Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto
Rintojen muuttumiseen vaikuttaa eniten se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kuva: iStockphoto

Äidiksi tuleminen muuttaa rintojen ulkonäköä, mutta ei aina pysyvästi. Muutos on helpompi hyväksyä, kun arvostaa kehonsa saavutuksia.

1. Miksi yhden rinnat kasvavat monta kuppikokoa, kun taas toisen pysyvät ennallaan?

Ei tiedetä, miksi toisten rinnat kasvavat enemmän kuin toisten, mutta perimä ja raskausajan painonnousu saattavat vaikuttaa.

Rintojen kasvu johtuu siitä, että niihin muodostuu uutta, maitoa tuottavaa kudosta. Rintojen pysyminen lähes entisellään on kuitenkin normaalia, eikä se yleensä kieli maidontuotannon ongelmista.

Rintojen muutokset ovat hyvin yksilöllisiä. Yksillä kasvu on raskauden ensimmäinen merkki, toisten rinnat turpoavat keskiraskaudessa ja kolmansilla muutokset jatkuvat loppuraskauteen.

Keskimäärin rintojen paino tuplaantuu odotusaikana. Pienirintaisista muutokset voivat tuntua suuremmilta kuin isorintaisista.

2. Kertooko rintojen kasvu runsaasta maidon­tuotannosta?

Synnytyksen jälkeinen kasvu johtuu siitä, että rinnat alkavat tuottaa paljon maitoa. Kasvun ja maitomäärän välillä ei kuitenkaan aina ole suoraa yhteyttä. Pahimpaan turvotukseen auttaa usein se, jos vauva imee hyvin ja tyhjentää rintoja tehokkaasti.

Imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

3. Miksi toisten nännit kasvavat ja tummuvat ja toisten eivät?

On poikkeuksellista, että nännit ja nännipiha eivät kasva ja tummu raskauden seurauksena. Nännipihassa olevat pienet nystyrät, niin sanotut Montgomeryn rauhaset, voivat niin ikään kasvaa. Tiettävästi niiden tuottama haju yhdessä nännin värimuutosten kanssa auttaa vauvaa suunnistamaan rinnalle.

Kuitenkin imetys voi sujua hyvin, vaikka nännit ja nännipihat pysyisivät entisellään. Vauva ottaa joka tapauksessa suuhunsa rinnan päästä laajemman alueen kuin pelkän nännin.

4. Voiko rintojen muutoksiin jotenkin vaikuttaa?

Kaikkein eniten vaikuttaa se, minkä ikäisenä saa lapsen. Kaksikymppisillä rintojen muutokset jäävät yleensä pienem­miksi kuin nelikymppisillä, koska sidekudosten palautumiskyky on vielä hyvä. Rin­tojen veltostumiseen vaikuttavat myös tupakointi sekä se, kertyykö raskaus- ja imetysaikana paljon ylipainoa.

Imettämättä jättäminen ei juurikaan ehkäise muutoksia, koska yleensä rintojen koko muuttuu eniten raskaudessa. Myöskään imetyksen kesto ei vaikuta siihen, minkä näköisiksi rinnat jäävät.

Ikääntyminen veltostuttaa rintoja joka tapauksessa, sai lapsia tai ei. Ulkonäön tarkkailun sijaan kannattaa miettiä, mitkä terveelliset asiat tuottavat itselle hyvää oloa.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. Muutokset saattavat siis näyttää paljon suuremmilta heti imetyksen loputtua kuin muutaman vuoden kuluttua.

Usein rinnoilla menee pari vuotta kerätä menetetty vararasva takaisin. 

5. Voiko imetysliivejä ostaa ennakkoon?

Jos haluat niin tehdä, kannattaa valita joustavat liivit ja tavallista isompi koko. On yleistä, että synnytyksen jälkeen rinnat turpoavat vielä useita kuppikokoja, kun maito nousee.

Tiedot liivien tarpeellisuudesta imetysaikana ovat kuitenkin ristiriitaisia. Markkinaihmiset kannustavat tukevien liivien käyttöön, mutta näyttöä siitä, että ne ehkäisisivät rintojen veltostumista, ei ole. Liivejä voi käyttää, jos haluaa, mutta hyvällä omallatunnolla voi olla myös ihan ilman.

Heti synnytyksen jälkeen tiukoista liiveistä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos esimerkiksi kaarituki painaa, rintaan voi muodostua tiehyttukos, joka voi johtaa rintatulehdukseen. Punaiset jäljet iholla ovat merkki siitä, että liivit ovat liian pienet.

Liiveistä tai imetystopista on se hyöty, että ne pitävät paikoillaan liivinsuojia, jotka suojaavat paitoja maitoläiskiltä.

6. Tekeekö vauvan saaminen rinnoista vähemmän erogeeniset tai eroottiset?

Rintojen seksuaalinen merkitys naisille vaihtelee. Nuorilla pieni- tai keskisuuririntaisilla naisilla on keskimäärin tuntoherkimmät rinnanpäät. Etenkin imetyksen alkuvaiheessa nännit voivat olla arat tai niiden iho voi rikkoutua, mikä voi tilapäisesti vaikuttaa erogeenisiin tuntemuksiin. Nännien tuntoaisti tyypillisesti heikentyy jonkin verran elämän varrella, mutta se ei välttämättä liity lapsen saamiseen.

Vaikka vauvaperheen vanhemmilla on monesti isoja univaikeuksia, tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle. Kumppanilta saatu huomio voi auttaa näkemään itsensä ja kehonsa yhä eroottisena.

Olisi hienoa, jos voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina.

7. Miten muuttuneista rinnoista voi oppia pitämään?

Imetys usein siirtää naisen huomion rintojen ulkonäöstä niiden toiminnallisuuteen. Keho ei enää ole objekti vaan toimiva subjekti, joka tekee uskomattoman hienoja asioita. On fantastista, mihin rinnat pystyvät!

Moni nainen kaipaa kumppaniltaan paljon tukea ja vahvistusta sille, että on edelleen haluttava, ja ettei haittaa, vaikka kehon palautuminen kestää tai ettei keho palaudu samanlaiseksi kuin se oli ennen raskautta.

Kehon muutoksia ja menetyksiä saa toki myös surra. Olisi hienoa, jos kuitenkin voisi löytää sellaisen ajatuksen, että rinnat ovat ihanat myös tällaisina. Ei haittaa, etteivät ne enää ole kuin nuoren tytön rinnat.

Ajatus kauneudesta on kiinni myös siitä, mihin silmänsä totuttaa. Näemme ympärillämme paljon mainoskuvastojen kroppia. Kannattaa kokeilla, miten oma kauneuskäsitys muuttuu, jos katselee kuvia synnyttäneiden naisten kehoista esimerkiksi kehopositiivisuus­blogeista.

Asiantuntija: Johanna Koivisto, kätilö, imetyskouluttaja, IBCLC

Vierailija

Näin rinnat palautuvat raskaudesta – imetyksellä tai sen kestolla ei juurikaan vaikutusta

Vierailija kirjoitti: "tuoreen äidin kannattaa laittaa paukkuja myös parisuhteeseen ja järjestää aikaa läheisyydelle." Öööh, eiköhän tämä ole suhteessa kummankin vastuulla, ei vain äidin... Kuulepas dorka. Tuolla tarkoitetaan sitä, että yleensähän mamma keskittyy vain siihen sinappitykkiin ja mies on KORKEINTAAN apulaisena lapsen hoidossa jos sitäkään. Siksi suomalaisille mammoille pitää erikseen mainita, että sitä ukkoakin olisi hyvä välillä huomioida tai se voi lähteä helposti etsimään naista...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.