Tuleva isä voi potea samantapaisia raskausoireita kuin odottava äitikin.

Painonnousua, ahdistusta, itkuherkkyyttä, päänsärkyä... Tulevat isät voivat kokea samantapaisia oireita kuin odottavat äiditkin.

Vauva-lehden kyselyssä 27 prosenttia isistä kertoi, että heillä oli ollut oireita, joiden he kokivat liittyvän puolison raskauteen. Eniten oli koettu painonnousua, stressiä, unettomuutta ja seksuaalisen halun vähenemistä. Miehet kertoivat myös mielialan vaihteluista ja yhteisistä ruokamieliteoista odottajan kanssa.

Isien raskausoireita on tutkittu, ja niitä kutsutaan nimellä couvade-syndrooma. Nimitys tulee ranskankielisestä sanasta couver, joka merkitsee hautomista. Tutkimusten mukaan raskausoireet ovat yleisimpiä ensi kertaa isäksi tulevilla, ja oireita ilmenee etenkin alku- ja loppuraskaudesta. Lapsen synnyttyä oireet häviävät.

Isänkin hormonitaso muuttuu

Taustalla epäillään olevan sekä fyysisiä että psyykkisiä tekijöitä. Mies saattaa kokea niin sanottua sympatiaraskautta eli olla niin voimakkaasti mukana odotuksessa, että se tuntuu samantapaisina oireina kuin puolisollakin. Vaikutusta voi olla myös hormoneilla.

”Biologia tukee isyyttä”, sanoo tuoreista isistä vastikään kirjan julkaissut lastenpsykiatri Jari Sinkkonen.

Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee miehillä testosteroni-hormonin tasoa, mikä saattaa olla osasyyllinen myös raskaus­oireisiin.

”Testosteronitaso ei ehkä joka äijällä laske, mutta niillä joilla laskee, on vahva halu laskeutua isyyteen. Hormonimuutoksilla on syvä mielekkyys. Mies rauhoittuu ja pörräämishalut vähenevät.”

Testosteronin vähenemisen on huomattu tukevan isyyttä. Korkean testosteronitason miehet saavat kyllä herkästi lapsia, mutta heidän kykynsä sitoutua perheeseen ei ole yhtä hyvä kuin matalamman testosteronitason miehillä.

Miesten raskausoireet ovat melko vieras asia, sillä niistä ei juuri puhuta.

”Jos mies kertoo oireistaan, suhtautuminen saattaa olla, että haloo, eihän sulla mitään vauvaa siellä mahassa ole. Se ei houkuttele puhumaan.”

Vauvan kyselyssä vain noin 5 prosenttia raskausoireisista isistä kertoi ottaneensa tuntemuksensa puheeksi neuvolassa. Sinkkosen mukaan neuvolassa pitäisikin kysyä myös miehen voinnista.

”Miehet eivät välttämättä itse tunnista oireitaan, mutta heiltä voisi kysyä vaikkapa miten nukut, miten syöt, jaksatko olla töissä. Näiden kysymysten kautta miehen keskusteluntarpeeseen voitaisiin päästä kiinni.”

Lue yhden tulevan isän hätkähdyttävä kokemus aamupahoinvoinnista Vauva-lehden tammikuun numerosta.

Vauva 1/2013

Lähde: Jari Sinkkonen, Isäksi ensi kertaa, WSOY 2012

Miesten raskausoireiden top 5

 1. Stressi tai ahdistus
 2. Painonnousu
 3. Unettomuus
 4. Seksuaalisen halukkuuden väheneminen
 5. Alakuloisuus
752 vastasi Vauva.fi:ssä kyselyyn miesten raskausoireista.

Bulevardille perustetaan Suomen suurin sikiöseulontayksikkö. Luvassa on myös ilta-aikoja.

Naistenklinikan ja Jorvin sairaalan äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat muuttavat 5. kesäkuuta Helsingin keskustaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS järjestää jatkossa näiden äitiyspoliklinikoiden sikiöseulonnat osoitteessa Bulevardi 22 A.

Muutoksen taustalla on Kätilöopiston sairaalan lakkauttamisesta johtuva tilanpuute.

– Haluamme myös keskittää palvelut paikkoihin, jotka ovat helposti saavutettavissa myös julkisilla kulkuneuvoilla. Kun keskitämme toimintaa, meillä alkaa olla syksystä alkaen tarjolla myös ilta-aikoja, kertoo linjajohtaja Veli-Matti Ulander HUSin Naistentaudeilta ja synnytyksistä.

Uusi yksikkö tekee seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Uudesta sikiöseulontayksiköstä tulee Suomen suurin, ja siellä tullaan tekemään vuosittain 26 000–28 000 raskausajan ultraäänitutkimusta vuosittain. Yksikkö tekee siis seulontatutkimuksen lähes joka neljännelle raskaana olevalle suomalaiselle.

Sikiöseulontayksikkö on vain ennalta sovittuja käyntejä varten, ja ätiyspoliklinikoiden muu toiminta jatkuu kuten ennen. Jos raskaana olevalla herää esimerkiksi äkillinen huoli sikön voinnista, yhteyttä pitää ottaa Naistenklinikalle tai Jorviin.

Raskaana oleville tarjotaan kaksi seulontaultraäänitutkimusta: varhaisraskauden ultraäänitutkimus raskausviikoilla 11–13+6 ja rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 19–21.

HUS Sikiöseulontayksikön ajanvaraus ja neuvonta toimivat numerossa 040 575 2466 kello 9–15. Yksikköön voi varata ajan myös netissä Terveyskylän Naistalon digitaalisella Raskauspolulla ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suomen kesä voi yllättää, ja mittari voi kivuta keväälläkin hellelukemiin. Vaikka lämpö on ihanaa, raskausaikana se saattaa koetella normaalia enemmän.

Moni odottaja kokee, että helteellä olo on lähinnä tuskaisa. Yleisiä oireita ovat myös kohonnut verenpaine ja jalkojen turvotus. Niihin voi vaikuttaa esimerkiksi ruokavaliolla ja juomalla tarpeeksi.

Lukijamme vinkkaavat – näin helpotat oloa helteellä:

 • Juo tarpeeksi vettä!
 • Ei ylimääräisiä touhuja.
 • Pukeudu kevyesti luonnonmateriaaleihin. Kotona voi olla vaikka alusvaatteissa tai kääriytyneenä ilmavaan huiviin.
 • Kastele ohut lakana ja mene sen alle. Tai laita märkä pyyhe päähän.
 • Älä käytä kodinkoneita, jotka kuumentavat huoneilmaa, kuten imuria ja kuivausrumpua.
 • Katso Netflixiä ja syö vesimelonia.
 • Hakeudu mahdollisuuksien mukaan varjopaikkoihin.
 • Avaa yöllä kaikki ikkunat levälleen.
 • Pidä aina sumutinpullo tai jokin ”löyhytin” mukana.
 • Mene rannalle, kävele rantavedessä.
 • Ole kotona alasti tuulettimen vieressä.
 • Nauti! Kölli päivät auringossa, eipähän palele.
 • Laita autossa ilmastointi täysille.
 • Käy suihkussa.
 • Laita pihalle tai parvekkeelle pieni uima-allas.
 • Harrasta kevyttä kävelyä ja uimista.
 • Hengaile kellarissa tai kauppojen pakastealtaiden luona – myös maito- ja lihahyllyt hohkavat viileyttä.
 • Nosta jalat koholle.
 • Ryhdy vesisotaan.
 • Pue vain bikinit päälle.
 • Syö jätskiä välipalaksi.
 • Ota pitkät päiväunet.
 • Lepää sohvalla tai aurinkotuolissa.

Vinkit saatu Vauvan Facebookista ja Aihe Vapaa -keskustelupalstalta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.