Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Raskauspahoinvointi voi viedä odottajalta mehut. Lohduttavaa on, että äidin oksentelu ei ole sikiölle vaarallista.

Raskauspahoinvointi on yksi tavallisimmista raskausoireista. Ällötystä voi yrittää suitsia sopivalla ruokavaliolla.

Onko raskauspahoinvointi vaarallista?

Odottajan pahoinvointi ja oksentelu eivät ole vaarallisia sikiölle. Energiansaanti on turvattu istukan kautta tehokkaasti.

Äidille raskauspahoivointi voi olla vaarallista, jos se on niin vaikeaa, etteivät edes nesteet pysy sisällä. Siksi vaikeat tapaukset hoidetaan sairaalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perushoitona on suonensisäinen nesteytys. Pahoinvoinnin hoitoon voidaan käyttää myös lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä raskauspahoinvointi johtuu?

Syitä ei tarkkaan tiedetä. Raskaus aiheuttaa paljon muutoksia tulevan äidin kehossa ja mielessä, joten hormonaaliset ja psyykkiset tekijät voivat olla pahoinvoinnin taustalla. Oireisiin voivat vaikuttaa myös ruoansulatuselimistön sekä tasapaino-, maku- ja hajuaistin toiminnan muutokset. Myös infektiot voivat pahentaa pahoinvointia. Samoin geneettiset syyt ovat mahdollisia.

Uusiutuuko raskauspahoinvointi?

Valitettavasti raskauspahoinvointi – etenkin vaikea raskauspahoinvointi – tavallisesti uusii. Tilannetta saattaa helpottaa se, että uudessa raskaudessa äiti osaa jo suhtautua oireisiin paremmin. Vaikeasta raskauspahoinvoinnista kärsivä ensisynnyttäjä on tiukilla, sillä hän on uuden edessä ja pahoinvointi saattaa tuntua loputtomalta.

Miten raskauspahoinvointia voi helpottaa?

Raskauspahoivointiin ei ole hoitoa, joka tehoaisi kaikille. Oireita voi kuitenkin yrittää lieventää esimerkiksi välttämällä kaikkea sellaista ruokaa, mikä tekee pahaa. Yleensä kylmiä ruokia siedetään paremmin kuin kuumia. Päivä kannattaa aloittaa jo ennen vuoteesta nousua syömällä vähän kerrassaan sellaista ruokaa, joka maistuu.

Rasvassa paistettuja ja voimakkaasti maustettuja ruokia kannattaa välttää, B6-vitamiini saattaa helpottaa oloa. Jossain vaiheessa suositeltiin inkivääriä, mutta sitä pitää välttää, sillä kaikista sen ainesosista ei ole riittävästi tutkittua tietoa.

Kannattaa levätä ja rentoutua aina kun mahdollista. Myös akupunktiota ja akupainantaa voi kokeilla.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Polo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Vauva 10/2013

Lue lisää

Raskauspahoinvointi ja sen lievityskeinot

lopujo.fi

Nyt kaks viikkoa oksentanut (rv 7+6). Välillä ei pysy edes vesi tai Jaffa sisällä. Ei mitään apua, vaikka söisin mitä ja vähän kerrallaan. Kaikkea kokeiltu ja mikään ei auta. Äitipuolen sanat vähän lohduttaa: "mitä pahempi olo, sitä paremmin se tyyppi pysyy sisällä"

Sairaalaan tiputukseen jos neste ei pysy ollenkaan sisällä. 

Pienen pieniä suupaloja 24h ja paljon nestettä, kulaus vettä joka kolmas minuutti.

Omassa suht laimeassa pahoinvoinnissa imin mandariinin lohkoja yksitellen ja nakersin suolakeksiä ja imeskelin Mynthonia tms. pastillia.

Tsemppiä, toivottavasti ei jatku koko raskautta

Sisältö jatkuu mainoksen alla