Kuvitus: Shutterstock
Kuvitus: Shutterstock

Missä vaiheessa ja miten kertoa raskaudesta?

Miten kertoa suuri uutinen raskaudesta? Useimmat Vauvan kyselyyn vastanneista täräyttivät uutisen suoraan heti, kun raskaus selvisi. Ensimmäisenä asiasta kuuli puoliso. On myös heitä, jotka keksivät mitä ikimuistoisimpia tapoja kertoa. Tässä nokkelimmat!

Ei mennyt heti perille

”Kerroin miehelle saaneeni kesätyöpaikan, jossa on jatkuva päivystysvelvollisuus ja jossa Kela maksaa palkan. Hetki meni, kunnes mies kysyi hölmistyneenä ’ootko raskaana?’, ja ryntäsi halaamaan.”

”Lähetin puolisolle raskaustestistä plussakuvan. Kun hän ei hetkeen vastannut, soitin ja kysyin, tietääkö hän, mitä kuva tarkoittaa. Ei tiennyt, joten valaisin asiaa. Langan toisessa päässä ­taisi päästä kyyneliä.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Annoimme tuleville isovanhemmille ohimennen käteen cokis-pullot, joissa luki Ukki ja Mummi. Ensimmäinen kysymys oli, että yritättekö te nyt kertoa jotain vai mitä ihmettä?”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kakkosesta kertoi isoveli yhteisellä mökkireissulla. Mökille tullessa isoveikalla oli päällään uusi paita, jonka rinnassa luki ­Isoveli. Mummilla meni melkein puoli tuntia ennen kuin hän tajusi, vaikka isoveli esitteli uutta paitaansa koko ajan!”

”Vein tulevalle mummulle lahjaksi tyynyliinan Hyvää yötä, mummu -tekstillä ja lapsekkaalla piirustuksella varustettuna. Ei mennyt perille. Piti sitten vielä sanoa, että ’toivoo Alma-Iivari’ ja näyttää ultrakuva lompakosta.”

”Lähetin kuopuksesta sähköpostikuvan +-tikusta, mutta vanhempani luulivat kuumemittariksi. Meni jonkin aikaa ennen kuin faija keksi raskaustestin.”

Vauva lähetti postia

”Perheillemme tehtiin lahjapaketit, joissa oli vauvan body, tutti ja sukat ja kortti, jossa luki: Hyvät isoisä ja isoäiti, odottakaa minua, olen matkalla!”

”Joulukorttiin laitettiin toivottelijaksi vauva. Kaikki eivät olleet viitsineet lukea korttia ja saivat tietää asiasta vasta sukulaisten soitellessa. Onnitteluja ei juuri tullut, luulivat kai vahingoksi, vaikka oli ihan toivottu ja yritetty lapsi.”

”Toisen lapsen odotuksen alkamisesta laitoin puolisolle raskaustestin kirjekuoreen ja kuoren päälle tekstin pikkukakkosen posti.”

”Tein miehelle joulukalenterin, jonka yhdestä luukusta tuli pienenpieni vauvan yöpuku.”

Ultrakuva yllätti

”Puhuimme valokuvista ja huikkasin vanhemmilleni, että tulkaas katsomaan, miltä tää kuva teidän mielestä näyttää?”

”Tupareissa laitoimme hääkuvia telkkarin kautta pyörimään. Loppuun olimme lisänneet kuvia ensimmäisestä ultrasta.”

Arvaa mitä?

”Jään kesällä äitiyslomalle, joten Kasperi saa pian nukkua aamut, sanoin äidilleni, joka oli huolissaan aikaisista tarha-aamuherätyksistä.”

”Äitini höpötteli jotain mummoudesta. Siihen huikkasin, että ens kesänä sitten! Äiti katsoi minua suu auki ja sanoi, että olisit hoitanut ensin sen koulun!”

”Lapsen isälle kerroin vähän ennen ensimmäistä ultraa, sillä plussan aikaan emme olleet enää yhdessä. Hän kuitenkin aavisti jotain ja osti kerran kukkiakin. Kolme ruusua – tummanpunaisen, vaaleanpunaisen ja valkoisen. Lokakuussa meille syntyi maailman ihanin pieni tyttövauva ja olemme onnellisesti yhdessä.”

”Alussa kerroin vain perheelleni, mutta eräs ystäväni arvasi raskauteni. Hän päätti kirjoittaa Facebookissa seinälleni, että onnea äidille... ja näin saivat kaikki muutkin tietää. En olisi halunnut sitä. Olisin halunnut keskenmenoriskin takia pitää asian salassa ensimmäiset kuukaudet.”

”Soitin parhaalle ystävälle ja katsoin samalla puolisoa silmiin, kun kerroin, että kaks viivaa tikussa! Vanhemmille oli tarkoitus kertoa myöhemmin, mutta enhän minä malttanut. Viikkoja taisi olla huimat 4+2, kun paljastin asian äidilleni. Hän soitti samalla sekunnilla puoli sukua ja kaikki ystävänsä läpi.”

Näin uutinen otettiin vastaan

"Isäni tokaisi: Ei kai niitä nyt koko liutaa tarvitse tehdä.” (toinen lapsi kyseessä)

"Vanhempani olivat sokissa, kun ikäero tuli olemaan
niin pieni. Kysyivät, onko sähkölasku maksamatta."

"Äitini luuli vitsiksi."

"Mieheni sanoi, että tiesi jo asiasta: Käytökseni oli
muuttunut, mutta ei parempaan suuntaan."

Milloin kerroit raskaudestasi?

Heti, kun sain itse tietää 54 %

Ensimmäisen neuvolakäynnin
jälkeen 6 %

Ensimmäisen ultran
jälkeen 31 %

Rakenneultran jälkeen 7 %

Kun jäin äitiysvapaalle 2 %

Kenelle kerroit raskaudestasi ensimmäisenä?

Puolisolle 88 %

Äidille 4 %

Isälle 1 %

Omille vanhemmille yhtä aikaa 1 %

Sisaruksille 1 %

Ystävälle 4 %

Lapsen tuleville sisaruksille 1 %

Miten kerroit raskaudesta?

Sanoin suoraan 72 %

Arvoituksella 17 %

Ultrakuvalla 11 %

Lähde: Vauvan verkkokysely, johon vastasi 130 lukijaa 14.–20.1.2014.

Postia Pikku kakkoselta, Jenni Rinkinen, Vauva 2/2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla