Kuvat
iStock
Valmistautumisessa tärkeintä on tietää vaihtoehdot, ja sen jälkeen rentoutua, äidit neuvovat.
Valmistautumisessa tärkeintä on tietää vaihtoehdot, ja sen jälkeen rentoutua, äidit neuvovat.

Vaikka synnytyksen kulku voikin yllättää, helpottaa, kun tietää sen vaiheet, kivunlievitysmahdollisuudet ja ponnistusasennot.

Moni odottaja pohtii, kannattaako synnytykseen valmistautua vai luottaako siihen, että kaikki sujuu kyllä luonnostaan. Kysyimme jo synnyttäneiltä äideiltä, miten he neuvoisivat ensikertalaista valmistautumaan.

”Ikinä ei voi tietää, miten synnytys etenee ja mitä tapahtuu, mutta kannattaa kuitenkin jonkin verran valmistautua. Olisi hyvä tietää synnytyksen eri vaiheet ja kerrata eri synnytysasennot, jotka helpottavat oloa.”

”Synnytykseen valmistautumisen merkitystä ei pidä vähätellä, vaikka synnytyksen kulkua ei pystykään ennustamaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suosittelen doulaa ehdottomasti! Nykyään, kun synnytysvalmennuksista on nipistetty, he osaavat kertoa, mitä on odotettavissa ja neuvoa melkein kaikessa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos isä tulee tukihenkilöksi, hänenkin olisi hyvä tutustua synnytyksen eri vaiheisiin ja kivunlievitysmenetelmiin. Isän tehtävä on tukea ja auttaa äitiä, ei olla kännykällä tai torkkua.”

”En osannut pyytää muuta kuin epiduraalia, joten synnytyksen ensimmäiset tunnit olivat kamalia.”

Varsinkin kipu voi yllättää, mutta sen kanssa voi pärjäillä pidempään, kun tunnistaa erilaisia lievityskeinoja.

”En valmistautunut ensimmäiseen synnytykseen, vaan ajattelin, että luonto ja kätilöt auttavat, ja asiat etenevät omalla painollaan. Olisi kyllä kannattanut vähän tutkia asiaa etukäteen! Osastolla oli ruuhka-aika, eikä kukaan ehtinyt opastamaan minua kivun käydessä sietämättömäksi. Enkä osannut pyytää muuta kuin epiduraalia, joten synnytyksen ensimmäiset tunnit olivat kamalia. Onneksi toisessa synnytyksessä sain korjaavan kokemuksen – osasin vaatia jumppapalloa, jyväpussia ja ilokaasua.”

”Älä sulje mitään kivunlievitysvaihtoehtoa pois vain siksi, että jollain muulla on siitä huono kokemus. En halunnut ensin ilokaasua, koska joku sanoi sen tekevän olosta todella sekavan. Kokeilin sitä kuitenkin kätilön kehoituksesta, ja se olikin ainoa kivunlievitys, joka toimi.”

”Kun ensimmäinen synnytys on edessä, kannattaa lukea paljon erilaisista synnytyksistä. Monet naiset tulevat synnyttämään niin, etteivät ole valmistautuneet esimerkiksi kipuun muuten kuin pelkäämällä, ja haluavat kaikki mahdolliset lääkkeet, etteivät tuntisi mitään.”

”Älä sulje mitään kivunlievitysvaihtoehtoa pois vain siksi, että jollain muulla on siitä huono kokemus.”

”Lukekaa etukäteen myös tarinoita synnytyksistä, joissa kaikki menee hyvin: Kipu ei ole mitenkään sietämätöntä eikä ponnistusvaihe satu pahasti. Oma synnytykseni oli tällainen.”

Vaikka valmistautuminen kokeneiden synnyttäjien mukaan palkitsee, itse tapahtumaan kannattaa suhtautua avoimin mielin: Valmistautuminen ei tarkoita jumittamista käsikirjoitukseen, vaan erilaisten vaihtoehtojen selvittämistä ja mielen pitämistä avoinna.

”Kipua voi lievittää monella tavalla ja keinoihin voi tutustua jo etukäteen. Testaamalla eri vaihtoehtoja synnytyksen edetessä voi löytää parhaimman tavan itselleen.”

”Synnytykseen kannattaa mennä avoimin mielin, ottaa se uudenlaisena kokemuksena. Luota siihen, että paikalla on osaava henkilökunta auttamassa sinua. En silti kehota olemaan valmistautumatta: ota ainakin selvää synnytyksen kulusta, ponnistusasennoista sekä kivunlievityksestä.”

”Käsikirjoitusta synnytyksen kulusta on turha tehdä. Kaikki ne ovat olleet hyvin erilaisia.”

”Älä pety jos synnytystoiveet ei toteudu.”

”Uskon, että pystyin eniten auttamaan itseäni synnytyksessä olemalla jännittämättä. Tiesin toki myös kaikista kivunlievitysmenetelmistä, mutta päätin niiden käytöstä vasta synnytyksen edetessä.”

”Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja miettiä, mitä toivoisi synnytykseltä. Ei kannata lyödä mitään lukkoon, ettei tule pettymyksiä. Varaudu siihen, että synnytys kestää, ja että se voi päättyä sektioon. Sektio ei ole kropan pettämistä.”

”Älä pety, jos synnytystoiveet ei toteudu.”

Jutun kommentit ovat Vauva.fin kyselyyn vastanneilta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla