Kuvitus: Shutterstock
Kuvitus: Shutterstock

Missä vaiheessa ja miten kertoa raskaudesta?

Miten kertoa suuri uutinen raskaudesta? Useimmat Vauvan kyselyyn vastanneista täräyttivät uutisen suoraan heti, kun raskaus selvisi. Ensimmäisenä asiasta kuuli puoliso. On myös heitä, jotka keksivät mitä ikimuistoisimpia tapoja kertoa. Tässä nokkelimmat!

Ei mennyt heti perille

”Kerroin miehelle saaneeni kesätyöpaikan, jossa on jatkuva päivystysvelvollisuus ja jossa Kela maksaa palkan. Hetki meni, kunnes mies kysyi hölmistyneenä ’ootko raskaana?’, ja ryntäsi halaamaan.”

”Lähetin puolisolle raskaustestistä plussakuvan. Kun hän ei hetkeen vastannut, soitin ja kysyin, tietääkö hän, mitä kuva tarkoittaa. Ei tiennyt, joten valaisin asiaa. Langan toisessa päässä ­taisi päästä kyyneliä.”

”Annoimme tuleville isovanhemmille ohimennen käteen cokis-pullot, joissa luki Ukki ja Mummi. Ensimmäinen kysymys oli, että yritättekö te nyt kertoa jotain vai mitä ihmettä?”

”Kakkosesta kertoi isoveli yhteisellä mökkireissulla. Mökille tullessa isoveikalla oli päällään uusi paita, jonka rinnassa luki ­Isoveli. Mummilla meni melkein puoli tuntia ennen kuin hän tajusi, vaikka isoveli esitteli uutta paitaansa koko ajan!”

”Vein tulevalle mummulle lahjaksi tyynyliinan Hyvää yötä, mummu -tekstillä ja lapsekkaalla piirustuksella varustettuna. Ei mennyt perille. Piti sitten vielä sanoa, että ’toivoo Alma-Iivari’ ja näyttää ultrakuva lompakosta.”

”Lähetin kuopuksesta sähköpostikuvan +-tikusta, mutta vanhempani luulivat kuumemittariksi. Meni jonkin aikaa ennen kuin faija keksi raskaustestin.”

Vauva lähetti postia

”Perheillemme tehtiin lahjapaketit, joissa oli vauvan body, tutti ja sukat ja kortti, jossa luki: Hyvät isoisä ja isoäiti, odottakaa minua, olen matkalla!”

”Joulukorttiin laitettiin toivottelijaksi vauva. Kaikki eivät olleet viitsineet lukea korttia ja saivat tietää asiasta vasta sukulaisten soitellessa. Onnitteluja ei juuri tullut, luulivat kai vahingoksi, vaikka oli ihan toivottu ja yritetty lapsi.”

”Toisen lapsen odotuksen alkamisesta laitoin puolisolle raskaustestin kirjekuoreen ja kuoren päälle tekstin pikkukakkosen posti.”

”Tein miehelle joulukalenterin, jonka yhdestä luukusta tuli pienenpieni vauvan yöpuku.”

Ultrakuva yllätti

”Puhuimme valokuvista ja huikkasin vanhemmilleni, että tulkaas katsomaan, miltä tää kuva teidän mielestä näyttää?”

”Tupareissa laitoimme hääkuvia telkkarin kautta pyörimään. Loppuun olimme lisänneet kuvia ensimmäisestä ultrasta.”

Arvaa mitä?

”Jään kesällä äitiyslomalle, joten Kasperi saa pian nukkua aamut, sanoin äidilleni, joka oli huolissaan aikaisista tarha-aamuherätyksistä.”

”Äitini höpötteli jotain mummoudesta. Siihen huikkasin, että ens kesänä sitten! Äiti katsoi minua suu auki ja sanoi, että olisit hoitanut ensin sen koulun!”

”Lapsen isälle kerroin vähän ennen ensimmäistä ultraa, sillä plussan aikaan emme olleet enää yhdessä. Hän kuitenkin aavisti jotain ja osti kerran kukkiakin. Kolme ruusua – tummanpunaisen, vaaleanpunaisen ja valkoisen. Lokakuussa meille syntyi maailman ihanin pieni tyttövauva ja olemme onnellisesti yhdessä.”

”Alussa kerroin vain perheelleni, mutta eräs ystäväni arvasi raskauteni. Hän päätti kirjoittaa Facebookissa seinälleni, että onnea äidille... ja näin saivat kaikki muutkin tietää. En olisi halunnut sitä. Olisin halunnut keskenmenoriskin takia pitää asian salassa ensimmäiset kuukaudet.”

”Soitin parhaalle ystävälle ja katsoin samalla puolisoa silmiin, kun kerroin, että kaks viivaa tikussa! Vanhemmille oli tarkoitus kertoa myöhemmin, mutta enhän minä malttanut. Viikkoja taisi olla huimat 4+2, kun paljastin asian äidilleni. Hän soitti samalla sekunnilla puoli sukua ja kaikki ystävänsä läpi.”

Näin uutinen otettiin vastaan

"Isäni tokaisi: Ei kai niitä nyt koko liutaa tarvitse tehdä.” (toinen lapsi kyseessä)

"Vanhempani olivat sokissa, kun ikäero tuli olemaan
niin pieni. Kysyivät, onko sähkölasku maksamatta."

"Äitini luuli vitsiksi."

"Mieheni sanoi, että tiesi jo asiasta: Käytökseni oli
muuttunut, mutta ei parempaan suuntaan."

Milloin kerroit raskaudestasi?

Heti, kun sain itse tietää 54 %

Ensimmäisen neuvolakäynnin
jälkeen 6 %

Ensimmäisen ultran
jälkeen 31 %

Rakenneultran jälkeen 7 %

Kun jäin äitiysvapaalle 2 %

Kenelle kerroit raskaudestasi ensimmäisenä?

Puolisolle 88 %

Äidille 4 %

Isälle 1 %

Omille vanhemmille yhtä aikaa 1 %

Sisaruksille 1 %

Ystävälle 4 %

Lapsen tuleville sisaruksille 1 %

Miten kerroit raskaudesta?

Sanoin suoraan 72 %

Arvoituksella 17 %

Ultrakuvalla 11 %

Lähde: Vauvan verkkokysely, johon vastasi 130 lukijaa 14.–20.1.2014.

Postia Pikku kakkoselta, Jenni Rinkinen, Vauva 2/2014

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Mummovm53

Odottaja, unohda laskettu aika

Tuosta jutusta tuli mieleeni mitä muistan tapahtumista omien lasteni syntymäajoilta. 🤔ensimmäinen🤔 ?🤔 mutta kastepäivä parinviikonpäästä hääpäivänämme. Toisen synnytyksen lapsivesi meni kun radio kertoi ruotsin Vikkanin syntyneen.😊kolmannen syntymäpäivänä kotikaupunkimme lentokentällä jonkin lentokoneen lasku oli mennyt pitkäksi.🎁♥️
Lue kommentti