Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto
Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto

Äidiksi tuleminen muuttaa rintojen ulkonäköä, mutta ei aina pysyvästi. Muutos on helpompi hyväksyä, kun arvostaa kehonsa saavutuksia.

1. Miksi yhden rinnat kasvavat monta kuppikokoa, kun taas toisen pysyvät ennallaan?

Ei tiedetä, miksi toisten rinnat kasvavat enemmän kuin toisten, mutta perimä ja raskausajan painonnousu saattavat vaikuttaa.

Rintojen kasvu johtuu siitä, että niihin muodostuu uutta, maitoa tuottavaa kudosta. Rintojen pysyminen lähes entisellään on kuitenkin normaalia, eikä se yleensä kieli maidontuotannon ongelmista.

Rintojen muutokset ovat hyvin yksilöllisiä. Yksillä kasvu on raskauden ensimmäinen merkki, toisten rinnat turpoavat keskiraskaudessa ja kolmansilla muutokset jatkuvat loppuraskauteen.

Keskimäärin rintojen paino tuplaantuu odotusaikana. Pienirintaisista muutokset voivat tuntua suuremmilta kuin isorintaisista.

2. Kertooko rintojen kasvu runsaasta maidon­tuotannosta?

Synnytyksen jälkeinen kasvu johtuu siitä, että rinnat alkavat tuottaa paljon maitoa. Kasvun ja maitomäärän välillä ei kuitenkaan aina ole suoraa yhteyttä. Pahimpaan turvotukseen auttaa usein se, jos vauva imee hyvin ja tyhjentää rintoja tehokkaasti.

Imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

3. Miksi toisten nännit kasvavat ja tummuvat ja toisten eivät?

On poikkeuksellista, että nännit ja nännipiha eivät kasva ja tummu raskauden seurauksena. Nännipihassa olevat pienet nystyrät, niin sanotut Montgomeryn rauhaset, voivat niin ikään kasvaa. Tiettävästi niiden tuottama haju yhdessä nännin värimuutosten kanssa auttaa vauvaa suunnistamaan rinnalle.

Kuitenkin imetys voi sujua hyvin, vaikka nännit ja nännipihat pysyisivät entisellään. Vauva ottaa joka tapauksessa suuhunsa rinnan päästä laajemman alueen kuin pelkän nännin.

4. Voiko rintojen muutoksiin jotenkin vaikuttaa?

Kaikkein eniten vaikuttaa se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kaksikymppisillä rintojen muutokset jäävät yleensä pienem­miksi kuin nelikymppisillä, koska sidekudosten palautumiskyky on vielä hyvä. Rin­tojen veltostumiseen vaikuttavat myös tupakointi sekä se, kertyykö raskaus- ja imetysaikana paljon ylipainoa.

Imettämättä jättäminen ei juurikaan ehkäise muutoksia, koska yleensä rintojen koko muuttuu eniten raskaudessa. Myöskään imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

Ikääntyminen veltostuttaa rintoja joka tapauksessa, sai lapsia tai ei. Ulkonäön tarkkailun sijaan kannattaa miettiä, mitkä terveelliset asiat tuottavat itselle hyvää oloa.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. Muutokset saattavat siis näyttää paljon suuremmilta heti imetyksen loputtua kuin muutaman vuoden kuluttua.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. 

5. Voiko imetysliivejä ostaa ennakkoon?

Jos haluat niin tehdä, kannattaa valita joustavat liivit ja tavallista isompi koko. On yleistä, että synnytyksen jälkeen rinnat turpoavat vielä useita kuppikokoja, kun maito nousee.

Tiedot liivien tarpeellisuudesta imetysaikana ovat kuitenkin ristiriitaisia. Markkinaihmiset kannustavat tukevien liivien käyttöön, mutta näyttöä siitä, että ne ehkäisisivät rintojen veltostumista, ei ole. Liivejä voi käyttää, jos haluaa, mutta hyvällä omallatunnolla voi olla myös ihan ilman.

Heti synnytyksen jälkeen tiukoista liiveistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos esimerkiksi kaarituki painaa, rintaan voi muodostua tiehyttukos, joka voi johtaa rintatulehdukseen. Punaiset jäljet iholla ovat merkki siitä, että liivit ovat liian pienet.

Liiveistä tai imetystopista on se hyöty, että ne pitävät paikoillaan liivinsuojia, jotka suojaavat paitoja maitoläiskiltä.

6. Tekeekö vauvan saaminen rinnoista vähemmän erogeeniset tai eroottiset?

Rintojen seksuaalinen merkitys naisille vaihtelee. Nuorilla pieni- tai keskisuuririntaisilla naisilla on keskimäärin tuntoherkimmät rinnanpäät. Etenkin imetyksen alkuvaiheessa nännit voivat olla arat tai niiden iho voi rikkoutua, mikä voi tilapäisesti vaikuttaa erogeenisiin tuntemuksiin. Nännien tuntoaisti tyypillisesti heikentyy jonkin verran elämän varrella, mutta se ei välttämättä liity lapsen saamiseen.

Vaikka vauvaperheen vanhemmilla on monesti isoja univaikeuksia, tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle. Kumppanilta saatu huomio voi auttaa näkemään itsensä ja kehonsa yhä eroottisena.

Olisi hienoa, jos voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina.

7. Miten muuttuneista rinnoista voi oppia pitämään?

Imetys usein siirtää naisen huomion rintojen ulkonäöstä niiden toiminnallisuuteen. Keho ei enää ole objekti vaan toimiva subjekti, joka tekee uskomattoman hienoja asioita. On fantastista, mihin rinnat pystyvät!

Moni nainen kaipaa kumppaniltaan paljon tukea ja vahvistusta sille, että on edelleen haluttava, ja ettei haittaa, vaikka kehon palautuminen kestää tai ettei keho palaudu samanlaiseksi kuin se oli ennen raskautta.

Kehon muutoksia ja menetyksiä saa toki myös surra. Olisi hienoa, jos kuitenkin voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina. Ei haittaa, etteivät ne enää ole kuin nuoren tytön rinnat.

Ajatus kauneudesta on kiinni myös siitä, mihin silmänsä totuttaa. Näemme ympärillämme paljon mainoskuvastojen kroppia. Kannattaa kokeilla, miten oma kauneuskäsitys muuttuu, jos katselee kuvia synnyttäneiden naisten kehoista esimerkiksi kehopositiivisuus­blogeista.

Asiantuntija: Johanna Koivisto, kätilö, imetyskouluttaja, IBCLC

Vierailija

Näin rinnat palautuvat raskaudesta – imetyksellä tai sen kestolla ei juurikaan vaikutusta

Vierailija kirjoitti: "tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle." Öööh, eiköhän tämä ole suhteessa kummankin vastuulla, ei vain äidin... Kuulepas dorka. Tuolla tarkoitetaan sitä, että yleensähän mamma keskittyy vain siihen sinappitykkiin ja mies on KORKEINTAAN apulaisena lapsen hoidossa jos sitäkään. Siksi suomalaisille mammoille pitää erikseen mainita, että sitä ukkoakin olisi hyvä välillä huomioida tai se voi lähteä helposti etsimään naista...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Heidin ja Ossin tyttäret syntyivät raskausviikolla 39 + 0. 

”Vietin viimeiset yhdeksän viikkoa raskaudestani vuodelevossa ja kärsin sekä henkisesti että fyysisesti. Raskaus päätettiin käynnistää, kun viikkoja olisi täynnä 39.

Kun menimme aamulla sairaalaan, oloni oli hassu. Minulla ei ollut mitään tuntemuksia tulevasta synnytyksestä, mutta tiesin, että sinä päivänä vauvat syntyisivät. Minua jännitti, sillä toinen lapsista oli perätilassa, enkä tiennyt voisinko synnyttää häntä. Lantioni oli kuvattu sitä varten magneettikuvissa.

Kahdentoista aikaan minulle laitettiin ballongi ja sain tiedon, että voisin synnyttää alakautta.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi.

Kahden aikoihin lääkäri tuli ja puhkaisi lapsivesikalvot. Oksitosiinitippa laitettiin varalta odottamaan, mutta supistukseni käynnistyivät heti. Siirryimme noin neljän aikoihin saliin, jossa otin TENS-laitteen käyttöön.

Pidin supistuksen tullessa käytettävää nappia pohjassa melkein koko ajan, sillä supistukset muuttuivat niin kivuliaiksi.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi. Sitten supistukset alkoivat tuntua uudestaan, mutta tiesin jo, että olemme loppusuoralla.

Ponnistusvaiheessa sain kätilöiltä hyviä neuvoja, ja ponnistusvaihe eteni nopeasti. Ensin syntyi A-tyttö ja kymmenen minuuttia myöhemmin B-tyttö. Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

A-vauva tuli heti rinnalleni, mutta B-vauvalle piti antaa lisähappea. Sekunnit häntä odottaessa tuntuivat pitkiltä. Kätilö kävi nopeasti huikkaamassa ovelta, ettei B-tytölläkään ole hätää, ja pian hänkin tuli rinnalle.

Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

Ensimmäinen yö kotona oli hulinaa. Sen jälkeenkin imetyssessiot ovat olleet pitkiä.

Olen aloittanut välillä imettämisen illalla kuudelta ja lopettanut yhdentoista tunnin päästä aamuviideltä, jolloin molemmat ovat vihdoin nukkuneet. Sitten olen nukkunut kaksi tuntia itse.

Annoimme alussa vähän korviketta, mutta nyt menemme käytännössä omilla maidoilla. Yritän pitää tyttöjä samassa rytmissä, ettei yhdentoista tunnin sessioita enää tulisi.”


A-tyttö painoi syntyessään 3 190 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä. B-tyttö painoi 2 420 grammaa ja oli 49 senttiä pitkä.
Heidi raskausviikolla 34 + 0.
 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vatsallaan nukkuminen, graavilohi, seksi tietyissä asennoissa... ainakin näitä ehtii kaivata odotusaikana.

Tätä kaipasin eniten 

Kunnon selkähierontaa, jossa selkä myös naksautetaan.

Vatsallaan nukkumista!

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Homejuustoja, raakamakkaroita ja graavilohta, joita tilasin mieheltäni synnytysosastolle.

Juoksemista ja kunnon hikiliikuntaa sekä paremmin jaksamista töissä ja vapaalla.

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Molemmat raskauteni osuivat joulun ajalle, ja graavilohet, mädit ja homejuustot houkuttelivat. Isäni joutui tekemään joulupöytään uunilohta, koska sain kunnon hormoni-itkut.

Seksiä. Vatsani oli loppuvaiheessa niin jumalattoman iso, ettei mihinkään asentoon enää sopinut/kyennyt/viitsinyt.

Näin jopa unia skumpasta, ja herätessä oli hirveä morkkis.

Korkkareita, juhlamekkoon pukeutumista ja meikkaamista. Toteutui ristiäisissä.

Tuijotin kaupassa haikeana maksalaatikkoa ja ajattelin, miten epäreilua on, etten voi syödä sitä. En edes pidä maksalaatikosta.

Ensimmäiseksi synnytyksen jälkeen...

Join lasin sampanjaa. Olin odottanut sitä, mutta loppujen lopuksi se ei ollut mitään verrattuna pieneen ihmeeseen, joka tuhisi vieressä.

Lakkasin varpaankynteni itse.

Halasin miestäni. Kun sai taas olla oikeasti lähellä, tuntui kuin se olisi ollut ensimmäinen kerta.

Olisin halunnut pulahtaa uima-altaaseen, joka on täynnä juustoja, tai haukata juustoa suoraan paketista. Olo oli kuin maanisella hiirellä.

Yritin nukkua vatsallani. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska maidon täyttämät tissit olivat niin kipeät.

Söin sushiravintolassa lautasellisen pelkkiä lohinigirejä.

Lämmin maksalaatikko odotti kotona, kun palasin laitokselta vauvan kanssa.

Suuntasimme mieheni kanssa läheiseen sushiravintolaan, jossa söin ensimmäisen lautasellisen pelkkiä lohinigirejä. Parhaat treffit ikinä!

Sheivasin alapääni. Oli kevyt olo sen jälkeen.

Tämän voimalla jaksoin

Mies teki TJ-kalenterin, jonka loppuun piirsi herkkuja.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun helmikuussa ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Katselin jo etukäteen sushibuffetien nettisivuja.

Suunnittelin puolimaratonille osallistumista.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Pakkasin lempikarkkejani sairaalakassiin ja suunnittelin salmiakki- ja lakuövereitä.

Haaveilin juoksukärryjen ostamisesta ja lapsen kanssa lenkkeilystä.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.