Raskauden aikana suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan. Vatsalihasliikkeitä voi alkaa tehdä vasta, kun lihakset ovat synnytyksen jälkeen palautuneet.

Kätilö ja Bailamama-terveysliikuntakonseptin kehittäjä Emilia Ek kertoo naisesta, joka saapui jumppatunnille viiden kuukauden ikäisen vauvansa kanssa ja pyysi Emiliaa tarkistamaan, joko hän voi alkaa tehdä vatsalihasliikkeitä.

– Naisella oli rasvaton sixpack, ja silmämääräisesti näytti siltä, että vatsalihakset olivat jo palautuneet raskaudesta. Mutta testi kertoi toista. Nainen oli valmis vatsalihasliikkeisiin vasta kuuden viikon päästä, kun kokeilimme uudestaan, Emilia Ek kertoo.

Suorat vatsalihakset erkaantuvat raskauden aikana, eikä vatsalihasliikkeitä saa aloittaa ennen kuin lihakset ovat palautuneet. Emilian mukaan moni tekee sen virheen, että alkaa tehdä vatsalihasliikkeitä liian aikaisin. Silloin suorat vatsalihakset voivat jäädä pysyvästi erilleen.

Tämä helppo testi kertoo, oletko jo siinä kunnossa, että voit tehdä istumaannousuja.

Mene makaamaan selällesi ja nosta jalat koukkuun kantapäät lähelle pakaroita.

Kohota hieman päätä ja lapaluita maasta.

Jos saat navan alapuolelta kaksi sormea vatsalihasten väliin, lihakset ovat vielä erkaantuneet, eikä istumaannousuja saa tehdä.

Vasta kun vatsalihasten välissä on tilaa vain 1–1½ senttiä, lihakset ovat palautuneet raskaudesta ja olet valmis aloittamaan vatsalihasliikkeiden tekemisen.

– Vatsalihasliikkeitä tehdessä pitää aina ensin aktivoida lantionpohjan lihakset ja tehdä rutistukset lantionpohja tiukkana. Jos lantionpohjassa ei ole tukea liikkeen aikana, kohtu työntyy ponnistuksesta ulospäin, Emilia Ek sanoo.

Vatsalihaksia lähdetäänkin vahvistamaan synnytyksen jälkeen aina tässä järjestyksessä:

1. lantionpohjalihakset

2. staattiset pidot (esimerkiksi jalan ojennus kyykkyasennossa)

3. vatsalihasliikkeet (esimerkiksi istumaannousu selinmakuulta).

Asiantuntija: Bailamama-konseptin kehittäjä, kätilö Emilia Ek