Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Nimilain uudistusta valmisteleva oikeusministeriön työryhmä esittää muutoksia nykyiseen lakiin. Listasimme kiinnostavimmat. Mitä mieltä olet ehdotuksista?

1. Kaksiosainen sukunimi myös lapselle

Nykyisen nimilain mukaan lapsen sukunimen pitää olla yksiosainen. Jos lapsen vanhemmilla ei ole yhteistä sukunimeä, lapselle on pitänyt valita nimistä jompi kumpi.

Nimilakia uudistava työryhmä esittää nyt, että lapselle voisi antaa myös kaksiosaisen sukunimen. Vauvan sukunimi voisi siis olla vanhempien nimistä muodostettu yhdistelmänimi. Myös perheen molemmilla aikuisilla voisi olla yhdistelmänimi, ja nimet voisivat olla heillä eri järjestyksessä.

Perheen aikuisten sukunimet voisivat olla siis esimerkiksi Virtanen-Lahtinen ja Lahtinen-Virtanen. Lasten sukunimenä voisi silloin olla Virtanen, Lahtinen, Virtanen-Lahtinen tai Lahtinen-Virtanen. Nimiyhdistelmissä nimet voisi kirjoittaa joko yhdysmerkillä tai erikseen (Virtanen Lahtinen).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos perheen aikuisilla on yksi yhteinen sukunimi, sen pitää olla myös lapsen sukunimenä. Myös sisarusten keskinäinen nimiyhteys säilytetään niin, että kaikilla perheen lapsilla tulee olla sama sukunimi, kertoo työryhmän puheenjohtaja, lainsäädäntöneuvos Salla Silvola oikeusministeriöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukunimien määrä olisi rajattu jatkossakin kaikissa tilanteissa kahteen.

2. Yhteinen sukunimi mahdollinen myös avopareille

Yhteisen sukunimen käyttöön ottaminen ei edellyttäisi enää avioliittoa tai rekisteröityä parisuhdetta. Työryhmän ehdotuksen mukaan avopari voisi ottaa yhteisen nimen, jos pari on asunut yhdessä vähintään viisi vuotta tai heillä on yhteisiä tai yhteisessä huollossa olevia lapsia.

Yhteisen nimen voisi ottaa käyttöön hakemuksella. Pari voisi valita käyttöön myös yhdistelmänimiä samoin kuin avioliitossa olevat.

3. Etunimien määrä kasvaa neljään

Nykyisessä nimilaissa etunimien määrä on rajattu kolmeen. Työryhmän esityksen mukaan etunimiä voisi kuitenkin jatkossa olla neljä.

Etunimet voivat olla joko yksi- tai kaksiosaisia.

4. Etunimen ei tarvitse olla suomalaisen nimikäytännön mukainen

Työryhmä esittää, että lapselle valittavan etunimen ei tarvitsisi olla enää suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimen sopivuutta arvioitaessa otettaisiin huomioon kaikki Suomessa vakiintuneesti käytössä olevat etunimet.

Voisiko suomenkielinen perhe valita lapselleen vaikka englanninkielisen nimen?

– Kyllä, kunhan nimi on Suomessa jo etunimenä vakiintuneesti käytössä. Vakiintuneen rajana pidetään sitä, että nimellä on viisi kantajaa, Silvola kertoo.

Sen sijaan nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumista työryhmä ei esitä, vaikka tämäkin vaihtoehto on ollut esillä. Molempien sukupuolten käyttöön jäisivät nimet, joita jo nyt annetaan yleisesti molemmille. Tällaisia ovat esimerkiksi Paju ja Kuura.

– Päädyimme työryhmässä siihen, että kun on jo olemassa kasvava määrä sukupuolineutraaleja nimiä, niin kaikkien nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopumiseen ei ole tarvetta.

Mitä olet työryhmän ehdotuksista? Vastaa alle! Vastauksia voidaan käyttää Vauvan, Meidän Perheen ja vauva.fin jutuissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla