Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Osa äideistä yllättyy, kun synnytyskeikasta tuleekin lasku.

”Siis hetkinen. Onko nyt niin että synnytys maksaa jotain?” kummastelee yksi keskustelijoista vauva.fi:ssä.

Ensin huono puoli: täysin ilmaista synnyttäminen ei Suomessa suomalaisperheille tosiaan ole. Ja perään hyvä uutinen: ei se kovin kalliiksikaan tule, varsinkaan, jos äidin saamaa laskua vertaa synnytyksen todellisiin kustannuksiin.

Äidin lasku: alle 50 euroa vuorokaudelta

Suomessa sairaalassa synnyttävä, suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä oleva synnyttäjä maksaa hoidostaan tavallisen sairaalavuorokauden hinnan. Potilasmaksu perustuu lakiin ja on vuosina 2018–2019 enintään 48,90 euroa vuorokaudelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hinnoissa voi olla pieniä eroja sairaanhoitopiireittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairaalavuorokauden hinta on sama riippumatta siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei siis tule laskua äidille erikseen. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan samoin.

Synnytyksen jälkeen vierihoidossa olevasta vauvasta ei mene potilasmaksua erikseen. Sen sijaan perhehuoneessa yöpyvästä isästä laskutetaan potilasmaksu.

Vauvasta peritään potilasmaksua, jos vauva tarvitsee hoitoa lasten- tai teho-osastolla. Alle 18-vuotiaiden potilaiden lasku ei kasva enää seitsemän hoitovuorokauden jälkeen.

Maksukatto 683 euroa

Päivämaksu on sama jokaiselta vuorokaudelta, jonka aikana potilas on sairaalassa. Jos äiti siis kirjautuu synnytyssairaalaan varttia ennen puoltayötä sunnuntai-iltana ja kotiutuu vauvan kanssa keskiviikkona aamupäivällä, tulee lasku sunnuntailta, maanantailta, tiistailta ja keskiviikolta, yhteensä enintään 195,60 euroa.

Ylihoitaja Katja Koskinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista ei ole työssään lapsivuodeosastoilla törmännyt siihen, että äiti miettisi esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen aikataulua kustannusten perusteella.

– Toki sairaalapäivän kustannus voi olla osalle perheistä suuri. Esimerkiksi perhehuoneen valinnassa voi olla mukana taloudellinenkin asia, vaikka potilas ei toisikaan sitä itse esille, Koskinen arvelee.

683 euron vuosittainen maksukatto on aikuisille henkilökohtainen. Vauvan maksut lasketaan mukaan äidin maksukattoon. Se ehtii harvoin täyttyä tavallisen raskauden ja synnytyksen hoidossa.

Todelliset kustannukset: useita tuhansia euroja

Synnytyksen todellinen kustannus vaihtelee suuresti sen mukaan, millaista hoitoa ja millaisia toimenpiteitä synnytyksen aikana tarvitaan.

Jotakin suuntaa todellisista kustannuksista saa HUS-palveluhinnastosta. Sen esimerkkihintojen mukaan ongelmaton alatiesynnytys maksaa reilut 2 000 euroa, komplisoitunut sektio yli 5 000 euroa.

Palveluhinnasto antaa suuntaa summista, jotka sairaanhoitopiiri laskuttaa synnyttäjän kotikunnalta. Hinnassa on mukana esimerkiksi henkilökunnan palkkakuluja sekä sairaalatilojen ja laitteiston käytöstä aiheutuvia kuluja.

– Jos olisimme yksityinen sairaala, esimerkiksi epiduraalipuudutteelle voisi laskea oman hinnan, jossa tärkein kustannus ensimmäisessä annoksessa olisi anestesialääkärin työ. Jatkoannokset olisivatkin sitten jo edullisempia, Koskinen kertoo.

Vertailun vuoksi: HUSin yksityissairaala Hyksin Oy tarjoaa Suomeen synnyttämään tuleville ulkomaalaisille äideille synnytyspakettia, jonka hinta on alatiesynnytyksessä vähintään 7 500 ja suunnitellussa sektiossa vähintään 9 500 euroa.

Hintatiedot päivitetty juttuun 15.8.2018.

Vierailija
Mulla maksoi 0€,meni suoraan ulosottoon, molempien jälkeen:D

Sehän vasta paljon maksaakin kierrättää laskut ulosoton kautta!

Meillä tuli maksamaan 679€ ja loput ilmaseks kun maksukatto ylitty. Mutta poika sai hyvää hoitoa vauvateholla ja siitä syystä maksoin hyvillä mielin laskun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla