Tuleva isä voi potea samantapaisia raskausoireita kuin odottava äitikin.

Painonnousua, ahdistusta, itkuherkkyyttä, päänsärkyä... Tulevat isät voivat kokea samantapaisia oireita kuin odottavat äiditkin.

Vauva-lehden kyselyssä 27 prosenttia isistä kertoi, että heillä oli ollut oireita, joiden he kokivat liittyvän puolison raskauteen. Eniten oli koettu painonnousua, stressiä, unettomuutta ja seksuaalisen halun vähenemistä. Miehet kertoivat myös mielialan vaihteluista ja yhteisistä ruokamieliteoista odottajan kanssa.

Isien raskausoireita on tutkittu, ja niitä kutsutaan nimellä couvade-syndrooma. Nimitys tulee ranskankielisestä sanasta couver, joka merkitsee hautomista. Tutkimusten mukaan raskausoireet ovat yleisimpiä ensi kertaa isäksi tulevilla, ja oireita ilmenee etenkin alku- ja loppuraskaudesta. Lapsen synnyttyä oireet häviävät.

Isänkin hormonitaso muuttuu

Taustalla epäillään olevan sekä fyysisiä että psyykkisiä tekijöitä. Mies saattaa kokea niin sanottua sympatiaraskautta eli olla niin voimakkaasti mukana odotuksessa, että se tuntuu samantapaisina oireina kuin puolisollakin. Vaikutusta voi olla myös hormoneilla.

”Biologia tukee isyyttä”, sanoo tuoreista isistä vastikään kirjan julkaissut lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee miehillä testosteroni-hormonin tasoa, mikä saattaa olla osasyyllinen myös raskaus­oireisiin.

”Testosteronitaso ei ehkä joka äijällä laske, mutta niillä joilla laskee, on vahva halu laskeutua isyyteen. Hormonimuutoksilla on syvä mielekkyys. Mies rauhoittuu ja pörräämishalut vähenevät.”

Testosteronin vähenemisen on huomattu tukevan isyyttä. Korkean testosteronitason miehet saavat kyllä herkästi lapsia, mutta heidän kykynsä sitoutua perheeseen ei ole yhtä hyvä kuin matalamman testosteronitason miehillä.

Miesten raskausoireet ovat melko vieras asia, sillä niistä ei juuri puhuta.

”Jos mies kertoo oireistaan, suhtautuminen saattaa olla, että haloo, eihän sulla mitään vauvaa siellä mahassa ole. Se ei houkuttele puhumaan.”

Vauvan kyselyssä vain noin 5 prosenttia raskausoireisista isistä kertoi ottaneensa tuntemuksensa puheeksi neuvolassa. Sinkkosen mukaan neuvolassa pitäisikin kysyä myös miehen voinnista.

”Miehet eivät välttämättä itse tunnista oireitaan, mutta heiltä voisi kysyä vaikkapa miten nukut, miten syöt, jaksatko olla töissä. Näiden kysymysten kautta miehen keskusteluntarpeeseen voitaisiin päästä kiinni.”

Lue yhden tulevan isän hätkähdyttävä kokemus aamupahoinvoinnista Vauva-lehden tammikuun numerosta.

Vauva 1/2013

Lähde: Jari Sinkkonen, Isäksi ensi kertaa, WSOY 2012

Miesten raskausoireiden top 5

  1. Stressi tai ahdistus
  2. Painonnousu
  3. Unettomuus
  4. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen
  5. Alakuloisuus
752 vastasi Vauva.fi:ssä kyselyyn miesten raskausoireista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.