Raskaushepatoosi eli hepatogestoosi todetaan noin yhdellä prosentilla raskaana olevista naisista, eli Suomessa se komplisoi 500–600 raskautta vuosittain. Kuva: iStockphoto.
Raskaushepatoosi eli hepatogestoosi todetaan noin yhdellä prosentilla raskaana olevista naisista, eli Suomessa se komplisoi 500–600 raskautta vuosittain. Kuva: iStockphoto.

Miten edellisessä raskaudessa todettu hepatoosi vaikuttaa mahdolliseen uuteen raskauteen?

Olen kolmikuisen pojan äiti. Minulla todettiin raskausviikolla 30 hepatogestoosi eli maksa-arvoni (sappihappo ja alat) olivat kohonneet.

Synnytys käynnistettiin edelleen kohonneiden arvojen vuoksi ja terve poika syntyi 36+4 raskausviikolla. Minulle ei puhuttu neuvolan jälkitarkastuksessa maksan lepoajasta, mutta olen kuullut ystäviltäni, että maksan olisi hyvä antaa levätä ennen seuraavaa raskautta.

Kuinka pian voin tulla uudestaan raskaaksi ettei maksani ole liian kovalla koetuksella?

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Yleislääkäri Krista Korhonen vastaa:

Raskaushepatoosi eli hepatogestoosi todetaan noin yhdellä prosentilla raskaana olevista naisista, eli Suomessa se komplisoi 500–600 raskautta vuosittain. Tauti aiheuttaa raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ihon kutinaa sekä seerumin sappihappo- että maksa-arvojen kohoamista. Sen syntymekanismia ei tarkasti tunneta. Synnytyksen jälkeen kutina ja muut oireet häviävät nopeasti, eikä raskaushepatoosiin ole uskottu liittyvän muita myöhempiä riskejä kuin jonkin verran lisääntynyt sappikivien todennäköisyys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskaushepatoosi aiheuttaa raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ihon kutinaa sekä seerumin sappihappo- että maksa-arvojen kohoamista.

Tutkimuksen mukaan Stakesin hoitoilmoitusrekisterin perusteella maksa- ja sappitautien esiintymisestä raskaushepatoosin sairastaneilla naisilla useat maksa- ja sappisairaudet osoittautuivat yleisemmiksi, kuin niillä, joilla raskauden aikana ei tätä ongelmaa ollut. Tällaisia sairauksia olivat muun muassa sappikivet ja sappirakon tulehdus, alkoholista riippumaton maksakirroosi ja haimatulehdus. Sappikiviä ja sappirakontulehdusta esiintyi näillä naisilla nuorempana kuin muilla.

Sinun esittämääsi kysymykseen tämä tutkimus ei kuitenkaan antanut vastausta, vaan tutkijat totesivat, että jatkotutkimuksissa on selvitettävä, mitkä geneettiset, hormonaaliset tai mahdolliset muut tekijät voivat myötävaikuttaa näihin riskeihin.

Raskaushepatoosin ei katsota olevan esteenä uuden raskauden suunnittelussa, vaikka tiedetäänkin riskin olevan suurentunut seuraavissa raskauksissa.

Juttua muokattu 13.11.2017: otsikko ja pääkuva vaihdettu, lue lisää -linkit muokattu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla