Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Nimilain uudistusta valmisteleva oikeusministeriön työryhmä esittää muutoksia nykyiseen lakiin. Listasimme kiinnostavimmat. Mitä mieltä olet ehdotuksista?

1. Kaksiosainen sukunimi myös lapselle

Nykyisen nimilain mukaan lapsen sukunimen pitää olla yksiosainen. Jos lapsen vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, lapselle on pitänyt valita nimistä jompi kumpi.

Nimilakia uudistava työryhmä esittää nyt, että lapselle voisi antaa myös kaksiosaisen sukunimen. Vauvan sukunimi voisi siis olla vanhempien nimistä muodostettu yhdistelmänimi. Myös perheen molemmilla aikuisilla voisi olla yhdistelmänimi, ja nimet voisivat olla heillä eri järjestyksessä.

Perheen aikuisten sukunimet voisivat olla siis esimerkiksi Virtanen-Lahtinen ja Lahtinen-Virtanen. Lasten sukunimenä voisi silloin olla Virtanen, Lahtinen, Virtanen-Lahtinen tai Lahtinen-Virtanen. Nimiyhdistelmissä nimet voisi kirjoittaa joko yhdysmerkillä tai erikseen (Virtanen Lahtinen).

– Jos perheen aikuisilla on yksi yhteinen sukunimi, sen pitää olla myös lapsen sukunimenä. Myös sisarusten keskinäinen nimiyhteys säilytetään niin, että kaikilla perheen lapsilla tulee olla sama sukunimi, kertoo työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Salla Silvola oikeusministeriöstä.

Sukunimien määrä olisi rajattu jatkossakin kaikissa tilanteissa kahteen.

2. Yhteinen sukunimi mahdollinen myös avopareille

Yhteisen sukunimen käyttöön ottaminen ei edellyttäisi enää avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Työryhmän ehdotuksen mukaan avopari voisi ottaa yhteisen nimen, jos pari on asunut yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteisiä tai yhteisessä huollossa olevia lapsia.

Yhteisen nimen voisi ottaa käyttöön hakemuksella. Pari voisi valita käyttöön myös yhdistelmänimiä samoin kuin avioliitossa olevat.

3. Etunimien määrä kasvaa neljään

Nykyisessä nimilaissa etunimien määrä on rajattu kolmeen. Työryhmän esityksen mukaan etunimiä voisi kuitenkin jatkossa olla neljä.

Etunimet voivat olla joko yksi- tai kaksiosaisia.

4. Etunimen ei tarvitse olla suomalaisen nimikäytännön mukainen

Työryhmä esittää, että lapselle valittavan etunimen ei tarvitsisi olla enää suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimen sopivuutta arvioitaessa otettaisiin huomioon kaikki Suomessa vakiintuneesti käytössä olevat etunimet.

Voisiko suomenkielinen perhe valita lapselleen vaikka englanninkielisen nimen?

– Kyllä, kunhan nimi on Suomessa jo etunimenä vakiintuneesti käytössä. Vakiintuneen rajana pidetään sitä, että nimellä on viisi kantajaa, Silvola kertoo.

Sen sijaan nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumista työryhmä ei esitä, vaikka tämäkin vaihtoehto on ollut esillä. Molempien sukupuolten käyttöön jäisivät nimet, joita jo nyt annetaan yleisesti molemmille. Tällaisia ovat esimerkiksi Paju ja Kuura.

– Päädyimme työryhmässä siihen, että kun on jo olemassa kasvava määrä sukupuolineutraaleja nimiä, niin kaikkien nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumiseen ei ole tarvetta.

Mitä olet työryhmän ehdotuksista? Vastaa alle! Vastauksia voidaan käyttää Vauvan, Meidän Perheen ja vauva.fin jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Listalla olevat nimet eivät ole vakiintuneet kummankaan sukupuolen käyttöön.

Nykyisen nimilain mukaan tytölle ei saa antaa nimeä, joka on vakiintunut pojalle tai toisinpäin. Kummallekin sukupuolelle voidaan hyväksyä nimi, jota jo nyt annetaan yleisesti molemmille.

Listasimme kaikille lapsille sopivat nimet. 

A

Aala

Aale

Aali 

Aalo 

Adi 

Airut 

Aleksa 

Alla 

Alvi 

Ami 

Andrea

Anis 

Ara 

Ariel 

Asla 

Aurinko 

C

Camille 

D

Dana 

Dara 

Devi 

E

Eedi 

Eelia 

Eeri 

Eeti

Eka 

Ellis

Elmi 

Emeli

Emili 

Emme 

Ensi 

Eppu

Eri 

Ervi 

Esra 

Essa 

H

Hami

Hani

Hannan

Heile

Heine

Helgi

Helle

Hille

Hippu

Hua

I

Ila

Ille

Ilo

Indigo

J

Jessi

Jo

Juno

K

Kaamos

Kaari

Kaiho

Kara

Karli

Karo

Kataja

Kevät

Kide

Kullero

Kuu

L

Lahja

Laine

Lei

Lemmi

Liekki

Love

Lumo

Ly

M

Maininki

Mana

Manna

Mara

Margo

Marin

Marjus

Mietti

Mille

Min

Misa

Miska

Mitja

Momo

Muisto

Musse

Muuse

Myrsky

N

Nevin

Niika

Niila

Niki

Nikita

Nikola

Nilla

Nima

Noa

Noe

Noel

Nuka

Nyyrikki

O

Oka

Oma

Opri

Orla

Otava

P

Paju

Peeta

Pette

Pii

Pääsky

R

Rae

Rani

Reine

Reita

Rene

Runo

Ruska

Ruu

S

Saarni

Sai

Salama

San

Sana

Sani

Sasa

Sasha

Sassa

Sela

Seri

Silo

Simri

Sire

Sirius

Soini

Soma

Sävel

T

Talvi

Tammi

Terje

Tiera

Tiuhti

Toive

Tuisku

Tuli

U

Utu

V

Valo

Vanja

Varma

Veini

Vendi

Venni

Viima

Vilka

Viuhti

Lähde: Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.