Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Osa äideistä yllättyy, kun synnytyskeikasta tuleekin lasku.

”Siis hetkinen. Onko nyt niin että synnytys maksaa jotain?” kummastelee yksi keskustelijoista vauva.fi:ssä.

Ensin huono puoli: täysin ilmaista synnyttäminen ei Suomessa suomalaisperheille tosiaan ole. Ja perään hyvä uutinen: ei se kovin kalliiksikaan tule, varsinkaan, jos äidin saamaa laskua vertaa synnytyksen todellisiin kustannuksiin.

Äidin lasku: alle 50 euroa vuorokaudelta

Suomessa sairaalassa synnyttävä, suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä oleva synnyttäjä maksaa hoidostaan tavallisen sairaalavuorokauden hinnan. Potilasmaksu perustuu lakiin ja on vuonna 2017 enintään 49,50 euroa vuorokaudelta.

Hinnoissa on pieniä eroja sairaanhoitopiireittäin: HUSin alueella päivämaksu on 38,80 euroa.

Sairaalavuorokauden hinta on sama riippumatta siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei siis tule laskua äidille erikseen. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan samoin.

Synnytyksen jälkeen vierihoidossa olevasta vauvasta ei mene potilasmaksua erikseen. Sen sijaan perhehuoneessa yöpyvästä isästä laskutetaan potilasmaksu.

Vauvasta peritään potilasmaksua, jos vauva tarvitsee hoitoa lasten- tai teho-osastolla. Alle 18-vuotiaiden potilaiden lasku ei kasva enää seitsemän hoitovuorokauden jälkeen.

Maksukatto 691 euroa

Päivämaksu on sama jokaiselta vuorokaudelta, jonka aikana potilas on sairaalassa. Jos äiti siis kirjautuu synnytyssairaalaan varttia ennen puoltayötä sunnuntai-iltana ja kotiutuu vauvan kanssa keskiviikkona aamupäivällä, tulee lasku sunnuntailta, maanantailta, tiistailta ja keskiviikolta, yhteensä enintään 198 euroa.

Ylihoitaja Katja Koskinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista ei ole työssään lapsivuodeosastoilla törmännyt siihen, että äiti miettisi esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen aikataulua kustannusten perusteella.

– Toki sairaalapäivän kustannus voi olla osalle perheistä suuri. Esimerkiksi perhehuoneen valinnassa voi olla mukana taloudellinenkin asia, vaikka potilas ei toisikaan sitä itse esille, Koskinen arvelee.

691 euron vuosittainen maksukatto on aikuisille henkilökohtainen. Vauvan maksut lasketaan mukaan äidin maksukattoon. Se ehtii harvoin täyttyä tavallisen raskauden ja synnytyksen hoidossa.

Todelliset kustannukset: useita tuhansia euroja

Synnytyksen todellinen kustannus vaihtelee suuresti sen mukaan, millaista hoitoa ja millaisia toimenpiteitä synnytyksen aikana tarvitaan.

Jotakin suuntaa todellisista kustannuksista saa HUS-palveluhinnastosta. Sen esimerkkihintojen mukaan ongelmaton alatiesynnytys maksaa reilut 2 000 euroa, komplisoitunut sektio yli 4 500 euroa.

Palveluhinnasto antaa suuntaa summista, jotka sairaanhoitopiiri laskuttaa synnyttäjän kotikunnalta. Hinnassa on mukana esimerkiksi henkilökunnan palkkakuluja sekä sairaalatilojen ja laitteiston käytöstä aiheutuvia kuluja.

– Jos olisimme yksityinen sairaala, esimerkiksi epiduraalipuudutteelle voisi laskea oman hinnan, jossa tärkein kustannus ensimmäisessä annoksessa olisi anestesialääkärin työ. Jatkoannokset olisivatkin sitten jo edullisempia, Koskinen kertoo.

Vertailun vuoksi: HUSin yksityissairaala Hyksin Oy tarjoaa Suomeen synnyttämään tuleville ulkomaalaisille äideille synnytyspakettia, jonka hinta on alatiesynnytyksessä vähintään 7 500 ja suunnitellussa sektiossa vähintään 9 500 euroa.

Hintatiedot päivitetty juttuun 5.1.2017.

Vierailija

Näin paljon synnytys maksaa

Vierailija 23.08.2015 klo 16:34 Mulla maksoi 0€,meni suoraan ulosottoon, molempien jälkeen:D Sehän vasta paljon maksaakin kierrättää laskut ulosoton kautta! Meillä tuli maksamaan 679€ ja loput ilmaseks kun maksukatto ylitty. Mutta poika sai hyvää hoitoa vauvateholla ja siitä syystä maksoin hyvillä mielin laskun.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.