Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto
Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto

Äidiksi tuleminen muuttaa rintojen ulkonäköä, mutta ei aina pysyvästi. Muutos on helpompi hyväksyä, kun arvostaa kehonsa saavutuksia.

1. Miksi yhden rinnat kasvavat monta kuppikokoa, kun taas toisen pysyvät ennallaan?

Ei tiedetä, miksi toisten rinnat kasvavat enemmän kuin toisten, mutta perimä ja raskausajan painonnousu saattavat vaikuttaa.

Rintojen kasvu johtuu siitä, että niihin muodostuu uutta, maitoa tuottavaa kudosta. Rintojen pysyminen lähes entisellään on kuitenkin normaalia, eikä se yleensä kieli maidontuotannon ongelmista.

Rintojen muutokset ovat hyvin yksilöllisiä. Yksillä kasvu on raskauden ensimmäinen merkki, toisten rinnat turpoavat keskiraskaudessa ja kolmansilla muutokset jatkuvat loppuraskauteen.

Keskimäärin rintojen paino tuplaantuu odotusaikana. Pienirintaisista muutokset voivat tuntua suuremmilta kuin isorintaisista.

2. Kertooko rintojen kasvu runsaasta maidon­tuotannosta?

Synnytyksen jälkeinen kasvu johtuu siitä, että rinnat alkavat tuottaa paljon maitoa. Kasvun ja maitomäärän välillä ei kuitenkaan aina ole suoraa yhteyttä. Pahimpaan turvotukseen auttaa usein se, jos vauva imee hyvin ja tyhjentää rintoja tehokkaasti.

Imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

3. Miksi toisten nännit kasvavat ja tummuvat ja toisten eivät?

On poikkeuksellista, että nännit ja nännipiha eivät kasva ja tummu raskauden seurauksena. Nännipihassa olevat pienet nystyrät, niin sanotut Montgomeryn rauhaset, voivat niin ikään kasvaa. Tiettävästi niiden tuottama haju yhdessä nännin värimuutosten kanssa auttaa vauvaa suunnistamaan rinnalle.

Kuitenkin imetys voi sujua hyvin, vaikka nännit ja nännipihat pysyisivät entisellään. Vauva ottaa joka tapauksessa suuhunsa rinnan päästä laajemman alueen kuin pelkän nännin.

4. Voiko rintojen muutoksiin jotenkin vaikuttaa?

Kaikkein eniten vaikuttaa se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kaksikymppisillä rintojen muutokset jäävät yleensä pienem­miksi kuin nelikymppisillä, koska sidekudosten palautumiskyky on vielä hyvä. Rin­tojen veltostumiseen vaikuttavat myös tupakointi sekä se, kertyykö raskaus- ja imetysaikana paljon ylipainoa.

Imettämättä jättäminen ei juurikaan ehkäise muutoksia, koska yleensä rintojen koko muuttuu eniten raskaudessa. Myöskään imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

Ikääntyminen veltostuttaa rintoja joka tapauksessa, sai lapsia tai ei. Ulkonäön tarkkailun sijaan kannattaa miettiä, mitkä terveelliset asiat tuottavat itselle hyvää oloa.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. Muutokset saattavat siis näyttää paljon suuremmilta heti imetyksen loputtua kuin muutaman vuoden kuluttua.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. 

5. Voiko imetysliivejä ostaa ennakkoon?

Jos haluat niin tehdä, kannattaa valita joustavat liivit ja tavallista isompi koko. On yleistä, että synnytyksen jälkeen rinnat turpoavat vielä useita kuppikokoja, kun maito nousee.

Tiedot liivien tarpeellisuudesta imetysaikana ovat kuitenkin ristiriitaisia. Markkinaihmiset kannustavat tukevien liivien käyttöön, mutta näyttöä siitä, että ne ehkäisisivät rintojen veltostumista, ei ole. Liivejä voi käyttää, jos haluaa, mutta hyvällä omallatunnolla voi olla myös ihan ilman.

Heti synnytyksen jälkeen tiukoista liiveistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos esimerkiksi kaarituki painaa, rintaan voi muodostua tiehyttukos, joka voi johtaa rintatulehdukseen. Punaiset jäljet iholla ovat merkki siitä, että liivit ovat liian pienet.

Liiveistä tai imetystopista on se hyöty, että ne pitävät paikoillaan liivinsuojia, jotka suojaavat paitoja maitoläiskiltä.

6. Tekeekö vauvan saaminen rinnoista vähemmän erogeeniset tai eroottiset?

Rintojen seksuaalinen merkitys naisille vaihtelee. Nuorilla pieni- tai keskisuuririntaisilla naisilla on keskimäärin tuntoherkimmät rinnanpäät. Etenkin imetyksen alkuvaiheessa nännit voivat olla arat tai niiden iho voi rikkoutua, mikä voi tilapäisesti vaikuttaa erogeenisiin tuntemuksiin. Nännien tuntoaisti tyypillisesti heikentyy jonkin verran elämän varrella, mutta se ei välttämättä liity lapsen saamiseen.

Vaikka vauvaperheen vanhemmilla on monesti isoja univaikeuksia, tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle. Kumppanilta saatu huomio voi auttaa näkemään itsensä ja kehonsa yhä eroottisena.

Olisi hienoa, jos voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina.

7. Miten muuttuneista rinnoista voi oppia pitämään?

Imetys usein siirtää naisen huomion rintojen ulkonäöstä niiden toiminnallisuuteen. Keho ei enää ole objekti vaan toimiva subjekti, joka tekee uskomattoman hienoja asioita. On fantastista, mihin rinnat pystyvät!

Moni nainen kaipaa kumppaniltaan paljon tukea ja vahvistusta sille, että on edelleen haluttava, ja ettei haittaa, vaikka kehon palautuminen kestää tai ettei keho palaudu samanlaiseksi kuin se oli ennen raskautta.

Kehon muutoksia ja menetyksiä saa toki myös surra. Olisi hienoa, jos kuitenkin voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina. Ei haittaa, etteivät ne enää ole kuin nuoren tytön rinnat.

Ajatus kauneudesta on kiinni myös siitä, mihin silmänsä totuttaa. Näemme ympärillämme paljon mainoskuvastojen kroppia. Kannattaa kokeilla, miten oma kauneuskäsitys muuttuu, jos katselee kuvia synnyttäneiden naisten kehoista esimerkiksi kehopositiivisuus­blogeista.

Asiantuntija: Johanna Koivisto, kätilö, imetyskouluttaja, IBCLC

Vierailija

Näin rinnat palautuvat raskaudesta – imetyksellä tai sen kestolla ei juurikaan vaikutusta

Vierailija kirjoitti: "tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle." Öööh, eiköhän tämä ole suhteessa kummankin vastuulla, ei vain äidin... Kuulepas dorka. Tuolla tarkoitetaan sitä, että yleensähän mamma keskittyy vain siihen sinappitykkiin ja mies on KORKEINTAAN apulaisena lapsen hoidossa jos sitäkään. Siksi suomalaisille mammoille pitää erikseen mainita, että sitä ukkoakin olisi hyvä välillä huomioida tai se voi lähteä helposti etsimään naista...
Lue kommentti
Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.