Raskauden aikana suorat vatsalihakset erkaantuvat toisistaan. Vatsalihasliikkeitä voi alkaa tehdä vasta, kun lihakset ovat synnytyksen jälkeen palautuneet.

Kätilö ja Bailamama-terveysliikuntakonseptin kehittäjä Emilia Ek kertoo naisesta, joka saapui jumppatunnille viiden kuukauden ikäisen vauvansa kanssa ja pyysi Emiliaa tarkistamaan, joko hän voi alkaa tehdä vatsalihasliikkeitä.

– Naisella oli rasvaton sixpack, ja silmämääräisesti näytti siltä, että vatsalihakset olivat jo palautuneet raskaudesta. Mutta testi kertoi toista. Nainen oli valmis vatsalihasliikkeisiin vasta kuuden viikon päästä, kun kokeilimme uudestaan, Emilia Ek kertoo.

Suorat vatsalihakset erkaantuvat raskauden aikana, eikä vatsalihasliikkeitä saa aloittaa ennen kuin lihakset ovat palautuneet. Emilian mukaan moni tekee sen virheen, että alkaa tehdä vatsalihasliikkeitä liian aikaisin. Silloin suorat vatsalihakset voivat jäädä pysyvästi erilleen.

Tämä helppo testi kertoo, oletko jo siinä kunnossa, että voit tehdä istumaannousuja.

Mene makaamaan selällesi ja nosta jalat koukkuun kantapäät lähelle pakaroita.

Kohota hieman päätä ja lapaluita maasta.

Jos saat navan alapuolelta kaksi sormea vatsalihasten väliin, lihakset ovat vielä erkaantuneet, eikä istumaannousuja saa tehdä.

Vasta kun vatsalihasten välissä on tilaa vain 1–1½ senttiä, lihakset ovat palautuneet raskaudesta ja olet valmis aloittamaan vatsalihasliikkeiden tekemisen.

– Vatsalihasliikkeitä tehdessä pitää aina ensin aktivoida lantionpohjan lihakset ja tehdä rutistukset lantionpohja tiukkana. Jos lantionpohjassa ei ole tukea liikkeen aikana, kohtu työntyy ponnistuksesta ulospäin, Emilia Ek sanoo.

Vatsalihaksia lähdetäänkin vahvistamaan synnytyksen jälkeen aina tässä järjestyksessä:

1. lantionpohjalihakset

2. staattiset pidot (esimerkiksi jalan ojennus kyykkyasennossa)

3. vatsalihasliikkeet (esimerkiksi istumaannousu selinmakuulta).

Asiantuntija: Bailamama-konseptin kehittäjä, kätilö Emilia Ek

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.