Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Osa äideistä yllättyy, kun synnytyskeikasta tuleekin lasku.

”Siis hetkinen. Onko nyt niin että synnytys maksaa jotain?” kummastelee yksi keskustelijoista vauva.fi:ssä.

Ensin huono puoli: täysin ilmaista synnyttäminen ei Suomessa suomalaisperheille tosiaan ole. Ja perään hyvä uutinen: ei se kovin kalliiksikaan tule, varsinkaan, jos äidin saamaa laskua vertaa synnytyksen todellisiin kustannuksiin.

Äidin lasku: alle 50 euroa vuorokaudelta

Suomessa sairaalassa synnyttävä, suomalaisen sairausvakuutuksen piirissä oleva synnyttäjä maksaa hoidostaan tavallisen sairaalavuorokauden hinnan. Potilasmaksu perustuu lakiin ja on vuonna 2017 enintään 49,50 euroa vuorokaudelta.

Hinnoissa on pieniä eroja sairaanhoitopiireittäin: HUSin alueella päivämaksu on 38,80 euroa.

Sairaalavuorokauden hinta on sama riippumatta siitä, mitä synnytyksen aikana tapahtuu. Sektiosta, puudutteista tai muista toimenpiteistä ei siis tule laskua äidille erikseen. Myös synnytystä edeltävä hoito ja hoito lapsivuodeosastolla laskutetaan samoin.

Synnytyksen jälkeen vierihoidossa olevasta vauvasta ei mene potilasmaksua erikseen. Sen sijaan perhehuoneessa yöpyvästä isästä laskutetaan potilasmaksu.

Vauvasta peritään potilasmaksua, jos vauva tarvitsee hoitoa lasten- tai teho-osastolla. Alle 18-vuotiaiden potilaiden lasku ei kasva enää seitsemän hoitovuorokauden jälkeen.

Maksukatto 691 euroa

Päivämaksu on sama jokaiselta vuorokaudelta, jonka aikana potilas on sairaalassa. Jos äiti siis kirjautuu synnytyssairaalaan varttia ennen puoltayötä sunnuntai-iltana ja kotiutuu vauvan kanssa keskiviikkona aamupäivällä, tulee lasku sunnuntailta, maanantailta, tiistailta ja keskiviikolta, yhteensä enintään 198 euroa.

Ylihoitaja Katja Koskinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä HUSista ei ole työssään lapsivuodeosastoilla törmännyt siihen, että äiti miettisi esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen aikataulua kustannusten perusteella.

– Toki sairaalapäivän kustannus voi olla osalle perheistä suuri. Esimerkiksi perhehuoneen valinnassa voi olla mukana taloudellinenkin asia, vaikka potilas ei toisikaan sitä itse esille, Koskinen arvelee.

691 euron vuosittainen maksukatto on aikuisille henkilökohtainen. Vauvan maksut lasketaan mukaan äidin maksukattoon. Se ehtii harvoin täyttyä tavallisen raskauden ja synnytyksen hoidossa.

Todelliset kustannukset: useita tuhansia euroja

Synnytyksen todellinen kustannus vaihtelee suuresti sen mukaan, millaista hoitoa ja millaisia toimenpiteitä synnytyksen aikana tarvitaan.

Jotakin suuntaa todellisista kustannuksista saa HUS-palveluhinnastosta. Sen esimerkkihintojen mukaan ongelmaton alatiesynnytys maksaa reilut 2 000 euroa, komplisoitunut sektio yli 4 500 euroa.

Palveluhinnasto antaa suuntaa summista, jotka sairaanhoitopiiri laskuttaa synnyttäjän kotikunnalta. Hinnassa on mukana esimerkiksi henkilökunnan palkkakuluja sekä sairaalatilojen ja laitteiston käytöstä aiheutuvia kuluja.

– Jos olisimme yksityinen sairaala, esimerkiksi epiduraalipuudutteelle voisi laskea oman hinnan, jossa tärkein kustannus ensimmäisessä annoksessa olisi anestesialääkärin työ. Jatkoannokset olisivatkin sitten jo edullisempia, Koskinen kertoo.

Vertailun vuoksi: HUSin yksityissairaala Hyksin Oy tarjoaa Suomeen synnyttämään tuleville ulkomaalaisille äideille synnytyspakettia, jonka hinta on alatiesynnytyksessä vähintään 7 500 ja suunnitellussa sektiossa vähintään 9 500 euroa.

Hintatiedot päivitetty juttuun 5.1.2017.

Vierailija

Näin paljon synnytys maksaa

Vierailija 23.08.2015 klo 16:34 Mulla maksoi 0€,meni suoraan ulosottoon, molempien jälkeen:D Sehän vasta paljon maksaakin kierrättää laskut ulosoton kautta! Meillä tuli maksamaan 679€ ja loput ilmaseks kun maksukatto ylitty. Mutta poika sai hyvää hoitoa vauvateholla ja siitä syystä maksoin hyvillä mielin laskun.
Lue kommentti

Mitä enemmän siittiöitä, sitä suurempi mahdollisuus munasolulla on hedelmöittyä.

Jos toiveissa on tulla isäksi, tämä tulos kiinnostaa varmasti: Harvardin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että liian tiukat alushousut voivat laskea siittiöiden määrää miljoonilla.

Tutkimuksessa analysoitiin Yhdysvaltalaisella lapsettomuusklinikalla asiakkaana olevien miesten siemennestenäytteitä kolmen kuukauden ajan. Lisäksi miehet raportoivat, millaisia alushousuja he käyttivät tarkastelujakson aikana. 

Kävi ilmi, että lahkeellisia boksereita käyttäneillä miehillä oli spermassaan 17 prosenttia enemmän siittiöitä kuin miehillä, jotka käyttivät muita alushousumalleja. Boksereita suosineet miehet tuottivat myös 25 prosenttia enemmän siemennestettä. Tutkimukseen osallistui 656 miestä.

Siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä erikseen tutkita.

Normaalisti miehen kivekset tuottavat päivässä noin 150 miljoonaa siittiötä. Parinkymmenen miljoonan siittiön puuttuminen tiukkojen alushousujen vuoksi ei tällöin ole ongelma. Mutta jos siittiöitä on jo lähtökohtaisesti vähemmän, voi tutkimuksessa havaittu pudotus olla ratkaisevaa hedelmöittymisen kannalta. Sillä mitä enemmän siittiöitä on tarjolla, sitä suuremmat mahdollisuudet munasolulla on hedelmöittyä.

Miehen siittiöiden määrää on mahdotonta tietää, ellei sitä ole tarpeen tutkia esimerkiksi lapsettomuushoitojen yhteydessä. Jotta siittiöiden määrän saa optimoitua, tutkimusta johtanut lääkäri Jorge Chavarro suosittelee, että miehet vaihtaisivat alushousunsa löysempiin bokserimalleihin.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että miesten siemennesteen siittiöpitoisuus on etenkin länsimaissa tippunut viimeisten vuosikymmenten aikana 60 prosenttia. Pudotuksen tarkkaa syytä ei tiedetä.

On myös havaittu, että ongelmat siittiöiden liikkumisessa ovat lisääntyneet, ja siittiöt eivät enää "ui" niin nopeasti kuin ennen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

American Idolista tutuksi tullut laulaja ei vielä paljastanut tulevan lapsen sukupuolta tai laskettua aikaa julkisuuteen.

Yhdysvaltalainen laulaja Carrie Underwood ilmoitti Instagramvideolla perheen kasvavan toisella lapsella. Underwoodin ja hänen jääkiekkoilijamiehensä Mike Fisherin perheeseen kuuluu entuudestaan kolmevuotias poika Isaiah.

Video: Instagram / @carrieunderwood

Underwood kertoo videolla myös konserttikiertueestaan, jonka ensimmäinen keikka on Yhdysvalloissa toukokuussa 2019.

– Ehkä ihmettelette, miksi lähden kiertämään maata vasta toukokuussa, mutta liput tulevat myyntiin jo nyt. Tässä syy, laulaja kertoo ja viittaa yläpuolellaan oleviin ruusukultaisiin ilmapalloihin, joissa lukee vauva.

– Olemme niin onnellisia kiertueesta ja vauvasta. Emme malta odottaa, että saamme lisätä toisen pikkukalan lampeemme, laulaja iloitsee.

Vauvan sukupuolta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä myöskään sitä, koska vauva mahdollisesti syntyisi. 

35-vuotias Underwood kertoi elokuun alussa julkaistussa Redbook-lehden haastattelussa, että hänen mahdollisuutensa isoon perheeseen saattaa olla hänen ikänsä vuoksi menetetty. Laulaja piti mahdollisena, että perhe adoptoisi lapsen sitten, kun heidän biologiset lapsensa ovat kasvaneet isommiksi. Tuolloin Underwood ei vielä ollut kertonut raskaudestaan julkisuuteen. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.