Näitä ohjeita noudattamalla saat itsellesi ja syntyvälle lapsellesi vahvat ja terveet hampaat.

 

Ettäkö lapsen hampaiden hoitaminen pitäisi aloittaa heti ensimmäisen hampaan puhjettua? Ehei, lapsen hampaidenhoito alkaa jo paljon aikaisemmin, raskausaikana.

Tutkimusten mukaan vanhempien ja varsinkin odottavan äidin terveydellä ja ravinnon laadulla on suuri vaikutus lapsen hampaiden kehitykselle.

Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hampaille tärkeitä

Vauvan hampaiden kehitys alkaa jo raskauden alussa, 4.–5. raskausviikolla. Hampaiden mineralisoituminen eli kovettuminen ikenen alla alkaa 3–4 raskauskuukaudella.

Jos odottavan äidin ravinto ei sisällä riittävästi tarvittavia ravintoaineita, hampaiden normaali kehitys häiriintyy ja hampaistoon voi muodostua pysyviä vaurioita.

Esimerkiksi riittämätön kalsiumin saanti voi vaurioittaa hammaskiillettä. Samoin kiillevaurioita voi tulla liian vähäisestä D-vitamiinista.

Vähäinen magnesiumin saanti taas saattaa viivästyttää hampaiden puhkeamista. C-vitamiinin vakava puute heikentää hampaiden tukikudoksia, ja B-vitamiinien puute voi johtaa limakalvo-ongelmiin. 

Monta syytä huolehtia hampaista

Jos ravintotottumuksissa ja hampaiden hoitotavoissa on parantamisen varaa, raskauden aikana jos koskaan on hyvä syy tehdä elämänmuutos. Huonot hampaat eivät periydy, mutta huonot tottumukset kyllä.

Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset sinällään voivat altistaa suun sairauksille. Syljen koostumus muuttuu, ja alkuraskauden mahdollinen pahoinvointi ja tiheät välipalat rasittavat hampaita.

Uusien tutkimusten mukaan parodontiitti eli hampaan kiinnityskudostulehdus voi jopa lisätä keskossynnytysten vaaraa.

Tärkeä syy huolehtia hampaistaan on reikiintymistä aiheuttava kariesbakteeri, mutans streptokokki, joka voi tarttua syljen välityksellä myöhemmin vanhemmista vauvaan. Koko perheen kannattaa hoitaa hampaansa kuntoon jo odotusaikana.

 Näin hoidat hampaitasi raskauden aikana

  • Syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Karsi turhat välipalat pois. Jatkuva napostelu on haitallista hampaille.
  • Harjaa hampaat fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Muista puhdistaa hammasvälit hammaslangalla tai -tikulla.
  • Vesi on paras janojuoma. Mehuissa ja virvoitusjuomissa on runsaasti sokeria ja ne aiheuttavat hampaiden eroosiota.
  • Juo maitoa, syö juustoa. Maidon kalsium ja fosfaatti suojelevat hampaita. Kypsytetyn juuston nauttiminen aterian jälkeen neutraloi syljen happamuutta.
  • Käytä ksylitolituotteita säännöllisesti. Hampaisiin tarttuvan bakteeripeitteen eli plakin kasvu vähenee ja kariestartunnan riski pienenee.

Kun vauva on syntynyt, suojele hänen puhkeavia maitohampaitaan kariestartunnalta

Varhaislapsuus on kriittistä aikaa hampaiden terveyden kannalta, sillä suun normaali bakteerikanta ei ole vielä ehtinyt kehittyä kunnolla.

Lapset, joiden suuhun ei ole ehtinyt kahteen ikävuoteen mennessä asettua kariesbakteereja, saavat reikiä hampaisiinsa myöhemminkin muita vähemmän.

  • Älä puhdista tuttia omassa suussasi, äläkä syötä lasta omalla lusikallasi. Tähdennä sääntö myös isovanhemmille.
  • Aloita hampaiden harjaaminen, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat.
  • Maitotuotteet hellivät maitohampaita, jatkuva napostelu ei.
  • Käytä itse ksylitolia ja opeta lapsikin käyttämään. Ksylitolipastillien imeskelyn voi aloittaa, kun lapsi osaa syödä kiinteitä ruokia. 

Lähteet:

Duodecim/Terveyskirjasto, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto
Valio: Hammasterveyden kulmakivet varhaislapsuudessa

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.