Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Muistot tallentuvat aivokuoreen ja hippokampukseen, asiantuntija kertoo.

Tiede-lehti selvitti vastauksen lukijansa kysymykseen.

"Alle 3-vuotiailla lapsilla näiden aivojen osien rakenteellinen kehitys on vielä kesken, joten aikuismaisten kuva- ja tilannemuistojen syntymistä ei pidetä mahdollisena ennen kolmatta ikävuotta.

Jo paljon varhemmin lapset kuitenkin muistavat paikkoja, ääniä, makuja, hajuja, sanoja ja kasvoja. Vielä on osittain epäselvää, miten nämä muistot tallentuvat aivoihin.

Tutkimusten mukaan äänimuistoja voi muodostua jo muutamia kuukausia ennen syntymää. Äidin raskaudenaikainen lempimusiikki nimittäin rauhoittaa vauvoja vielä jonkin aikaa syntymän jälkeen, ja äidin odotusaikanaan lukemat lasten lorukirjat ovat syntymän jälkeen vauvalle tuttuja. Näiden muistojen olemassaolo havaitaan vastasyntyneen käyttäytymisen perusteella.

Vielä äänimuistojakin varhaisempia ovat haju- ja makumuistot. Ne liittyvät äidin ruokavalioon ja hormonitoimintaan. Esimerkiksi vaniljajäätelön vaniljan aromi yhdistyy sikiön ”mielessä” endorfiinien tuottamaan hyvän olon tunteeseen, joka välittyy sikiölle jäätelöä nauttivan äidin hormonitoiminnan, liikkeiden ja tilanteeseen liittyvien äänien välityksellä.

Monet ihmiset kokevat, että he muistavat elävästi ja todentuntuisesti jotakin jo siltä ajalta, kun he olivat alle kolmevuotiaita. Nämä muistot voivat syntyä, kun lapsen kanssa muistellaan valokuvien ja videonauhojen avulla sellaisia tilanteita, joissa lapsi on ollut mukana. Tällöin eläytymiskykyinen lapsi voi elää tilanteen uudelleen ja myöhemmin uskoa muistavansa alkuperäisen tilanteen, vaikka todellisuudessa kyse on kuvien tai videon muistamisesta."

Vastaaja:
Minna Huotilainen
kognitiotieteen dosentti
Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2005

Lue lisää

Tiede-lehti: Tarvitseeko ihminen lämmintä ruokaa?
Tiede-lehti: Miksi teini haisee?
Tiede-lehti: Miten tarpeiden tekeminen onnistuu avaruudessa?

Vierailija

Miten varhaisia muistoja ihmisellä voi olla?

Minä en usko tutkimusta. Minulla on ollut vahva ja usein toistuva uni, jossa olen vauva- ikäinen. Unessa heräsin pinnasängyssä, ja olohuoneessa oli jotain uutta ja ihmeellistä, kirkasta ja loistavaa. Pungersin pystyyn laitaa vasten ja osoittelin sitä kädelläni. Äitini sanoo oikealta, sohvalta huomenta ja kun yhä osoitan kädelläni ihmeellistä juttua, äiti kertoo sen olevan joulukuusi. Isä ei ole kotona, isällä on työkeikka. Uni on vaivannut minua varsinkin isäni kuoleman jälkeen, ja tiedustelin...
Lue kommentti
Vierailija

Miten varhaisia muistoja ihmisellä voi olla?

Mun lapseni muisti hädin tuskin 3-vuotiaana lukuisia asioita, jotka olivat tapahtuneet vuotta aiemmin (yksityiskohtaisesti) ja hämmästytti meitä vanhempia toistuvasti näillä muistikuvillaan. Lasta hoidettiin kotona yli 3-vuotiaaksi. Luulen että asiaan oli osuutta sillä, että elämässä ei ollut ylimääräistä hälyä ja stressitekijöitä. Päiväkodin aloituksen jälkeen lapsi ei muista mitä hän on syönyt lounaaksi samana päivänä...vaikka ajoittain vieläkin mieleen tulee muistoja jostain paljon kauempaa.
Lue kommentti

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”