Tiesitkö, että jo masuvauvan kanssa voi leikkiä?

Vaikka vauva on vasta vatsassa, hänen kanssaan voi jo puuhailla kaikenlaista. Kokeile vaikka näitä:

Kosketa vauvaa

Tunto on sikön ensimmäiseksi kehittyvä aisti. Jo kahdeksanviikkoisella sikiöllä on tuntorefleksejä, vaikka aivot eivät vielä ole kehittyneet. Noin 18 viikon ikäisenä sikiö aistii kosketuksen äidin vatsan pinnalta. Sikiöt ovat tavallisesti vilkkaimmillaan iltaisin. Asetu silloin kylkiasentoon ja tunnustele vauvan liikkeitä.  Loppuraskaudessa vauvan jalka tai käsi näkyy välillä selvänä kohoumana pyöreän vatsan pinnassa. Kun kosketat vauvan jalkaa, hän saattaa tökkäistä takaisin.

Soita vauvalle musiikkia

Kun kuuntelet musiikkia, josta pidät, nautinto välittyy vauvalle kehosi reaktioiden kautta. Loppuraskaudessa sikiön aivoihin alkaa muodostua muistijälkiä. Niinpä vastasyntynyt vauva tunnistaa musiikin, jota hän on kuullut toistuvasti ennen syntymäänsä. Sikiö alkaa saada kuuloaistimuksia jo noin raskausviikolla 16,  ja noin viikosta 26 alkaen sikiö alkaa reagoida ääniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juttele hänelle

Jo 32-viikkoisen sikiön aivot ovat niin kehittyneet, että puheen havaitseminen on mahdollista. Vaikka lapsivesi ja äidin vatsanpeitteet vaimentavat ääniä, ne kantautuvat kohtuun melko vääristymättöminä. Kohdussa oleva vauva oppii tunnistamaan äitinsä ja muiden lähipiiriinsä kuuluvien ihmisten äänet. Ota rento asento ja juttele vauvalle. Vauva kuulee sekä äänesi että sydämensykkeesi rauhoittumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna makuelämyksiä

Syö monipuolisesti. Se on paitsi terveellistä, myös totuttaa vauvaa makuihin. Lapsiveden maku muuttuu sen mukaan, mitä syöt ja juot. Tutkijat uskovat, että sikiö havaitsee makuja jo viikolta 14. Odottajan ravinto vaikuttaa siihen, mitä makuja lapsi hyväksyy helpommin alkaessaan maistella kiinteää ruokaa.

Tanssi vauvan kanssa

Kohdussa oleva vauva tunnistaa äidin liikkeet. Vauva myös vastaa liikehtimällä äidin yllättäviin liikkeisiin, kuten nauramiseen tai yskimiseen. Kun tanssit, vauva tuntee keinunnan. Hän saa myös enemmän happea, sillä  hengityksesi tehostuu. Tanssi niin, että se tuntuu itsestäsi hyvältä. Hyvä olo välittyy vauvallekin. Viimeisen  raskauskolmanneksen aikana kannattaa välttää hyppivää liikuntaa, vaikkei sen haitallisuudesta ole selvää näyttöä.

Vauva 03/2011

Sisältö jatkuu mainoksen alla