Uusi suomalaistutkimus vahvistaa, että naisen pituus vaikuttaa raskauden kestoon.

Jo aiemmin on tiedetty, että naisen pituudella ja raskauden kestolla on yhteys. Tuore suomalaistutkimus kuitenkin vahvistaa, että raskauden kestoon vaikuttaa nimenomaan pituus, eivät naisen muut ominaisuudet.

Tutkimuksessa oli mukana kolme ja puoli tuhatta äiti-lapsiparia Suomesta, Norjasta ja Tanskasta. Se tehtiin Oulun yliopistossa ja Naistenklinikalla Helsingissä.

Oulun yliopiston professori Mikko Hallmanin mukaan vielä ei pystytä sanomaan, mistä ilmiö johtuu.

– Sikiö on mukana päättämässä, koska raskaus päättyy ja synnytys alkaa. On mahdollista, että synnytyksen käynnistyminen riippuu siitä, kuinka paljon sikiöllä on vatsanalueella tilaa, Hallman toteaa.

– Pidemmillä naisilla vatsanalue voi olla laajempi, jolloin sikiö mahtuu kasvamaan siellä paremmin.

Tutkimuksessa selvinneet erot eivät kuitenkaan ole niin suuria, että odottajien pitäisi huolestua.

–Vaikutus on hyvin pieni mutta mielenkiintoinen, ja siihen liittyvät jatkotutkimukset ovat käynnissä. Äidit voivat suhtautua tähän rauhallisin mielin, professori Hallman sanoo.

Lue lisää

Uusi synnytysilmiö leviää maailmalla – koko suku ja ystävät salissa

13 asiaa, joita raskaana olevat naiset tekevät

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”