Vauva hyötyy, jos stressaava äiti pystyy syömään ja nukkumaan edes kohtuullisen hyvin. Kuva: iStockphoto
Vauva hyötyy, jos stressaava äiti pystyy syömään ja nukkumaan edes kohtuullisen hyvin. Kuva: iStockphoto

Äidin stressin vaikutukset riippuvat paljon siitä, onko muu elämä kunnossa.

Odotan ensimmäistä lastani ja olen huolissani stressin vaikutuksesta vauvani terveyteen. Raskaus on nyt toisella kolmanneksella. Teen vuorotyötä, ja huomaan työni vaikuttavan mielentilaani ja jaksamiseeni enemmän kuin aikaisemmin, ennen raskautta. Supisteluja ei ole kuitenkaan ilmennyt.

Voiko vauvalle seurata jotakin äidin jatkuvasta stressistä? Voinko korjata tilannetta vauvan syntymän jälkeen?

Uupunut odottaja

Äidin raskaudenaikaisella stressillä voi olla vaikutuksia raskauden kulkuun ja myös suoraan sikiöön. Kohtuullinen, ajoittainen stressi on normaali osa elämää eikä yleensä aiheuta haittaa äidille tai sikiölle. Sen sijaan jatkuva tai tiheään toistuva voimakas stressi voi altistaa sikiötä pitkäaikaisillekin ongelmille. Stressi saattaa lisätä alttiutta esimerkiksi joillekin käytöshäiriöille tai psyykkisille ongelmille.

Sekä äidin että sikiön alttius stressin vaikutuksille on kuitenkin yksilöllistä ja riippuvaista myös monista ulkoisista tekijöistä. Esimerkiksi jos elämän perusrakenteet ovat kunnossa, ei ole terveydellisiä ongelmia ja ravitsemustila on hyvä, kestää stressiä paremmin kuin silloin, jos näillä alueilla olisi ongelmia.

Sikiöaikainen stressi ei aiheuta lapsille sairauksia ja ongelmia, vaan se altistaa niille.

Myös henkilökohtaiset stressinsietomekanismit ja -käsittelytavat vaihtelevat. Toisille ulkopuolisen silmissä vaikeiltakaan näyttävät stressitilanteet eivät välttämättä aiheuta mitään ongelmia. Sikiöaikainen stressi ei siis sinänsä aiheuta lapselle sairauksia ja pitkäaikaisongelmia, vaan se altistaa niille.

Raskaana olevan hyvinvoinnista on ilman muuta hyvin tärkeää pitää huolta, mutta toisaalta raskaudenaikaisen stressin haitalliset vaikutukset voidaan kumota lapsen syntymän jälkeisellä hyvällä hoidolla. Äidin ja myös isän hyvinvointi on siis tärkeää sikiölle ja lapselle. Sen vuoksi sekä äitiysneuvolassa että myöhemmin lastenneuvolassa pyritään lapsen kasvun ja kehityksen lisäksi seuraamaan ja tukemaan kokonaisvaltaisesti koko perhettä. Laajat terveystarkastukset on tarkoitettu aivan erityisesti tätä varten.

Lähetä kysymyksesi lastenlääkäri Jarmo Salolle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Jarmo vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.