Tuleva isä voi potea samantapaisia raskausoireita kuin odottava äitikin.

Painonnousua, ahdistusta, itkuherkkyyttä, päänsärkyä... Tulevat isät voivat kokea samantapaisia oireita kuin odottavat äiditkin.

Vauva-lehden kyselyssä 27 prosenttia isistä kertoi, että heillä oli ollut oireita, joiden he kokivat liittyvän puolison raskauteen. Eniten oli koettu painonnousua, stressiä, unettomuutta ja seksuaalisen halun vähenemistä. Miehet kertoivat myös mielialan vaihteluista ja yhteisistä ruokamieliteoista odottajan kanssa.

Isien raskausoireita on tutkittu, ja niitä kutsutaan nimellä couvade-syndrooma. Nimitys tulee ranskankielisestä sanasta couver, joka merkitsee hautomista. Tutkimusten mukaan raskausoireet ovat yleisimpiä ensi kertaa isäksi tulevilla, ja oireita ilmenee etenkin alku- ja loppuraskaudesta. Lapsen synnyttyä oireet häviävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isänkin hormonitaso muuttuu

Taustalla epäillään olevan sekä fyysisiä että psyykkisiä tekijöitä. Mies saattaa kokea niin sanottua sympatiaraskautta eli olla niin voimakkaasti mukana odotuksessa, että se tuntuu samantapaisina oireina kuin puolisollakin. Vaikutusta voi olla myös hormoneilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Biologia tukee isyyttä”, sanoo tuoreista isistä vastikään kirjan julkaissut lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee miehillä testosteroni-hormonin tasoa, mikä saattaa olla osasyyllinen myös raskaus­oireisiin.

”Testosteronitaso ei ehkä joka äijällä laske, mutta niillä joilla laskee, on vahva halu laskeutua isyyteen. Hormonimuutoksilla on syvä mielekkyys. Mies rauhoittuu ja pörräämishalut vähenevät.”

Testosteronin vähenemisen on huomattu tukevan isyyttä. Korkean testosteronitason miehet saavat kyllä herkästi lapsia, mutta heidän kykynsä sitoutua perheeseen ei ole yhtä hyvä kuin matalamman testosteronitason miehillä.

Miesten raskausoireet ovat melko vieras asia, sillä niistä ei juuri puhuta.

”Jos mies kertoo oireistaan, suhtautuminen saattaa olla, että haloo, eihän sulla mitään vauvaa siellä mahassa ole. Se ei houkuttele puhumaan.”

Vauvan kyselyssä vain noin 5 prosenttia raskausoireisista isistä kertoi ottaneensa tuntemuksensa puheeksi neuvolassa. Sinkkosen mukaan neuvolassa pitäisikin kysyä myös miehen voinnista.

”Miehet eivät välttämättä itse tunnista oireitaan, mutta heiltä voisi kysyä vaikkapa miten nukut, miten syöt, jaksatko olla töissä. Näiden kysymysten kautta miehen keskusteluntarpeeseen voitaisiin päästä kiinni.”

Lue yhden tulevan isän hätkähdyttävä kokemus aamupahoinvoinnista Vauva-lehden tammikuun numerosta.

Vauva 1/2013

Lähde: Jari Sinkkonen, Isäksi ensi kertaa, WSOY 2012

Miesten raskausoireiden top 5

  1. Stressi tai ahdistus
  2. Painonnousu
  3. Unettomuus
  4. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen
  5. Alakuloisuus
752 vastasi Vauva.fi:ssä kyselyyn miesten raskausoireista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla