Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto
Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto

Äidiksi tuleminen muuttaa rintojen ulkonäköä, mutta ei aina pysyvästi. Muutos on helpompi hyväksyä, kun arvostaa kehonsa saavutuksia.

1. Miksi yhden rinnat kasvavat monta kuppikokoa, kun taas toisen pysyvät ennallaan?

Ei tiedetä, miksi toisten rinnat kasvavat enemmän kuin toisten, mutta perimä ja raskausajan painonnousu saattavat vaikuttaa.

Rintojen kasvu johtuu siitä, että niihin muodostuu uutta, maitoa tuottavaa kudosta. Rintojen pysyminen lähes entisellään on kuitenkin normaalia, eikä se yleensä kieli maidontuotannon ongelmista.

Rintojen muutokset ovat hyvin yksilöllisiä. Yksillä kasvu on raskauden ensimmäinen merkki, toisten rinnat turpoavat keskiraskaudessa ja kolmansilla muutokset jatkuvat loppuraskauteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskimäärin rintojen paino tuplaantuu odotusaikana. Pienirintaisista muutokset voivat tuntua suuremmilta kuin isorintaisista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kertooko rintojen kasvu runsaasta maidon­tuotannosta?

Synnytyksen jälkeinen kasvu johtuu siitä, että rinnat alkavat tuottaa paljon maitoa. Kasvun ja maitomäärän välillä ei kuitenkaan aina ole suoraa yhteyttä. Pahimpaan turvotukseen auttaa usein se, jos vauva imee hyvin ja tyhjentää rintoja tehokkaasti.

Imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

3. Miksi toisten nännit kasvavat ja tummuvat ja toisten eivät?

On poikkeuksellista, että nännit ja nännipiha eivät kasva ja tummu raskauden seurauksena. Nännipihassa olevat pienet nystyrät, niin sanotut Montgomeryn rauhaset, voivat niin ikään kasvaa. Tiettävästi niiden tuottama haju yhdessä nännin värimuutosten kanssa auttaa vauvaa suunnistamaan rinnalle.

Kuitenkin imetys voi sujua hyvin, vaikka nännit ja nännipihat pysyisivät entisellään. Vauva ottaa joka tapauksessa suuhunsa rinnan päästä laajemman alueen kuin pelkän nännin.

4. Voiko rintojen muutoksiin jotenkin vaikuttaa?

Kaikkein eniten vaikuttaa se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kaksikymppisillä rintojen muutokset jäävät yleensä pienem­miksi kuin nelikymppisillä, koska sidekudosten palautumiskyky on vielä hyvä. Rin­tojen veltostumiseen vaikuttavat myös tupakointi sekä se, kertyykö raskaus- ja imetysaikana paljon ylipainoa.

Imettämättä jättäminen ei juurikaan ehkäise muutoksia, koska yleensä rintojen koko muuttuu eniten raskaudessa. Myöskään imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

Ikääntyminen veltostuttaa rintoja joka tapauksessa, sai lapsia tai ei. Ulkonäön tarkkailun sijaan kannattaa miettiä, mitkä terveelliset asiat tuottavat itselle hyvää oloa.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. Muutokset saattavat siis näyttää paljon suuremmilta heti imetyksen loputtua kuin muutaman vuoden kuluttua.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. 

5. Voiko imetysliivejä ostaa ennakkoon?

Jos haluat niin tehdä, kannattaa valita joustavat liivit ja tavallista isompi koko. On yleistä, että synnytyksen jälkeen rinnat turpoavat vielä useita kuppikokoja, kun maito nousee.

Tiedot liivien tarpeellisuudesta imetysaikana ovat kuitenkin ristiriitaisia. Markkinaihmiset kannustavat tukevien liivien käyttöön, mutta näyttöä siitä, että ne ehkäisisivät rintojen veltostumista, ei ole. Liivejä voi käyttää, jos haluaa, mutta hyvällä omallatunnolla voi olla myös ihan ilman.

Heti synnytyksen jälkeen tiukoista liiveistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos esimerkiksi kaarituki painaa, rintaan voi muodostua tiehyttukos, joka voi johtaa rintatulehdukseen. Punaiset jäljet iholla ovat merkki siitä, että liivit ovat liian pienet.

Liiveistä tai imetystopista on se hyöty, että ne pitävät paikoillaan liivinsuojia, jotka suojaavat paitoja maitoläiskiltä.

6. Tekeekö vauvan saaminen rinnoista vähemmän erogeeniset tai eroottiset?

Rintojen seksuaalinen merkitys naisille vaihtelee. Nuorilla pieni- tai keskisuuririntaisilla naisilla on keskimäärin tuntoherkimmät rinnanpäät. Etenkin imetyksen alkuvaiheessa nännit voivat olla arat tai niiden iho voi rikkoutua, mikä voi tilapäisesti vaikuttaa erogeenisiin tuntemuksiin. Nännien tuntoaisti tyypillisesti heikentyy jonkin verran elämän varrella, mutta se ei välttämättä liity lapsen saamiseen.

Vaikka vauvaperheen vanhemmilla on monesti isoja univaikeuksia, tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle. Kumppanilta saatu huomio voi auttaa näkemään itsensä ja kehonsa yhä eroottisena.

Olisi hienoa, jos voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina.

7. Miten muuttuneista rinnoista voi oppia pitämään?

Imetys usein siirtää naisen huomion rintojen ulkonäöstä niiden toiminnallisuuteen. Keho ei enää ole objekti vaan toimiva subjekti, joka tekee uskomattoman hienoja asioita. On fantastista, mihin rinnat pystyvät!

Moni nainen kaipaa kumppaniltaan paljon tukea ja vahvistusta sille, että on edelleen haluttava, ja ettei haittaa, vaikka kehon palautuminen kestää tai ettei keho palaudu samanlaiseksi kuin se oli ennen raskautta.

Kehon muutoksia ja menetyksiä saa toki myös surra. Olisi hienoa, jos kuitenkin voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina. Ei haittaa, etteivät ne enää ole kuin nuoren tytön rinnat.

Ajatus kauneudesta on kiinni myös siitä, mihin silmänsä totuttaa. Näemme ympärillämme paljon mainoskuvastojen kroppia. Kannattaa kokeilla, miten oma kauneuskäsitys muuttuu, jos katselee kuvia synnyttäneiden naisten kehoista esimerkiksi kehopositiivisuus­blogeista.

Asiantuntija: Johanna Koivisto, kätilö, imetyskouluttaja, IBCLC

Vierailija

"tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle." Öööh, eiköhän tämä ole suhteessa kummankin vastuulla, ei vain äidin...

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
"tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle." Öööh, eiköhän tämä ole suhteessa kummankin vastuulla, ei vain äidin...

Kuulepas dorka. Tuolla tarkoitetaan sitä, että yleensähän mamma keskittyy vain siihen sinappitykkiin ja mies on KORKEINTAAN apulaisena lapsen hoidossa jos sitäkään. Siksi suomalaisille mammoille pitää erikseen mainita, että sitä ukkoakin olisi hyvä välillä huomioida tai se voi lähteä helposti etsimään naista, jolta saa läheisyyttä ja rakkautta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla