”Viime syyskuussa syntynyt poikani oli toinen lapseni, ja silti hän tuli täytenä yllätyksenä kaikille, myös minulle”, Henna kertoo.

Henna heräsi vatsakipuihin, jotka yltyivät yötä myöten tuskaisiksi. Hän ravasi vessassa, mutta vatsaoireet eivät hellittäneet. Mies ehdotti unensa keskeltä, että Hennalla olisi ilmavaivoja, ja kehotti jumppaamaan.

Kivut olivat kovat, mutta eivät tuntuneet vakavilta, joten Henna ei lähtenyt lääkäriin. Aamuyöllä hän herätti miehensä uudestaan. He olivat varmoja, että umpisuoli oli puhkeamassa ja päättivät lähteä sairaalaan. Onneksi esikoinen oli mummon kanssa reisussa.

– Yritin saada eteisessä kenkiä jalkaan, kun mieheni ymmärsi, että en pääse enää lattialta liikkelle ja soitti ambulanssin. Minä yritin siinä kohtaa vielä estellä, ja sanoin kipuavani takapenkille.

"Soitetaan kotiin sitten sairaalasta"

Kun ambulanssimiehet tulivat, he kyselivät Hennan vointia ja varmistivat, ettei hän ollut raskaana. Henna kertoi syövänsä e-pillereitä, ja tieto normaalisti tulleista kuukautisista sulki tuon vaihtoehdon nopeasti pois. Umpisuolen tulehdus, ambulanssihoitajatkin päättelivät.

Henna työnnettiin pyörätuolissa pihalla seisovan ambulanssin kyytiin, ja heti sinne päästyään Henna tunsi pakottavaa tarvetta ulostaa.

– Tajusin, että housuihin tuli jotain, ja sitten ambulanssin ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä – pää oli jo ulkona.

Henna synnytti kotipihallaan pojan, minkä jälkeen ambulanssi starttasi kohti Kätilöopistoa Henna ja vastasyntynyt kyydissään. Mies oli vielä kaikesta autuaan tietämätön.

Ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä – pää oli jo ulkona

– Olin shokissa ja tärisin. Hoitaja sanoi, että soitetaan kotiin sitten sairaalasta. En ymmärtänyt, miten meille oli yhtäkkiä syntynyt lapsi. Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, kaiken keskellä ajattelin vain, että nyt meillä on molemmat, poika ja tyttö.

Kun Henna pääsi soittamaan miehelleen, tämä oli ajamassa töihin.

– Kerroin, että meille oli juuri syntynyt poika. Mieheni vastasi, että odota, ajan tien sivuun. Meni hetken, ennen kuin hän uskoi, mitä sanoin.

Raskaus ei näkynyt eikä tuntunut

Kun synnytys yöllä alkoi, Henna ei tunnistanut kipuja supistuksiksi, koska hänen ensimmäinen raskautensa päättyi käynnistykseen juuri supistusten puuttuessa.

– En tiennyt, miltä luonnollisesti käynnistynyt synnytys tuntuu. Ensimmäistä synnytystä yritettiin käynnistää useasti supistusten puuttuessa, ja olin synnytyksessä täysin lääketokkurassa. Esikoiseni raskaus oli muutenkin ilmeisesti harvinaisen helppo; minulla ei ollut mitään suurempia raskausoireita, ja pystyin pelaamaan tennistä vielä muutamia viikkoa ennen synnytystä.

Mutta silloin Henna tiesi olevansa raskaana. Hän tunsi lapset liikkeet, ja vatsa kasvoi. Tällä toisella kerralla Henna olisi voinut vannoa, että ei ole raskaana.

– Ei se ollut mitään psyykkistä kieltäytymistä ajatuksesta – ei uusi raskaus olisi ollut mikään kammotus.

Mikään hänen olotilassaan ei vain puoltanut ajatusta tai edes vihjannut siihen suuntaan.

Miten kenellekään voi käydä näin?

– Olin aina ajatellut, että yllätysvauvoja syntyy vain jenkkien kohuohjelmissa. Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin.

Henna oli koko raskauden ajan käytössä e-pillerit. Hänen kuukautisensa olivat aina olleet epäsäännölliset, mutta tulivat omaan tapaansa koko raskausajan.

– Vaikka kuinka mietin sitä jälkeenpäin, en muista tunteneeni vauvan liikkeitä koko raskausaikana.

Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin

Hennan ulkonäkö ei kertonut kenellekään, edes hänelle itselleen, että hän olisi kantanut vauvaa sisällään. Hän on pitkä, urheilullinen nainen, ja ensimmäisen raskaudenkin aikana raskausvatsa näkyi vasta viimeisen kolmanneksen aikana. Nyt vatsaa ei tullut ollenkaan.

Hän oli pelannut pesäpalloa vielä pari viikkoa ennen synnytystä aktiivisesti ja ollut muutama viikko takaperin auttamassa muutossa kantamassa raskaita huonekaluja. Hänen ystävänsä olivat olleet heidän luonaan kylässä synnytystä edeltäneenä päivänä.

– Painoni oli noussut ehkä viitisen kiloa viime kuukausien aikana, mutta ajattelin sen johtuneen kesäherkuttelusta ja istumatyöstä. Synnytys oli täysi yllätys ihan kaikille, meille ja läheisillemme.

Henna oli kaiken lisäksi käynyt esikoisen kanssa neuvolassa muutamia viikkoja ennen yllätyssynnytystä. Kun hän soitti synnytyksen jälkeen neuvolaan ilmoittaakseen yllättäen syntyneestä pojasta, luurin toisessa päässä oli hetken hiljaista.

– Edes terveydenhoitaja ei ammatti-ihmisenä ollut tunnistanut raskauttani minut nähdessään.

Suhde yllätyspoikaan syntyi hitaasti

Henna koki, että hänen miehelleen oli helpompaa luoda kiintymyssuhde uuteen lapseen, kun taas häneltä se vei aikaa. Tuntui oudolta, että poika oli kasvanut hänen sisässään huomaamatta.

– Pohdin paljon, mitä vahinkoa olen ehkä tuottanut lapselleni, koska raskautta ei seurattu neuvolassa. Olin luonnollisesti syönyt ja juonut kaikenlaista kiellettyä raskausaikana, koska en tiennyt olevani raskaana. Onneksi poika on terve ja voi erittäin hyvin.

Uuden vauvan myötä Henna joutui jäämään yllättäen äitiyslomalle, ja perhe muutti pikaisesti pikkukaksiosta uuteen, isompaan asuntoon.

– Kun esikoinen tuli mummolasta, kotona odotti pikkuveli. Hänen oli aluksi vaikea tottua vauvaan, koska pikkuveljen tuloa ei ehditty valmistelemaan hänelle mitenkään.

"Kun esikoinen tuli mummolasta, kotona odotti pikkuveli."

Pojan ensimmäiset elinkuukaudet Henna eli sumussa; oli niin paljon erilaisia virallisia asioita järjestettävänä Kelan, esikoisen päivähoidon ja muiden tahojen kanssa, jotka olisi pitänyt hoitaa jo raskausaikana, että hänestä tuntui, että he eivät selviä.

Henna ei uskalla luottaa enää pilleriehkäisyyn ja kuulostelee itseään ja tuntemuksiaan tarkemmin. Aika usein hän pohtii, onko taas raskaana tietämättään. Heistä on molemmista miehen kanssa tullut varovaisia, ja raskaustestejä on tehty aika monta.

– Kun sain migreenikohtauksen ja oksensin, mieheni ensimmäiset sanat olivat: ”Tee raskaustesti”.

Nyt yhdeksän kuukautta yllätyssynnytyksen jälkeen poika on jo täysin luonnollinen osa perhettä.

– Nyt tuntuu, että perheemme on täysi ja kokonainen. Elämä on tasoittunut. Järkytys on muuttunut hauskaksi tarinaksi, ja rakastan olla äitiyslomalla poikani kanssa.

Vierailija

Miten kukaan voi synnyttää tajuamatta olevansa raskaana? Henna kertoo, miksi hänelle kävi niin

Ymmärrän ihan hyvin. Oma esikoiseni oli hyvin vähäliikkeinen. Minulla ei ollut mitään raskausoireita. Kuukautiset jäivät pois ja tiesin olevani raskaana, mutta sikiö liikkui todella vähän. Viimeiset kolme viikkoa se oli täysin liikkumaton. Niinpä en huomannutkaan sen kuolemaa. Se huomattiin rutiinineuvolakäynnillä 39+5. Siitä alkoi loputon kysely ja silmien pyörittely "etkö sinä huomannut ettei se liiku? " Sitä kyselivät ammattilaiset kuin maallikotkin. Yritin lääkärillekin selittää, että sen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yliaikaisuutta esiintyy eniten ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla, aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä sekä ylipainoisilla odottajilla, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.  

Lasketun ajan ylittäminen ei tarkoita yliaikaisuutta

Raskausviikot lasketaan hedelmöitystä edeltävien kuukautisten alkamispäivästä lukien. Laskettu aika on se päivämäärä, jolloin alkamispäivästä on kulunut tasan 40 viikkoa. Normaali raskaus kestää 37–42 raskausviikkoa. Ennen viikkoa 37+0 syntyneitä vauvoja sanotaan ennenaikaisesti syntyneiksi. Niin kutsuttuja yliaikaisia vauvoja ovat vasta raskausviikon 42+0 jälkeen syntyneet. Lasketun ajan ylittäminen ei siis tarkoita yliaikaisuutta.

On vaikea sanoa yksilöllisesti, miksi yksi vauva syntyy ennen laskettua aikaa ja toinen lasketun ajan jälkeen. Yliaikaisuutta esiintyy eniten ylipainoisilla odottajilla, ensisynnyttäjillä, yli 30-vuotiailla ja aiemmin yliaikaisena synnyttäneillä odottajilla.

Yleensä vauva lähtee lähtee syntymään, kun hän on kehittynyt riittävästi selvitäkseen kohdun ulkopuolella äidin ja isän hoivissa. Synnytyksen käynnistymisestä tiedetään, mitkä aivojen osat antavat käskyn synnytyshormonien eritykseen ja kohdun supisteluun. Se, mikä prosessin sysää liikkeelle, on yhä arvoitus.

Vauvan vointia seurataan kontrollissa

Raskauden etenemistä sekä äidin ja vauvan vointia seurataan neuvolassa yleensä raskausviikolle 41+3 asti, jos kaikki menee hyvin. Jos synnytys ei siihen mennessä ole käynnistynyt, äiti lähetetään äitiyspoliklinikalle yliaikaiskontrolliin.

Kontrollissa tutkitaan äidin ja vauvan vointi. Vauvan sydämen sykettä seurataan ja liikkumista ja kasvua sekä lapsiveden määrää tutkitaan ultraäänellä. Samalla varmistetaan, että istukka toimii kunnolla. Jos kaiken todetaan olevan hyvin, voidaan synnytyksen alkamista jäädä vielä odottamaan. Liian aikainen synnytyksen käynnistäminen lisää sektion todennäköisyyttä.

Yliaikainen vauva voi näyttää erilaiselta

Yli 42 viikkoa kestänyt raskaus vaatii seurantaa synnytyssairaalassa. Tavallisesti synnytys tällöin myös käynnistetään. Koska yliaikaisuuteen liittyy riskejä, muun muassa sikiön hapenpuutetta ja ongelmia istukan toiminnassa, asian kanssa ei ole järkevää vitkastella.

Synnytyksen käynnistämiseen käytetään tavallisimmin kohdunsuulle annosteltavaa prostaglandiinia, joka pehmentää kohdunkaulaa ja aiheuttaa kohdun supistumista. Nykyään käytetään myös ballonkia, joka asetetaan kohdunkaulan sisään pehmentämään ja avaamaan sitä. Myöhemmin synnytystä voidaan vielä vauhdittaa sikiökalvojen puhkaisulla ja oksito­siinitiputuksella.

Yliaikaisena syntynyt vauva voi näyttää hieman erilaiselta kuin normaalin raskauden keston aikana syntynyt. Yliaikaisilla vauvoilla ihoa kohdussa suojaava lapsenkina on usein kulunut pois, ja iho voi hilseillä. Sormet ja varpaat ovat syntymän jälkeen tavallista ryppyisemmät, ja rasvakudosta on enemmän.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laulaja Carrie Underwood paljasti hiljattain kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Hän ei ole ainoa monta keskenmenoa kokenut.

Carrie Underwood: ”Tulin keskenmenoista vihaiseksi”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

My baby loves me just the way that I am...

Henkilön Carrie Underwood (@carrieunderwood) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @carrieunderwood

Yhdysvaltalainen laulaja kertoi vastikään CBS News -uutiskanavan haastattelussa kokeneensa kolme keskenmenoa vuoden sisällä. Underwoodin ja hänen miehensä Mike Fisherin toiveissa oli saada pikkusisarus kolmevuotiaalle Isaiahille jo vuoden 2017 aikana, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. 

– Sen oli tarkoitus olla se vuosi, kun odotan vauvaa ja kirjoitan samalla uutta levyäni. Se ei mennytkään niin.

Underwood kertoo, että ensimmäinen keskenmeno tapahtui vuoden 2017 alussa, ja seuraava saman vuoden keväällä. Kolmas keskenmeno oli erityisen raskas, ja tapahtui vuoden 2018 alussa. 

– En ole aiemmin uskaltanut olla vihainen, sillä elämäni on todella siunattua: minulla on mies, ihana lapsi ja menestyvä ura. Nyt kuitenkin olin todella, todella vihainen.

Pian Underwood tuli uudestaan raskaaksi. Hän ehti jo ajatella tämänkin raskauden menneen kesken, mutta toisin kävi. Underwoodin lääkäri kertoi, että kaikki on kunnossa. Laulaja julkisti raskausuutisen Instagramissa elokuussa.

Underwood kertoo, että on tuonut uuden levyn teksteihin paljon ajatuksia keskenmenojen herättämistä tunteista. Myös levyn nimi Cry Pretty kertoo siitä, millaisia mylleryksiä näennäisesti rauhallisen kuoren alla voikaan olla.

James Van Der Beek: ”Anna itsellesi lupa surra”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wanted to say a thing or two about miscarriages... of which we’ve had three over the years (including right before this little beauty). First off - we need a new word for it. “Mis-carriage”, in an insidious way, suggests fault for the mother - as if she dropped something, or failed to “carry.” From what I’ve learned, in all but the most obvious, extreme cases, it has nothing to do with anything the mother did or didn’t do. So let’s wipe all blame off the table before we even start. Second... it will tear you open like nothing else. It’s painful and it’s heartbreaking on levels deeper than you may have ever experienced. So don’t judge your grief, or try to rationalize your way around it. Let it flow in the waves in which it comes, and allow it it’s rightful space. And then... once you’re able... try to recognize the beauty in how you put yourself back together differently than you were before. Some changes we make proactively, some we make because the universe has smashed us, but either way, those changes can be gifts. Many couples become closer than ever before. Many parents realize a deeper desire for a child than ever before. And many, many, many couples go on to have happy, healthy, beautiful babies afterwards (and often very quickly afterwards - you’ve been warned 😍). I’ve heard some amazing metaphysical explanations for them, mostly centering around the idea that these little souls volunteer for this short journey for the benefit of the parents... but please share whatever may have given you peace or hope along the way... Along with a new word for this experience. #miscarriage #WeNeedANewName #MoreCommonThanYouHearAbout @vanderkimberly

Henkilön James Van Der Beek (@vanderjames) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @vanderjames

Dawson's Creek -televisiosarjasta tutuksi tullut Van Der Beek kertoi perheensä kokemista keskenmenoista Instagram-postauksella. Näyttelijällä on vaimonsa Kimberlyn kanssa viisi lasta, joista nuorin syntyi perheen kotona tämän vuoden kesällä. 

– Ihan ensimmäiseksi tarvitsemme uuden sanan keskenmenolle, Van Der Beek aloittaa pitkän tekstin.

Tällä hän viittaa englanninkielessä keskenmenoa tarkoittavaan sanaan miscarriage. Van Der Beekin mielestä sana antaa sellaisen kuvan, että nainen on tehnyt jotain väärin kun hän ei ole ”kyennyt kantamaan” lasta koko raskautta. Näyttelijä painottaa, että keskenmeno ei johdu mistään, mitä nainen tekee tai jättää tekemättä. 

Van Der Beek kertoo, että pari on kokenut useita keskenmenoja. Viimeisin niistä tapahtui ennen perheen kuopuksen odotusta.

– Keskenmeno repii sinut auki ja särkee sydämesi pahemmin, kuin mikään muu aiempi asia. Anna itsellesi lupa surra.

Van Der Beekin mielestä keskenmeno saattaa joskus lujittaa vanhempien suhdetta. Myös rakkaus ja kiitollisuus omista lapsista voi kasvaa. Tähti huomauttaa myös, että keskenmeno ei estä paria saamaan jatkossa terveitä lapsia.

– Ja joskus se voi käydä hyvinkin nopeasti, näyttelijä sanoo viitaten kuopukseensa.

Myös suomalaiset julkkikset ovat kertoneet surustaan

Happoradio-yhtyeen laulaja Aki Tykki kertoi Meidän Perhe -lehdessä, että hän ja hänen vaimonsa kokivat kaksi perättäistä keskenmenoa. Kun keskenmenojen jälkeen raskaustesti näytti jälleen positiivista, keskenmenon mahdollisuus jyskytti tulevien vanhempien takaraivossa. 

– Vasta toisella kolmanneksella huokaisimme helpotuksesta, mutta kielsimme silti sukulaisilta sukkien kutomisen, Tykki kertoo.

Tykin ja hänen vaimonsa esikoinen Leevi on nyt kaksivuotias.

Putouksesta tunnettu näyttelijä Timo Lavikainen tuli toistamiseen isäksi joulukuussa 2017. Lapsi on Lavikaisen ja tämän puolison Maikin ensimmäinen yhteinen.  

Matka kahden lapsen isäksi ei kuitenkaan ollut helppo.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa, ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja, Lavikainen sanoo.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.