Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Raskauspahoinvointi voi viedä odottajalta mehut. Lohduttavaa on, että äidin oksentelu ei ole sikiölle vaarallista.

Raskauspahoinvointi on yksi tavallisimmista raskausoireista. Ällötystä voi yrittää suitsia sopivalla ruokavaliolla.

Onko raskauspahoinvointi vaarallista?

Odottajan pahoinvointi ja oksentelu eivät ole vaarallisia sikiölle. Energiansaanti on turvattu istukan kautta tehokkaasti.

Äidille raskauspahoivointi voi olla vaarallista, jos se on niin vaikeaa, etteivät edes nesteet pysy sisällä. Siksi vaikeat tapaukset hoidetaan sairaalassa.

Perushoitona on suonensisäinen nesteytys. Pahoinvoinnin hoitoon voidaan käyttää myös lääkkeitä.

Mistä raskauspahoinvointi johtuu?

Syitä ei tarkkaan tiedetä. Raskaus aiheuttaa paljon muutoksia tulevan äidin kehossa ja mielessä, joten hormonaaliset ja psyykkiset tekijät voivat olla pahoinvoinnin taustalla. Oireisiin voivat vaikuttaa myös ruoansulatuselimistön sekä tasapaino-, maku- ja hajuaistin toiminnan muutokset. Myös infektiot voivat pahentaa pahoinvointia. Samoin geneettiset syyt ovat mahdollisia.

Uusiutuuko raskauspahoinvointi?

Valitettavasti raskauspahoinvointi – etenkin vaikea raskauspahoinvointi – tavallisesti uusii. Tilannetta saattaa helpottaa se, että uudessa raskaudessa äiti osaa jo suhtautua oireisiin paremmin. Vaikeasta raskauspahoinvoinnista kärsivä ensisynnyttäjä on tiukilla, sillä hän on uuden edessä ja pahoinvointi saattaa tuntua loputtomalta.

Miten raskauspahoinvointia voi helpottaa?

Raskauspahoivointiin ei ole hoitoa, joka tehoaisi kaikille. Oireita voi kuitenkin yrittää lieventää esimerkiksi välttämällä kaikkea sellaista ruokaa, mikä tekee pahaa. Yleensä kylmiä ruokia siedetään paremmin kuin kuumia. Päivä kannattaa aloittaa jo ennen vuoteesta nousua syömällä vähän kerrassaan sellaista ruokaa, joka maistuu.

Rasvassa paistettuja ja voimakkaasti maustettuja ruokia kannattaa välttää, B6-vitamiini saattaa helpottaa oloa. Jossain vaiheessa suositeltiin inkivääriä, mutta sitä pitää välttää, sillä kaikista sen ainesosista ei ole riittävästi tutkittua tietoa.

Kannattaa levätä ja rentoutua aina kun mahdollista. Myös akupunktiota ja akupainantaa voi kokeilla.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Päivi Polo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Vauva 10/2013

Lue lisää

Raskauspahoinvointi ja sen lievityskeinot

lopujo.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.