Vaikka munasolu pääsee hedelmöittymään, raskaus ei välttämättä ala. Kuva: 123rf
Vaikka munasolu pääsee hedelmöittymään, raskaus ei välttämättä ala. Kuva: 123rf

Yleensä kohdun solut hyväksyvät sellaisen munasolun, joka on sopivasti hyökkäävä.

Helsingin Sanomat kertoo uusista tutkimuksista, jotka selittävät sitä, miten kohtu valikoi, jatkuuko raskaus vai ei. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naiset kokevat varhaisia keskenmenoja jopa enemmän kuin raskauksia.

Varhaisissa keskenmenoissa on kyse siitä, että naisen kohdun omat solut ikään kuin torjuvat kohtuun kiinnittyvän munasolun. Kohdun solujen ensisijainen tehtävä on turvata naisen terveys. Nämä solut tekevät siis koko ajan valintaa siitä, onko kohtuun kiinnittyvä ulkopuolinen asia naisen terveyden kannalta hyvä asia vai ei.

Yleensä kohdun solut hyväksyvät sellaisen munasolun, joka on sopivasti hyökkäävä. Mikäli hedelmöittyneen munasolun solut ovat liian aggressiivisia, se aiheuttaa kohdun soluille liiallista stressiä. Tämä puolestaan aiheuttaa luontaisen hylkimisreaktion eli keskenmenon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytännössä siis kohdun solujen stressinsietokyvyllä on suuri rooli siinä, pääseekö raskaus alkamaan ja jatkumaan. Tutkimuksissa on tosin havaittu, että myöskään liian vastaanottavaiset solut eivät ole hyväksi: ne saattavat päästää raskauden alkamaan ja  istukan kasvamaan, mutta raskaus keskeytyy kuitenkin myöhemmin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmissa tapauksissa nainen ei edes tiedä olleensa raskaana, sillä keskenmeno tapahtuu heti, kun hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohtuun. Käytännössä raskaus ei pääse siis edes alkamaan kunnolla, kun keskenmeno jo tapahtuu.

Keskenmenot ovat valitettavan yleisiä silloinkin, kun raskaus on jo todettu: tilastojen mukaan 10–15 prosenttia raskauksista päättyy keskenmenoon, suuri osa niistä ennen raskausviikkoa 12. Toisaalta odottaja voi ajatella näinkin: kun raskaus on päässyt alkamaan ja jatkumaan näin pitkälle, on jo suuri todennäköisyys sille, että kaikki menee jatkossakin hyvin.

Vierailija

Ongelma on myös siinä että raskaustestejä tehdään nykyään aivan liian aikaisin (ja ne ovat liian herkkiä), jo ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaakaan. Sitten saadaan positiivinen tulos ja kuitenkin kuukautiset alkavat muutaman päivän päästä ja pettymys/suru on suuri. Moni lääkäri onkin suositellut että testi tehtäisiin vasta kun kuukautiset on selvästi myöhässä. Ihan turhaa murhetta tulee näistä heti alkuunsa tyssänneistä raskauksista jotka kuitenkin ovat ihan luonnollinen asia ja tavallinen ilmiö.

Vierailija

Tästä asiasta puhutaan ihan liian vähän ja nykyään ihmiset luulevat keskenmenon olevan jotenkin poikkeuksellista tai harvinaista. Kuitenkin vain alle 20% hedelmöittyneistä munasoluista syntyy koskaan maailmaan vauvana.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla