Sieltä ne taas tulevat. Kuukautiset palaavat usein helpompina kuin ne ovat olleet ennen synnytystä. Kaikille ei niin käy. Kuva: iStockphoto
Sieltä ne taas tulevat. Kuukautiset palaavat usein helpompina kuin ne ovat olleet ennen synnytystä. Kaikille ei niin käy. Kuva: iStockphoto

Yleensä kuukautiset muuttuvat synnytyksen jälkeen helpommiksi kuin ne olivat ennen raskautta.

Imetys pitää kuukautiset poissa – yleensä

Kuukautisten palautuminen synnytyksen jälkeen on yksilöllistä. Jälkivuoto kestää noin 4–6 viikkoa, joillakin jopa kahdeksan viikkoa. Jos äiti ei imetä, voivat kuukautiset palata nopeastikin jälkivuodon päättymisen jälkeen. Toisaalta palautuminen voi kestää joskus vuodenkin.

Imetys saattaa pitää kuukautiset poissa, mutta kuukautiset voivat palautua myös imetyksen aikana. Yleensä kuukautiset palautuvat muutaman kuukauden sisällä imetyksen lopettamisesta.

Synnytyksen jälkeen kuukautiskierto, vuodon määrä tai kivut voivat muuttua. Yleensä ne muuttuvat helpommiksi, mutta kaikilla näin ei käy. Jos nainen kärsii endometrioosista eli kohdun limakalvon sirottumataudista, raskaus saattaa helpottaa oireita pitkäksikin aikaa.

Huolehdi ehkäisystä, vaikka imetät

Täysimetys suojaa kokemukseni mukaan uudelta raskaudelta melko tehokkaasti. Varma keino se ei ole, joten lisäehkäisyksi suositellaan minipillereitä tai kondomia.

Voit tulla uudelleen raskaaksi, vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneet.

Ovulaatio käynnistyy jo ennen kuin ensimmäiset kuukautiset synnytyksen jälkeen alkavat, joten uusi raskaus on mahdollinen, vaikka kuukautisia ei olisikaan kuulunut. Tämä kannattaa muistaa, jos lapsiluku on täynnä tai perhe ei toivo pientä ikäeroa lasten välille.

Jos pikkusisarus ei kuulu lähiaikojen suunnitelmiin, pitkäaikainen ehkäisy eli hormoni- tai kuparikierukka on hyvä vaihtoehto. Niistä ei ole haittaa imetykselle. Hormoni- tai kuparikierukka voidaan asentaa, vaikka kuukautiset eivät olisi vielä palautuneet synnytyksen jälkeen, mutta kuitenkin aikaisintaan kahden kuukauden kuluttua synnytyksestä.

Imetyksen päätyttyä sopii myös yhdistelmäehkäisy, kuten pilleri ja laastari.

Tamponit ja kuppi eivät välttämättä käy heti

Jälkivuodon aikana ei tule käyttää emättimen sisäisiä vuotosuojia, kuten tamponeja tai kuukautiskuppia. Kun kuukautiset palautuvat, voi siirtyä itselle mieluiseen kuukautissuojaan.

Raskaus ja synnytys muuttavat naisen synnytyselimiä, joten emättimen sisäisten suojien käyttö voi olla erilaista kuin ennen raskautta. Kohdunsuu voi olla alempana tai emätin voi olla vähemmän napakka kuin aikaisemmin lantionpohjan lihasten venymisen vuoksi. Siksi esimerkiksi kuukautiskupin kanssa voi joutua etsimään uudenlaisen tavan asettaa kuppi emättimeen.

Jos tamponit tai kuukautiskuppi aiheuttavat kipua, kannattaa käyttää vain siteitä. Emättimen sisäisiä kuukautissuojia voi kokeilla jonkin ajan kuluttua uudelleen.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

3 pkt siteitä /kk

Miten kuukautiset jatkuvat synnytyksen jälkeen?

Kuparikierukkaa ei kannata laittaa jos vuotaa vähänkin enemmän. Enemmin hormoonikierukka ! Itselläni Kuparikierukkaa vei sairaalaan . Ja veritiputus kehiin . Ei siinä en kuuluu mihinkään lahkoihin. Kaikki apu otetaan vastaan....... Lääkäri ihmetteli vuotamistani ja ei meinannut uskoa , kun sanoin että se kierukan vikaa . Sitten kyllästyin ja menin yksityiselle . Ja nyt hormoonikierukka on ollut 6 kk . Ja ei mitään murheita . Tuohon kirjoitukseen olisi voinut laittaa myös sen . Että jos olet...
Lue kommentti
Vierailija

Miten kuukautiset jatkuvat synnytyksen jälkeen?

N. 24v ilman kuukautisia raskauksien ja pitkien imetysten takia. Se oli yhtä juhlaa -paitsi synnytykset, jotka joka kerta päättyivät hirveiden tuskien jälkeen leikkauspöydille, kun kohtu ei avautunut. Olin pitkään tosi kipeä, mutta synnytyksistä selvittyä mikään ei ollut niin helppoa kuin imetys. Kun viimein sallittiin, aloitin imetyksen jo heräämössä, jota henkilökunta tuli ihmettelemään. Tämä lapsi ei ollutkaan sitten koskaan sairaana ainakaan 17vuoteen. Ympärivuorokautinen täysimetys takaa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Heidin ja Ossin tyttäret syntyivät raskausviikolla 39 + 0. 

”Vietin viimeiset yhdeksän viikkoa raskaudestani vuodelevossa ja kärsin sekä henkisesti että fyysisesti. Raskaus päätettiin käynnistää, kun viikkoja olisi täynnä 39.

Kun menimme aamulla sairaalaan, oloni oli hassu. Minulla ei ollut mitään tuntemuksia tulevasta synnytyksestä, mutta tiesin, että sinä päivänä vauvat syntyisivät. Minua jännitti, sillä toinen lapsista oli perätilassa, enkä tiennyt voisinko synnyttää häntä. Lantioni oli kuvattu sitä varten magneettikuvissa.

Kahdentoista aikaan minulle laitettiin ballongi ja sain tiedon, että voisin synnyttää alakautta.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi.

Kahden aikoihin lääkäri tuli ja puhkaisi lapsivesikalvot. Oksitosiinitippa laitettiin varalta odottamaan, mutta supistukseni käynnistyivät heti. Siirryimme noin neljän aikoihin saliin, jossa otin TENS-laitteen käyttöön.

Pidin supistuksen tullessa käytettävää nappia pohjassa melkein koko ajan, sillä supistukset muuttuivat niin kivuliaiksi.

Spinaalipuudutus toi helpotuksen noin tunnin ajaksi. Sitten supistukset alkoivat tuntua uudestaan, mutta tiesin jo, että olemme loppusuoralla.

Ponnistusvaiheessa sain kätilöiltä hyviä neuvoja, ja ponnistusvaihe eteni nopeasti. Ensin syntyi A-tyttö ja kymmenen minuuttia myöhemmin B-tyttö. Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

A-vauva tuli heti rinnalleni, mutta B-vauvalle piti antaa lisähappea. Sekunnit häntä odottaessa tuntuivat pitkiltä. Kätilö kävi nopeasti huikkaamassa ovelta, ettei B-tytölläkään ole hätää, ja pian hänkin tuli rinnalle.

Minua ei sattunut synnytyksen jälkeen mihinkään. Tuntui kuin en olisi synnyttänytkään.

Ensimmäinen yö kotona oli hulinaa. Sen jälkeenkin imetyssessiot ovat olleet pitkiä.

Olen aloittanut välillä imettämisen illalla kuudelta ja lopettanut yhdentoista tunnin päästä aamuviideltä, jolloin molemmat ovat vihdoin nukkuneet. Sitten olen nukkunut kaksi tuntia itse.

Annoimme alussa vähän korviketta, mutta nyt menemme käytännössä omilla maidoilla. Yritän pitää tyttöjä samassa rytmissä, ettei yhdentoista tunnin sessioita enää tulisi.”


A-tyttö painoi syntyessään 3 190 grammaa ja oli 50 senttiä pitkä. B-tyttö painoi 2 420 grammaa ja oli 49 senttiä pitkä.
Heidi raskausviikolla 34 + 0.
 

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vatsallaan nukkuminen, graavilohi, seksi tietyissä asennoissa... ainakin näitä ehtii kaivata odotusaikana.

Tätä kaipasin eniten 

Kunnon selkähierontaa, jossa selkä myös naksautetaan.

Vatsallaan nukkumista!

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Homejuustoja, raakamakkaroita ja graavilohta, joita tilasin mieheltäni synnytysosastolle.

Juoksemista ja kunnon hikiliikuntaa sekä paremmin jaksamista töissä ja vapaalla.

Sanoin kälylleni, että synnärille ei ole asiaa, ellei tuo mukanaan sushia.

Molemmat raskauteni osuivat joulun ajalle, ja graavilohet, mädit ja homejuustot houkuttelivat. Isäni joutui tekemään joulupöytään uunilohta, koska sain kunnon hormoni-itkut.

Seksiä. Vatsani oli loppuvaiheessa niin jumalattoman iso, ettei mihinkään asentoon enää sopinut/kyennyt/viitsinyt.

Näin jopa unia skumpasta, ja herätessä oli hirveä morkkis.

Korkkareita, juhlamekkoon pukeutumista ja meikkaamista. Toteutui ristiäisissä.

Tuijotin kaupassa haikeana maksalaatikkoa ja ajattelin, miten epäreilua on, etten voi syödä sitä. En edes pidä maksalaatikosta.

Ensimmäiseksi synnytyksen jälkeen...

Join lasin sampanjaa. Olin odottanut sitä, mutta loppujen lopuksi se ei ollut mitään verrattuna pieneen ihmeeseen, joka tuhisi vieressä.

Lakkasin varpaankynteni itse.

Halasin miestäni. Kun sai taas olla oikeasti lähellä, tuntui kuin se olisi ollut ensimmäinen kerta.

Olisin halunnut pulahtaa uima-altaaseen, joka on täynnä juustoja, tai haukata juustoa suoraan paketista. Olo oli kuin maanisella hiirellä.

Yritin nukkua vatsallani. Se ei kuitenkaan onnistunut, koska maidon täyttämät tissit olivat niin kipeät.

Söin sushiravintolassa lautasellisen pelkkiä lohinigirejä.

Lämmin maksalaatikko odotti kotona, kun palasin laitokselta vauvan kanssa.

Suuntasimme mieheni kanssa läheiseen sushiravintolaan, jossa söin ensimmäisen lautasellisen pelkkiä lohinigirejä. Parhaat treffit ikinä!

Sheivasin alapääni. Oli kevyt olo sen jälkeen.

Tämän voimalla jaksoin

Mies teki TJ-kalenterin, jonka loppuun piirsi herkkuja.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun helmikuussa ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Katselin jo etukäteen sushibuffetien nettisivuja.

Suunnittelin puolimaratonille osallistumista.

Suunnittelin viettäväni toisen joulun ja syöväni graavilohta punaviinin kanssa.

Pakkasin lempikarkkejani sairaalakassiin ja suunnittelin salmiakki- ja lakuövereitä.

Haaveilin juoksukärryjen ostamisesta ja lapsen kanssa lenkkeilystä.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.