”Viime syyskuussa syntynyt poikani oli toinen lapseni, ja silti hän tuli täytenä yllätyksenä kaikille, myös minulle”, Henna kertoo.

Henna heräsi vatsakipuihin, jotka yltyivät yötä myöten tuskaisiksi. Hän ravasi vessassa, mutta vatsaoireet eivät hellittäneet. Mies ehdotti unensa keskeltä, että Hennalla olisi ilmavaivoja, ja kehotti jumppaamaan.

Kivut olivat kovat, mutta eivät tuntuneet vakavilta, joten Henna ei lähtenyt lääkäriin. Aamuyöllä hän herätti miehensä uudestaan. He olivat varmoja, että umpisuoli oli puhkeamassa ja päättivät lähteä sairaalaan. Onneksi esikoinen oli mummon kanssa reisussa.

– Yritin saada eteisessä kenkiä jalkaan, kun mieheni ymmärsi, että en pääse enää lattialta liikkelle ja soitti ambulanssin. Minä yritin siinä kohtaa vielä estellä, ja sanoin kipuavani takapenkille.

"Soitetaan kotiin sitten sairaalasta"

Kun ambulanssimiehet tulivat, he kyselivät Hennan vointia ja varmistivat, ettei hän ollut raskaana. Henna kertoi syövänsä e-pillereitä, ja tieto normaalisti tulleista kuukautisista sulki tuon vaihtoehdon nopeasti pois. Umpisuolen tulehdus, ambulanssihoitajatkin päättelivät.

Henna työnnettiin pyörätuolissa pihalla seisovan ambulanssin kyytiin, ja heti sinne päästyään Henna tunsi pakottavaa tarvetta ulostaa.

– Tajusin, että housuihin tuli jotain, ja sitten ambulanssin ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä – pää oli jo ulkona.

Henna synnytti kotipihallaan pojan, minkä jälkeen ambulanssi starttasi kohti Kätilöopistoa Henna ja vastasyntynyt kyydissään. Mies oli vielä kaikesta autuaan tietämätön.

Ensihoitaja ilmoitti aika järkyttyneenä, että täällä on synnytys käynnissä – pää oli jo ulkona

– Olin shokissa ja tärisin. Hoitaja sanoi, että soitetaan kotiin sitten sairaalasta. En ymmärtänyt, miten meille oli yhtäkkiä syntynyt lapsi. Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, kaiken keskellä ajattelin vain, että nyt meillä on molemmat, poika ja tyttö.

Kun Henna pääsi soittamaan miehelleen, tämä oli ajamassa töihin.

– Kerroin, että meille oli juuri syntynyt poika. Mieheni vastasi, että odota, ajan tien sivuun. Meni hetken, ennen kuin hän uskoi, mitä sanoin.

Raskaus ei näkynyt eikä tuntunut

Kun synnytys yöllä alkoi, Henna ei tunnistanut kipuja supistuksiksi, koska hänen ensimmäinen raskautensa päättyi käynnistykseen juuri supistusten puuttuessa.

– En tiennyt, miltä luonnollisesti käynnistynyt synnytys tuntuu. Ensimmäistä synnytystä yritettiin käynnistää useasti supistusten puuttuessa, ja olin synnytyksessä täysin lääketokkurassa. Esikoiseni raskaus oli muutenkin ilmeisesti harvinaisen helppo; minulla ei ollut mitään suurempia raskausoireita, ja pystyin pelaamaan tennistä vielä muutamia viikkoa ennen synnytystä.

Mutta silloin Henna tiesi olevansa raskaana. Hän tunsi lapset liikkeet, ja vatsa kasvoi. Tällä toisella kerralla Henna olisi voinut vannoa, että ei ole raskaana.

– Ei se ollut mitään psyykkistä kieltäytymistä ajatuksesta – ei uusi raskaus olisi ollut mikään kammotus.

Mikään hänen olotilassaan ei vain puoltanut ajatusta tai edes vihjannut siihen suuntaan.

Miten kenellekään voi käydä näin?

– Olin aina ajatellut, että yllätysvauvoja syntyy vain jenkkien kohuohjelmissa. Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin.

Henna oli koko raskauden ajan käytössä e-pillerit. Hänen kuukautisensa olivat aina olleet epäsäännölliset, mutta tulivat omaan tapaansa koko raskausajan.

– Vaikka kuinka mietin sitä jälkeenpäin, en muista tunteneeni vauvan liikkeitä koko raskausaikana.

Olin varma, että kenellekään normaalijärjellä varustetulle ihmiselle ei voi käydä näin

Hennan ulkonäkö ei kertonut kenellekään, edes hänelle itselleen, että hän olisi kantanut vauvaa sisällään. Hän on pitkä, urheilullinen nainen, ja ensimmäisen raskaudenkin aikana raskausvatsa näkyi vasta viimeisen kolmanneksen aikana. Nyt vatsaa ei tullut ollenkaan.

Hän oli pelannut pesäpalloa vielä pari viikkoa ennen synnytystä aktiivisesti ja ollut muutama viikko takaperin auttamassa muutossa kantamassa raskaita huonekaluja. Hänen ystävänsä olivat olleet heidän luonaan kylässä synnytystä edeltäneenä päivänä.

– Painoni oli noussut ehkä viitisen kiloa viime kuukausien aikana, mutta ajattelin sen johtuneen kesäherkuttelusta ja istumatyöstä. Synnytys oli täysi yllätys ihan kaikille, meille ja läheisillemme.

Henna oli kaiken lisäksi käynyt esikoisen kanssa neuvolassa muutamia viikkoja ennen yllätyssynnytystä. Kun hän soitti synnytyksen jälkeen neuvolaan ilmoittaakseen yllättäen syntyneestä pojasta, luurin toisessa päässä oli hetken hiljaista.

– Edes terveydenhoitaja ei ammatti-ihmisenä ollut tunnistanut raskauttani minut nähdessään.

Suhde yllätyspoikaan syntyi hitaasti

Henna koki, että hänen miehelleen oli helpompaa luoda kiintymyssuhde uuteen lapseen, kun taas häneltä se vei aikaa. Tuntui oudolta, että poika oli kasvanut hänen sisässään huomaamatta.

– Pohdin paljon, mitä vahinkoa olen ehkä tuottanut lapselleni, koska raskautta ei seurattu neuvolassa. Olin luonnollisesti syönyt ja juonut kaikenlaista kiellettyä raskausaikana, koska en tiennyt olevani raskaana. Onneksi poika on terve ja voi erittäin hyvin.

Uuden vauvan myötä Henna joutui jäämään yllättäen äitiyslomalle, ja perhe muutti pikaisesti pikkukaksiosta uuteen, isompaan asuntoon.

– Kun esikoinen tuli mummolasta, kotona odotti pikkuveli. Hänen oli aluksi vaikea tottua vauvaan, koska pikkuveljen tuloa ei ehditty valmistelemaan hänelle mitenkään.

"Kun esikoinen tuli mummolasta, kotona odotti pikkuveli."

Pojan ensimmäiset elinkuukaudet Henna eli sumussa; oli niin paljon erilaisia virallisia asioita järjestettävänä Kelan, esikoisen päivähoidon ja muiden tahojen kanssa, jotka olisi pitänyt hoitaa jo raskausaikana, että hänestä tuntui, että he eivät selviä.

Henna ei uskalla luottaa enää pilleriehkäisyyn ja kuulostelee itseään ja tuntemuksiaan tarkemmin. Aika usein hän pohtii, onko taas raskaana tietämättään. Heistä on molemmista miehen kanssa tullut varovaisia, ja raskaustestejä on tehty aika monta.

– Kun sain migreenikohtauksen ja oksensin, mieheni ensimmäiset sanat olivat: ”Tee raskaustesti”.

Nyt yhdeksän kuukautta yllätyssynnytyksen jälkeen poika on jo täysin luonnollinen osa perhettä.

– Nyt tuntuu, että perheemme on täysi ja kokonainen. Elämä on tasoittunut. Järkytys on muuttunut hauskaksi tarinaksi, ja rakastan olla äitiyslomalla poikani kanssa.

Vierailija

Miten kukaan voi synnyttää tajuamatta olevansa raskaana? Henna kertoo, miksi hänelle kävi niin

Ymmärrän ihan hyvin. Oma esikoiseni oli hyvin vähäliikkeinen. Minulla ei ollut mitään raskausoireita. Kuukautiset jäivät pois ja tiesin olevani raskaana, mutta sikiö liikkui todella vähän. Viimeiset kolme viikkoa se oli täysin liikkumaton. Niinpä en huomannutkaan sen kuolemaa. Se huomattiin rutiinineuvolakäynnillä 39+5. Siitä alkoi loputon kysely ja silmien pyörittely "etkö sinä huomannut ettei se liiku? " Sitä kyselivät ammattilaiset kuin maallikotkin. Yritin lääkärillekin selittää, että sen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äänen muutokseen vaikuttaa muun muassa estrogeenitason äkillinen tippuminen.

Sussexin yliopiston tutkimuksesta selvisi, että naisen ääni madaltuu jopa kahden sävelkorkeuden verran heti synnytyksen jälkeen. Äänen muutokset eivät kuitenkaan ole pysyviä. Tutkimuksessa mukana olleiden naisten ääni palautui ennalleen noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Tutkimukseen osallistuneita naisia haastateltiin ennen raskautta, raskauden aikana sekä raskauden jälkeen. Tutkimuksessa analysoitiin naisten ääntä heidän puhuessaan toisille aikuisille. Tutkijat nauhoittivat haastatteluja naisilta yhteensä kymmenen vuoden ajan, ja viimeisimmät haastattelut tehtiin viisi vuotta lapsen syntymän jälkeen.

Naisen puheesta tulee monotonisempaa synnytyksen jälkeen.

Selvisi, että naisten ääniala tippui keskimäärin viisi prosenttia tutkimuksen aikana. Tämä vastaa kahta sävelkorkeutta.

Tutkittujen naisten äänissä ei myöskään ollut samanlaisia korkeusvaihteluita, kuin ennen synnytystä. Puheesta tuli siis monotonisempaa äitiyden myötä.

Tutkimusta johtanut Sussexin yliopiston tutkija Kasia Pisanski arvioi, että muutokset tuoreen äidin äänessä johtuvat useasta tekijästä.

– Synnytyksen jälkeen estrogeenitaso tippuu radikaalisti, joka voi osaltaan vaikuttaa äänen korkeuteen, Pisanski kommentoi EurekAlert-verkkojulkaisulle.

Jo aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että naisen ääni muuttuu kuukautiskierron aikana hormoitasojen vaihteluiden mukaan.

Enemmän auktoriteettia?

Pisanskin mukaan äänen muuttuminen voi johtua myös naisen sosiaalisen aseman muutoksesta. On tutkittu, että matalan äänen omaavia ihmisiä pidetään sosiaalisesti pätevämpinä ja kypsempinä. Pisanski arvelee, että naiset saattavat äidiksi tullessaan tiedostamattaan puhua matalammalla äänellä, jotta heillä olisi enemmän auktoriteettia. 

Myös vauvavuoden väsymys voi vaikuttaa äänen madaltumiseen. Pisanskin mukaan väsymys ei kuitenkaan yksinään selitä kahden sävelkorkeuden muutosta. 

Äänen madaltuminen voi johtua myös sosiaalisen aseman muutoksesta.

Monet tunnetut naislaulajat ovat kertoneet, että raskaus on muuttanut heidän ääntään. 

Muun muassa laulajatähti Adele on kertonut avoimesti yleisölleen, että hänen on nykyään vaikeaa laulaa Skyfall-hittiään. Äänittäessään kappaletta hän oli raskaana, joten hänen oli helpompi laulaa kappaleen matalimmatkin nuotit. 

Yleinen käsitys onkin aiemmin ollut se, että naisen ääni madaltuu raskauden aikana. Tutkimus kuitenkin todistaa, että suurin muutos äänessä tapahtuu vasta synnytyksen jälkeen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Rypytys sivusaumoissa tekee äitiysuimapuvusta istuvan raskauden kaikissa vaiheissa. Irrotettavat toppaukset. Marrakech Ripe Maternity, 80 e, Bebes. Kuvat: valmistajat
Rypytys sivusaumoissa tekee äitiysuimapuvusta istuvan raskauden kaikissa vaiheissa. Irrotettavat toppaukset. Marrakech Ripe Maternity, 80 e, Bebes. Kuvat: valmistajat

Hae hyvää oloa odotusaikaan kävelylenkeiltä, uinnista ja joogamatolta tai jumppaa kotona. 

Kaksinkertainen treenipaita on teknistä materiaalia ja kuivuu nopeasti salilla tai jumpassa. Alustopissa painijanselkä. 20 e, H&M Mama.

Saumattomissa urheilu- ja imetysliiveissä on vahvistetut olkaimet, ja kupeissa on tilaa liivinsuojille. 20 e, H&m Mama.

 Lenkkarit, joista ei tarvitse solmia nauhoja! Pitävä pohja ja hyvä kantasuoja tekevät kävelylenkeistä mukavia. 110 e, Jack Wolfskin Zenon Track Low W.

Äitiystankinin olkaimia, istuvuutta ja helman pituutta voi säätää muotojen muuttumisen mukaan. Dot Noppies Maternity, 40 e, Bebes. 

Nätti joogamatto kutsuu kotijumppaan, 39,90 e, Casall.

Rinnat kannattaa tukea niin kävellessä kuin joogatessa. Muotoon prässätyt urheiluliivit ovat mukavan pehmeät päällä, ja olkaimia voi säätää. 61,90 e, Shock Absorber Shaped Push up. Koot 70-80A, 70-85 B-DD.

Liikunta, lepo ja oikeanlainen ravinto auttavat voimaan hyvin raskausaikana. Kaisa Jaakkola: Reipas, rakas raskaus, Tammi (2015).

Jumppakuminauhan avulla vahvistat ja venyttelet lihaksia. 34,90 e, Casall.

Äitiysurheilulegginseissä sujuu odottajalle suunnattu ryhmäliikunta- tai joogatunti. 46 e, Fleur Noppies Maternity, Bebes.

  • Mieli virkistyy ja saat energiaa.
  • Selkä jaksaa paremmin.
  • Turvotus ja ummetus pysyvät loitolla.
  • Raskausdiabeteksen riski pienenee.
  • Lihaskunto pysyy yllä, ja raskaudesta palautuminen helpottuu.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.