Kun vauva syntyy, hän saa nykyään itse ryömiä rinnalle. Kuva: iStockphoto.
Kun vauva syntyy, hän saa nykyään itse ryömiä rinnalle. Kuva: iStockphoto.

Synnytyksen kestoa ei voi etukäteen ennustaa, mutta yleensä esikoinen syntyy hitaimmin.

Synnytyksen kestoon vaikuttaa paljon se, onko takana aiempi alatiesynnytys vai ei. Ensimmäisen lapsen synnytys kestää yleensä pisimpään – esikoista punnertaessa saa varautua hyvinkin 12–15 tunnin synnytykseen. Joskus synnytys voi kestää vuoro­kauden.

Esikoista seuraavat lapset syntyvät usein selvästi ensimmäistä nopeammin.

Jos ensimmäinen synnytys kestää esimerkiksi 8–10 tuntia, toinen voi sujua 5–6 tunnissa ja kolmas lapsi saattaa syntyä vielä nopeammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lyhimmillään synnytys saattaa kestää alle kaksi tuntia. Tällaiset syöksysynnytykset ovat tosin harvinaisia – niitä on vain muutama prosentti synnytyksistä. Syöksysynnyttäjä on tyypillisesti monisynnyttäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnytyksen avautumisvaihe voi kestää pitkään

Varsinkin alkuvaiheen avautumisen kestoa on vaikea arvioida: supistukset voivat välillä hiipua, ja synnytys hidastua.

Synnytyksen aktiivinen vaihe alkaa, kun kohdunsuu on avautunut 3–4 senttimetriin. Hyvin etenevässä synnytyksessä kohdunsuu aukeaa noin sentin tunnissa.

Kun kohdunsuu on 10 senttiä auki, synnyttäjä pääsee ponnistamaan.

Synnytys voi alkaa myös lapsivedenmenolla ilman edeltävää supistelua. Synnytyksestä tulee yleensä melko nopea, jos kohdunsuu on siinä vaiheessa jo vähän auki.

Käynnistetty synnytys on usein aluksi hidas, mutta edistyy hyvin sen jälkeen, kun supistukset muuttuvat säännöllisiksi. Jos supistukset eivät ole tarpeeksi voimakkaita ja synnytys pitkittyy, synnytystä voidaan edistää esimerkiksi oksitosiini­tipalla. Joskus harvoin päädytään sektioon, koska supistuksia ei kuulu.

Äidin kunto vaikuttaa synnytyksen kestoon

Jos vauva on kovin suuri suhteessa äidin lantioon, synnytys saattaa edetä verkkaisasti.

Myös äidin painolla on merkitystä. Ylipainoisilla naisilla kohtu työskentelee usein heikommin. Myös kyky ponnistaa saattaa olla heikohko. Ylipainoisten äitien vauvat ovat lisäksi usein kookkaampia kuin hoikkien naisten.

Peruskunto vaikuttaa synnytykseen toki kaikilla, jopa enemmän kuin esimerkiksi äidin ikä: hyväkuntoinen nelikymppinen voi synnyttää sujuvammin kuin rapakuntoinen parikymppinen.

Rentoutuminen edistää synnytystä

Synnytys voi helpottua ja nopeutua, jos synnytyksen aikana pystyy rentoutumaan ja hellittämään kontrollista. Rentoutuminen lyhentää avautumisvaihetta keskimäärin parilla tunnilla. Synnytystä voi edistää myös liikkumalla ja olemalla avautumisvaiheessa mahdollisimman paljon pystyasennossa.

Asiantuntija: dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Erja Halmesmäki, HYKS, naistenklinikka

 

Vierailija
Vierailija

Minä mahdan kuuluua sitten siihen pienen vähemmistöän, kun ensimmäisen lapseni syntymä kesti 2,15 tuntia, toisen lapsen syntymä 19 minuuttia ja kolmas 2,30 tuntia. En saanut mitään kipulääkitystä, kun en oikeastaan edes tajunnut, että synnytys on käynnissä.

 

iso piirakka sulla?

 

Yläasteikäisen käsitykset synnytyksen kulusta :D Siinä vaiheessa, kun se vauva on emättimessä (johon ilmeisesti viittaat piirakalla - piirakka ei kyllä tosin oikeasti tarkoita emätintä, vaan vaginaa), se on käytännössä jo lähes syntynyt. Se kriittinen kohta on kohdunkaula ja sitä edeltävä luinen synnytyskanava.

 

Mä ymmärrän, että nämä termit ovat varmasti hieman sekavia, varsinkin, jos ne omassa päässä tiivistyvät sanaan piirakka, mutta Google auttaa tässäkin.

Vierailija
Hyi kamalaa.. Täällä itsekukin vertailee ylpeänä kellä on ollut kamalinta. Eli kuka on hienoin Äitykkä.
Miksette ole valinneet sektiota? Olisitte säästyneet tuoltakin valitukselta. Ja kolmen päivän ponnistusvaiheeseenkin kuluneen ajan olisi ehtinyt käyttää paljon hyödyllisemmon kuin sängyssä maaten.

N25

Sektion jälkeen löhötään ainakin viikko sairaalassa, ei jaksa olla perse homeessa niin kauan. ;)
Onko nyt trolli tyydytetty?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla