Mansikka, greippi ja ananas sekä runsas neste vähentävät turvotusta. Kuva: stocksnap.io
Mansikka, greippi ja ananas sekä runsas neste vähentävät turvotusta. Kuva: stocksnap.io

Odottaja, ovatko sääresi kuin kaksi pölkkyä? Kokeile näitä!

Tuttu juttu: turvotus vaivaa odottavia äitejä erityisesti raskauden viimeisellä kolmanneksella.

Turvotus johtuu kehon nestemäärän lisääntymisestä ja munuaisten kuormituksesta. Samalla kohdun paino hidastaa verenkiertoa jaloissa, jolloin neste kertyy erityisesti sääriin ja jalkateriin. Monilla turpoavat myös sormet.

Erityisen tukalalta turvotus tuntuu kesäkuumalla, jolloin samasta vaivasta kärsivät muutkin kuin odottajat. Helpota turvotusta näin:

1. Juo riittävästi.

Puhdasta vettä tulisi juoda vähintään pari litraa päivässä, helteellä enemmänkin. Kanna juomapulloa mukana aina ja ota kulaus jo ennen kuin jano yllättää.

2. Vältä liiallista suolan ja sokerin käyttöä.

Mutta älä jätä kuumalla säällä suolaa kokonaan. Helteellä keho menettää suolaa hikoillessa.

3. Nautiskele mansikkaa, greippiä ja ananasta.

Ne toimivat luontaisina nesteenpoistajina: varaudu ramppaamaan vessassa! Nesteenpoistolääkkeet sen sijaan eivät sovi raskauden aikana.

4. Älä seiso paikallaan pitkiä aikoja.

Heijaa painoa välillä puolelta toiselle ja vaihtele asentoa.

5. Onko pakko istua töissä? Tee se oikein.

Kun istut, älä nosta jalkaa toisen päälle tai jumiudu risti-istuntaan. Jalkojen alle voi laittaa matalan jakkaran tai korokkeen.

6. Nosta jalat ylös.

Aina kun mahdollista, monta kertaa päivässä. Kun lepäät, laita vaikka tyyny jalkojen alle.

7. Liiku.

Usko pois, pölkyilläkin voi kävellä. Kevyt liikunta pistää nesteet liikkeelle.

8. Hylkää lempikorkkarit.

Niistä on sinulle paljon enemmän iloa taas joskus myöhemmin.

9. Kokeile viilentävää jalkakylpyä.

Laita paljuun kylmää vettä ja jääpaloja, upota jalat veteen.

10. Nauti hieronnasta.

Nosta jalat ylös ja pyydä puolisoa hieromaan. Saa torkahtaa!

Jos turvotus on runsasta ja ympärivuorokautista, se voi joskus olla merkki alkavasta raskausmyrkytyksestä, erityisesti, jos siihen liittyy päänsärkyä tai näköhäiriöitä. Ota asia puheeksi neuvolassa. Alkava laskimotukos puolestaan voi oirehtia kivulla ja turvotuksella, joka paikantuu vain toiseen pohkeeseen.

Asiantuntijana kätilö Kristiina Laakso Helsingin yksityisestä äitiys- ja isyysneuvolasta

Lue lisää

Liikuntaohjeet odotuksen eri vaiheisiin

Raskausajan vaivoja: suonikohjut

Tunnista raskausmyrkytyksen oireet

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.