Vauva hyötyy, jos stressaava äiti pystyy syömään ja nukkumaan edes kohtuullisen hyvin. Kuva: iStockphoto
Vauva hyötyy, jos stressaava äiti pystyy syömään ja nukkumaan edes kohtuullisen hyvin. Kuva: iStockphoto

Äidin stressin vaikutukset riippuvat paljon siitä, onko muu elämä kunnossa.

Odotan ensimmäistä lastani ja olen huolissani stressin vaikutuksesta vauvani terveyteen. Raskaus on nyt toisella kolmanneksella. Teen vuorotyötä, ja huomaan työni vaikuttavan mielentilaani ja jaksamiseeni enemmän kuin aikaisemmin, ennen raskautta. Supisteluja ei ole kuitenkaan ilmennyt.

Voiko vauvalle seurata jotakin äidin jatkuvasta stressistä? Voinko korjata tilannetta vauvan syntymän jälkeen?

Uupunut odottaja

Äidin raskaudenaikaisella stressillä voi olla vaikutuksia raskauden kulkuun ja myös suoraan sikiöön. Kohtuullinen, ajoittainen stressi on normaali osa elämää eikä yleensä aiheuta haittaa äidille tai sikiölle. Sen sijaan jatkuva tai tiheään toistuva voimakas stressi voi altistaa sikiötä pitkäaikaisillekin ongelmille. Stressi saattaa lisätä alttiutta esimerkiksi joillekin käytöshäiriöille tai psyykkisille ongelmille.

Sekä äidin että sikiön alttius stressin vaikutuksille on kuitenkin yksilöllistä ja riippuvaista myös monista ulkoisista tekijöistä. Esimerkiksi jos elämän perusrakenteet ovat kunnossa, ei ole terveydellisiä ongelmia ja ravitsemustila on hyvä, kestää stressiä paremmin kuin silloin, jos näillä alueilla olisi ongelmia.

Sikiöaikainen stressi ei aiheuta lapsille sairauksia ja ongelmia, vaan se altistaa niille.

Myös henkilökohtaiset stressinsietomekanismit ja -käsittelytavat vaihtelevat. Toisille ulkopuolisen silmissä vaikeiltakaan näyttävät stressitilanteet eivät välttämättä aiheuta mitään ongelmia. Sikiöaikainen stressi ei siis sinänsä aiheuta lapselle sairauksia ja pitkäaikaisongelmia, vaan se altistaa niille.

Raskaana olevan hyvinvoinnista on ilman muuta hyvin tärkeää pitää huolta, mutta toisaalta raskaudenaikaisen stressin haitalliset vaikutukset voidaan kumota lapsen syntymän jälkeisellä hyvällä hoidolla. Äidin ja myös isän hyvinvointi on siis tärkeää sikiölle ja lapselle. Sen vuoksi sekä äitiysneuvolassa että myöhemmin lastenneuvolassa pyritään lapsen kasvun ja kehityksen lisäksi seuraamaan ja tukemaan kokonaisvaltaisesti koko perhettä. Laajat terveystarkastukset on tarkoitettu aivan erityisesti tätä varten.

Lähetä kysymyksesi lastenlääkäri Jarmo Salolle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Jarmo vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tämä jumppa vahvistaa tehokkaasti koko kehon lihaskuntoa. Voit tehdä liikkeet vaikka omassa olohuoneessasi. 

Jumppaa näin:

  • Tee jokaista liikettä 3 x 10 (tai oman jaksamisesi mukaan).
  • Pidä taukoja tarvittaessa. 
  • Muista tehdä toistot molemmille puolille.

Etukyykky kuminauhalla

Asettaudu leveään haaraan polvet ja varpaat samaan suuntaan. Laita kuminauha jalkapohjien alle. Käännä kuminauha olkapäille nostaen kyynärpäät ylös ja hae hyvä ryhti keskivartalosta.

Kyykkää painopiste kantapäillä ja säilytä keskivartalon tuki.

Askelkyykky kuminauhalla

Ota askel eteen kuminauha jalkapohjan alla. Nosta kuminauha olkapäille niin, että kyynärpäät nousevat ylös. Jännitä keskivartaloa.

Kyykkää niin, että etummainen jalka jää 90 asteen kulmaan. Pidä selkä ja lantio suorana, rintakehä ryhdikkäänä.

Tee askelkyykyt vuorojaloin.

Superman

Asetu konttausasentoon, pidä vartalo suorana ja lapatuki yläselässä. Nosta vastakkainen käsi ja jalka ylös hallitusti. Tarkista, ettei alaselkä notkistu.

Käänteinen lankku

Istu lattialle ja aseta kämmenet olkapäiden alle. Aktivoi keskivartalon lihakset ja nosta keho irti lattiasta. Pidä kroppa tiukkana pakettina ylhäällä ja hengittäen 10 kertaa sisään ja ulos. Muista pitää rintakehä auki ja hartiat rentona.

Liike voidaan tehdä myös polvet koukussa.

Lantionnosto rullan päällä

Käy selinmakuulle ja aseta rulla jalkojen alle. Nosta lantio rauhallisesti ylös ja aktivoi samalla takareidet, pakara- ja selkälihakset. Pidä ylhäällä noin kolme sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.

Liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa.

Kylkilankku kierrolla

Käy kylkimakuulle tukikäsi maassa. Nosta lantio irti lattiasta vartalo suorana. Kierrä vapaana oleva käsi ylhäältä kyljen alle ja takaisin ylös kohti kattoa avaten rintakehää. Varmista, ettei lantio pääse notkahtamaan ja keskivartalossa pysyy tuki.

Liikkeen voi myös tehdä polvi tuettuna maassa.

Ohjelman on suunnitellut liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Heidi Hallila. 

Kuvat: Mikko Hannula

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.