selvä, vaikka nimi olisikin eri. Perustelin itselleni myös, että nimellä merkkaaminen olisi itsekästä: enhän minä lapsiani omistanut. (Enkä vielä ajatellut, kuinka monta kertaa elämässäni tulisin allekirjoittamaan lapsiani koskevia viestejä nimimerkillä sen ja sen äiti, koska nimestä suhde ei kävisi ilmi.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hellyin ja pohdin, että suhteeni lapsiin lienee itsestään selvä, vaikka nimi olisikin eri.

Päätös kirpaisi silti, enemmän kuin halusin itsellenikään myöntää. Sukuni on ollut minulle aina läheinen, ja nimen jatkuminen jälkikasvussa olisi tuntunut kivalta. Harmittelin, ettei Suomessa voinut nimetä lapsia kuten Espanjassa, jossa vauvat saivat nimen molemmilta vanhemmiltaan. Se olisi ollut meistä molemmista hyvä idea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta niin muuttuu maailma, ja vuoden alusta muuttui myös Suomen nimilaki. Nyt vanhemmat saavat antaa lapsilleen halutessaan kaksi sukunimeä tai yhdistelmän vanhempiensa nimistä.

Onnea valinnanvapaudesta tuoreille vanhemmille!

Ja meille muillekin – lasten nimien lisääminen on nyt halutessamme vain paperiasia.

Vauva-lehden pääkirjoitus 2/2019.

Vierailija

Jos toinen vanhempi on Virtanen-Korhonen ja toinen Hämäläinen-Jantunen voiko lapsesta tulla Virtanen-Korhonen-Hämäläinen-Jantunen?

Vierailija

Enpä rankaisisi lastani kaksiosaisella, ainakaan -nen+-nen -sukunimellä. Kyllä valinta on lapsen parasta ajatellen tehtävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla