Äitiysneuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä heti kun on tehnyt positiivisen raskaustestin. Puhelimessa varataan ensimmäinen neuvola-aika.

Milloin äitiysneuvolaan kannattaa ottaa yhteyttä?

Oman alueensa äitiysneuvolaan on hyvä soittaa heti kun on tehnyt positiivisen raskaustestin. Puhelimessa terveydenhoitaja käy läpi odottajan perustiedot, ja neuvoo, mitä alkuraskaudessa on syytä ottaa huomioon. Hoitaja kertoo myös neuvolan toiminnasta. Samalla varataan aika ensikäynnille. Jos odottajalla on jokin perussairaus, esimerkiksi diabetes, tai säännöllinen lääkitys, asiasta kannattaa mainita jo aikaa varatessa.

Milloin neuvolaan mennään ensimmäistä kertaa?

Ensikäynti on raskausviikoilla 8.–10. Sitä ennen täytetään perustietolomake, joka löytyy yleensä kotikunnan internetsivuilta. Lomakkeessa kysytään henkilötietojen lisäksi myös mm. mahdollisista aiemmista synnytyksistä ja vanhempien ja lähisuvun sairauksista.

Montako kertaa äitiysneuvolassa käydään?

Terveystarkastuksia järjestetään raskausaikana ensisynnyttäjälle vähintään yhdeksän ja uudelleensynnyttäjälle vähintään kahdeksan. Näihin käynteihin sisältyy yksi laaja terveystarkastus koko perheelle ja kaksi lääkärintarkastusta odottajalle.

Näihin kuuluvat myös ensisynnyttäjälle tarjottavat kaksi kotikäyntiä, joista toinen on raskausaikana (raskausviikoilla 30–32) ja toinen synnytyksen jälkeen (1–7 vrk kotiutumisesta). Uudelleensynnyttäjälle tarjotaan yksi kotikäynti synnytyksen jälkeen.

Tarpeen mukaan käyntejä voidaan järjestää enemmänkin.

Pitääkö tulla yksin vai saako ottaa miehen mukaan?

Molemmat vanhemmat ovat aina lämpimästi tervetulleita neuvolaan. Varsinkin ensikäynnillä on suotavaa, että puolisokin on mukana.

Mitä ensikäynnillä tapahtuu?

Ensikäynnille varataan aikaa yleensä puolitoista tuntia. Jo ensimmäisellä kerralla määritetään laskettu aika. Sen laskemiseksi tarvitaan arvio kuukautiskierron kestosta ja edellisten kuukautisten alkamisajasta.

Tapaamisella keskustellaan ruokavaliosta, elämäntavoista ja päihteiden käytöstä. Myös sairaushistoria ja työ ja sen riskitekijät otetaan puheeksi. Molemmat vanhemmat täyttävät alkoholinkäyttöä kartoittavan ns. Audit-lomakkeen, ja se käydään tapaamisella läpi. Terveydenhoitaja kertoo myös sikiöseulonnoista ja ultraäänitutkimuksista sekä siitä, mitä tapahtuu seuraavilla neuvolakäynneillä.

Tietoa saa myös sikiön kehityksestä, raskaudesta ja sen seurannasta.

Keskustelun jälkeen odottajalle tehdään perustutkimus: mitataan pituus, paino ja verenpaine sekä lasketaan painoindeksi. Verinäytteestä tutkitaan hemoglobiini, veriryhmä ja vasta-aineet sekä kuppa, hepatiitti B ja HIV.

Virtsanäytteestä puolestaan mitataan bakteerit ja sokeri- sekä valkuaisainepitoisuus. Virtsanäytettä varten pitää olla pissaamatta noin neljä tuntia.

Ensimmäisellä kerralla odottaja saa myös neuvolakortin. Korttiin kirjataan raskauden aikana tehdyt tutkimukset ja tiedot raskauden etenemisestä. Tuliaisina kotiin äiti saa lopuksi pinon opasvihkosia, jossa kerrotaan raskaudesta ja sikiön kehityksestä.

Lähde: THL ja Odottavan äidin käsikirja (Duodecim)

Lue lisää:

Mitä kummaa? Neuvolakortin uusi väri kiihdyttää äitejä

Näin merkittävästi naisen paino vaikuttaa raskaaksi tuloon

13 asiaa, joita raskaana olevat naiset tekevät

Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.
Äitiyspakkaus on äitiyspakkaus myös tulevaisuudessa. Kuva: Kela.

Kela teki marraskuussa kyselyn 80-vuotiaan äitiyspakkauksen mahdollisesta uudesta nimestä.

Vajaassa kuudessa viikossa Kelan kyselyyn tuli lähes 30 000 vastausta. Lähes 60 % vastanneista halusi säilyttää nimen äitiyspakkauksena. Tuloksen valossa nimenvaihto ei ole perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan ajankohtainen.

– Äitiyspakkauksella on oma historiansa, joka vaikuttaa siihen, että kysymys pakkauksen nimestä koskettaa vahvasti. Perinteiset nimet vetoavat arvoihin ja muistoihin, kertoo Kelan kielenhuoltaja Jenni Viinikka.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei äitiyspakkaus ole nimenä täysin ongelmaton, koska kyseinen etuus on tarkoitettu koko perheelle.

Äitiyspakkauksen nimestä käytiin vilkasta keskustelua myös vauva.fissä. Noin 50 % nimeä äänestäneistä oli äitiyspakkaus-nimen kannalla. Vauvapakkaus-nimeä äänesti noin 36% vastaajista. Näin äänet jakautuivat vaihtoehtojen kesken.


  

Äitiyspakkauksen nimi on kirjoitettu äitiysavustuslakiin. Siksi pakkauksen nimen voi vaihtaa vain eduskunta.

Kuva: HBO
Kuva: HBO

Nimeä vauvasi kuumimpien sarjojen tai klassikkoelokuvien mukaan.

Rakastatko tv-maratoneja sohvalla? Tiedät, kuka on Jon Snow, Floki tai Frank J. Underwood? Jos vauvasi on edelleen nimeä vailla, miten olisi lempisarjasi hahmon nimi?

Poimimme nimiehdotuksia suosituista tv-sarjoista kuten Vikings, Skam, Knightfall, The Sopranos, The Crown, House of Cards, Girls ja Downtown Abbey. Eksyipä mukaan muutama nimi klassikkoelokuvistakin.

Voimakas viikinki, kohtelias kuninkaallinen vai laskelmoiva mafioso? 30 nimiehdotusta pojalle

Björn
Brann
Eskild
Floki
Han
Harry
Hector
Henrik
Isak
Ivar
Jaime
Jasper
Jerry
Jim
Jimmy
Jon
Jonas
Jorah
Lucas
Luke
Martin
Ragnar
Robb
Rodrik
Rollo
Sam
Thomas
Tony
Tom
Vito

Lohikäärmeiden äiti, galaksiprinsessa vai rento newyorkilaiskaunotar? 40 nimiehdotusta tytölle

Aayla
Adelina
Arya
Astrid
Daenerys
Dolores
Edith
Elisabeth
Ellaria
Eva
Gilly (Neilikka)
Greta
Hannah
Helga
Ingrid
Isobel
Janine
Jessa
Karin
Lagertha
Lavinia
Leia
Linda
Livia
Magda
Margaret
Marina
Martha
Meera
Miranda
Padme
Rhonda
Sansa
Saga
Sara
Selma
Sybil
Talisa
Ygritte
Victoria

Nykyisen nimilain mukaan nimen tulee olla suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilakia ollaan uudistamassa.