Kuvitus: Shutterstock
Kuvitus: Shutterstock

Missä vaiheessa ja miten kertoa raskaudesta?

Miten kertoa suuri uutinen raskaudesta? Useimmat Vauvan kyselyyn vastanneista täräyttivät uutisen suoraan heti, kun raskaus selvisi. Ensimmäisenä asiasta kuuli puoliso. On myös heitä, jotka keksivät mitä ikimuistoisimpia tapoja kertoa. Tässä nokkelimmat!

Ei mennyt heti perille

”Kerroin miehelle saaneeni kesätyöpaikan, jossa on jatkuva päivystysvelvollisuus ja jossa Kela maksaa palkan. Hetki meni, kunnes mies kysyi hölmistyneenä ’ootko raskaana?’, ja ryntäsi halaamaan.”

”Lähetin puolisolle raskaustestistä plussakuvan. Kun hän ei hetkeen vastannut, soitin ja kysyin, tietääkö hän, mitä kuva tarkoittaa. Ei tiennyt, joten valaisin asiaa. Langan toisessa päässä ­taisi päästä kyyneliä.”

”Annoimme tuleville isovanhemmille ohimennen käteen cokis-pullot, joissa luki Ukki ja Mummi. Ensimmäinen kysymys oli, että yritättekö te nyt kertoa jotain vai mitä ihmettä?”

”Kakkosesta kertoi isoveli yhteisellä mökkireissulla. Mökille tullessa isoveikalla oli päällään uusi paita, jonka rinnassa luki ­Isoveli. Mummilla meni melkein puoli tuntia ennen kuin hän tajusi, vaikka isoveli esitteli uutta paitaansa koko ajan!”

”Vein tulevalle mummulle lahjaksi tyynyliinan Hyvää yötä, mummu -tekstillä ja lapsekkaalla piirustuksella varustettuna. Ei mennyt perille. Piti sitten vielä sanoa, että ’toivoo Alma-Iivari’ ja näyttää ultrakuva lompakosta.”

”Lähetin kuopuksesta sähköpostikuvan +-tikusta, mutta vanhempani luulivat kuumemittariksi. Meni jonkin aikaa ennen kuin faija keksi raskaustestin.”

Vauva lähetti postia

”Perheillemme tehtiin lahjapaketit, joissa oli vauvan body, tutti ja sukat ja kortti, jossa luki: Hyvät isoisä ja isoäiti, odottakaa minua, olen matkalla!”

”Joulukorttiin laitettiin toivottelijaksi vauva. Kaikki eivät olleet viitsineet lukea korttia ja saivat tietää asiasta vasta sukulaisten soitellessa. Onnitteluja ei juuri tullut, luulivat kai vahingoksi, vaikka oli ihan toivottu ja yritetty lapsi.”

”Toisen lapsen odotuksen alkamisesta laitoin puolisolle raskaustestin kirjekuoreen ja kuoren päälle tekstin pikkukakkosen posti.”

”Tein miehelle joulukalenterin, jonka yhdestä luukusta tuli pienenpieni vauvan yöpuku.”

Ultrakuva yllätti

”Puhuimme valokuvista ja huikkasin vanhemmilleni, että tulkaas katsomaan, miltä tää kuva teidän mielestä näyttää?”

”Tupareissa laitoimme hääkuvia telkkarin kautta pyörimään. Loppuun olimme lisänneet kuvia ensimmäisestä ultrasta.”

Arvaa mitä?

”Jään kesällä äitiyslomalle, joten Kasperi saa pian nukkua aamut, sanoin äidilleni, joka oli huolissaan aikaisista tarha-aamuherätyksistä.”

”Äitini höpötteli jotain mummoudesta. Siihen huikkasin, että ens kesänä sitten! Äiti katsoi minua suu auki ja sanoi, että olisit hoitanut ensin sen koulun!”

”Lapsen isälle kerroin vähän ennen ensimmäistä ultraa, sillä plussan aikaan emme olleet enää yhdessä. Hän kuitenkin aavisti jotain ja osti kerran kukkiakin. Kolme ruusua – tummanpunaisen, vaaleanpunaisen ja valkoisen. Lokakuussa meille syntyi maailman ihanin pieni tyttövauva ja olemme onnellisesti yhdessä.”

”Alussa kerroin vain perheelleni, mutta eräs ystäväni arvasi raskauteni. Hän päätti kirjoittaa Facebookissa seinälleni, että onnea äidille... ja näin saivat kaikki muutkin tietää. En olisi halunnut sitä. Olisin halunnut keskenmenoriskin takia pitää asian salassa ensimmäiset kuukaudet.”

”Soitin parhaalle ystävälle ja katsoin samalla puolisoa silmiin, kun kerroin, että kaks viivaa tikussa! Vanhemmille oli tarkoitus kertoa myöhemmin, mutta enhän minä malttanut. Viikkoja taisi olla huimat 4+2, kun paljastin asian äidilleni. Hän soitti samalla sekunnilla puoli sukua ja kaikki ystävänsä läpi.”

Näin uutinen otettiin vastaan

"Isäni tokaisi: Ei kai niitä nyt koko liutaa tarvitse tehdä.” (toinen lapsi kyseessä)

"Vanhempani olivat sokissa, kun ikäero tuli olemaan
niin pieni. Kysyivät, onko sähkölasku maksamatta."

"Äitini luuli vitsiksi."

"Mieheni sanoi, että tiesi jo asiasta: Käytökseni oli
muuttunut, mutta ei parempaan suuntaan."

Milloin kerroit raskaudestasi?

Heti, kun sain itse tietää 54 %

Ensimmäisen neuvolakäynnin
jälkeen 6 %

Ensimmäisen ultran
jälkeen 31 %

Rakenneultran jälkeen 7 %

Kun jäin äitiysvapaalle 2 %

Kenelle kerroit raskaudestasi ensimmäisenä?

Puolisolle 88 %

Äidille 4 %

Isälle 1 %

Omille vanhemmille yhtä aikaa 1 %

Sisaruksille 1 %

Ystävälle 4 %

Lapsen tuleville sisaruksille 1 %

Miten kerroit raskaudesta?

Sanoin suoraan 72 %

Arvoituksella 17 %

Ultrakuvalla 11 %

Lähde: Vauvan verkkokysely, johon vastasi 130 lukijaa 14.–20.1.2014.

Postia Pikku kakkoselta, Jenni Rinkinen, Vauva 2/2014

Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa saada perhehuoneen hotellista.

Pienet liikuteltavat vastasyntyneiden sängyt kertovat, että muutoin tavanomaisilta näyttäviin hotellihuoneisiin odotetaan erityisvieraita. Ensimmäiset vauvat vanhempineen aloittivat maanantaina toisiinsa tutustumisen Perhepesähotelli Cumuluksessa Helsingin Meilahdessa.

Jos synnytys sujuu hyvin ja äiti ja lapsi ovat terveitä, Naistenklinikalla synnyttänyt saattaa viettää synnytystä seuraavat päivät sairaalahuoneen sijaan hotellihuoneessa. 

Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.
Vanhemmille sisaruksille riittää puuhaa hotellin leikkihuoneessa.

Uusia tiloja tuoreille perheille tarvitaan, sillä Kätilöopiston sairaala suljetaan sisäilmaongelmien takia. Keskiviikon jälkeen pääkaupunkiseudulla voi synnyttää Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

Naistenklinikalta hurautetaan Perhepesähotelliin taksilla tai omalla autolla 6–12 tuntia synnytyksen jälkeen. Omaan rauhaan hotelliin pääsee, jos äidin tai vauvan vointi ei vaadi lääketieteellistä hoitoa tai seurantaa.

Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.
Lapsivuodeosastoon verrattuna Perhepesähotellissa on enemmän yksityisyyttä. Huoneissa odottavat vauvan sänky, hoitopöytä sekä vaippoja, terveyssiteitä ja pyyhkeitä.

Perhepesässä synnyttäjä ja kumppani saavat olla rauhassa yhdessä vauvaan tutustuen ja hoitaa itse vauvaansa. Hoitajat neuvovat, ohjaavat ja auttavat tarvittaessa ympäri vuorokauden. 

Marin ja hänen miehensä Jonin viides lapsi sai alkunsa ehkäisystä huolimatta. Alun järkytyksen jälkeen elämä jatkui yllättävän ennallaan.

Kun testitikku näytti kahta viivaa, Mari oli varma, että päätyisi aborttiin. Se oli Marille ja Jonille jo kolmas kerta, kun raskaus oli alkanut ehkäisystä huolimatta. Ensireaktio raskauteen oli hämmentynyt epäusko.

– Järkytys iski vasten kasvoja; sisälläni kasvaa jälleen lapsi. Ajattelin, että ei taas, ei tätä, ei nyt.

Perhe oli jo suurperhe. Neljästä lapsesta kaksi on erityislapsia, diagnooseina ADD ja dysfasia. Perheen aika kuluu erilaisissa terapioissa ja kuntoutuksessa.

"Ajattelin, että ei taas, ei tätä, ei nyt."

Mari mietti, että viides lapsi tarkoittaisi taas töista poisjäämistä ja viidettä äitiysvapaata. Se tarkoittaisi myös taloudellisia haasteita: mahdollisesti suurempi koti, lapsen tarvikkeet, tulevat harrastukset ja muut. Perhe ei omista autoa, joten neljän lapsen ja vauvan kanssa julkisilla liikkuminen tuottaisi sekin omat ongelmansa.

Varhaisultran jälkeen Mari kuitenkin ymmärsi hyvin nopeasti, ettei päätös abortista olekaan niin helppo kuin hän etukäteen kuvitteli.

– Mietin, kadunko sitä myöhemmin. Ja kun olin hakenut aborttipaperit, tunsin, että ei, en pystykään siihen. Ehkä sillä oli tarkoitus, että lapsi sai alkunsa ehkäisystä huolimatta.

Mari kertoo, että oma suhtautuminen aborttiin muuttui kokemuksen myötä. Nyt hänen on paljon helpompi ymmärtää äitejä, jotka vaikeassakin tilanteessa päätyvät synnyttämään lapsen, vaikka ulkopuolisten mielestä abortti olisi oikea vaihtoehto.

Ymmärsin, ettei aborttipäätöstä voikaan tehdä pelkällä järjellä.

– Se tunne, kun joku kasvaa sisälläsi, on aina, vaikeassakin tilanteessa, maaginen hetki. Ymmärsin, ettei päätöstä voikaan tehdä pelkällä järjellä.

Viides lapsi ei muuttanutkaan mitään

Päätettyään pitää lapsen Mari päätti ajatella vatsassaan kasvavasta pienokaisesta myönteisesti.

– Päätin, että teen kaikkeni, että saan homman toimimaan. Me olemme Jonin kanssa tähänkin saakka pärjänneet, miksi emme pärjäisi jatkossakin? Mari sanoo.

Viidennen lapsen myötä Mari ja Joni ovat oppineet ottamaan apua vastaan. Taloutta paikataan keikkatöillä, ja Marin ystävät äitiryhmissä tukevat ja tsemppaavat suurperheen äitiä tiukoissa paikoissa.

– Nyt viiden lapsen äitinä voin sanoa, että viidennen lapsen syntymä ei oikeastaan muuttanutkaan mitään. Ihan yhtä kiireinen ja aikataulutettu elämä meillä on nytkin.

Vauva.fin blogin Villi Viisikon kirjoittaja Mari nähdään tänään televisiossa Toisenlaiset äidit -sarjassa Livillä klo 21 sekä Ruudussa.


Jakso katsottavissa jo nyt Ruutu+.ssa.