Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Naisten yleinen pelko on, ettei ole haluttava synnytyksen jälkeen, sanoo kätilö Emilia Ek.

Lastensaannin jälkeen seksi tuntuu usein erilaiselta. Mutta ei välttämättä huonommalta kuin ennen.

– Naisten, varsinkin ensisynnyttäjien yleinen pelko on, ettei ole haluttava enää synnytyksen jälkeen. Yleensä sitä pelätään kuitenkin ihan turhaan. Tosi moni nainen kokee löytäneensä oman naisellisuutensa ja naisellisen itsevarmuutensa vasta saatuaan lapsen, kätilö ja toinen Bailamama-konseptin luojista Emilia Ek sanoo.

Seksiä voi alkaa harrastaa synnytyksen jälkeen sitten kun itsestä siltä tuntuu. Infektioriskin vuoksi suositellaan, että yhdynnästä pidättäydytään kunnes jälkivuoto on loppunut.

– Tämäkään sääntö ei ole ehdoton, jos käyttää kondomia.

On kuitenkin täysin normaalia, että seksi ei ole synnytyksen jälkeen päällimmäisenä mielessä. Paikat ovat hellinä, rinnat valuvat maitoa ja mahdolliset repeämät vaativat parantumista. Hormonit puolestaan saavat aikaan sen, että paikat eivät kostu entiseen malliin. Sillekin on syynsä:

– Näin luonto varmistaa sen, että äiti keskittyy huolehtimaan vauvastaan, Emilia Ek sanoo.

Jos limakalvot ovat kuivat, liukuvoiteesta on apua.

Palautuminen synnytyksestä on nopeampaa, jos jo raskausaikana on pitänyt huolta lantionpohjalihasten kunnosta. Noin viikon päästä synnytyksestä, vähän omien tuntemusten mukaan, voi taas alkaa tehdä lantionpohjalihaksia vahvistavia harjoituksia.

Lantionpohjalihasten hyvä kunto lisää naisen seksistä saamaa nautintoa – mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä paremmalta orgasmi tuntuu.

Asiantuntija: Bailamama-konseptin kehittäjä, kätilö Emilia Ek

Tutustu Bailamama-konseptiin.

Kipinä säilyy, kun hyvät huomenet ja halaukset ovat tapa jo ennen vauvan syntymää.

Varsinkin ensimmäisen lapsen saaminen mullistaa elämän, myös parisuhteen. Parisuhdevalmentaja Paula Immon, 38, mielestä sen ei tarvitse olla huono juttu, mutta valmistautua kannattaa.

Puhetta, tunnetta ja seksiä – niistä rakentuu vahva suhde, Immo toteaa. Vauvan tulo ja kahdenkeskisen ajan väheneminen heilauttaa ainakin hetkellisesti näitä kaikkia, kun ykkösenä ovat pienen tarpeet.

Siksi yhteiseen arkeen kannattaa jo ennen vauvan syntymää ujuttaa tapoja, joilla huomioi toista.

– Kysykää päivittäin toisiltanne, miten päivä meni. Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

Kun juttelu, hyvät huomenet ja halaaminen ovat tapoja, ne eivät herkästi huku vauvavuodenkaan pyörteisiin. Toista muistaa katsoa muutenkin kuin äitinä tai isänä.

Istahtakaa alas ja kuunnelkaa toisianne, neuvomatta ja arvostelematta.

– Vaikka romanttisiin illallisiin ei olisi mahdollisuutta eikä seksielämä heti palaisi ennalleen, hellä katse tai sohvalla sylikkäin istuminenkin vaalii läheisyyttä.

Myös esimerkiksi rakkaudentäyteinen valokuva voi muistuttaa kipinästä, joka uhkaa jäädä vaippavuoren alle. Siksi Immo ja valokuvaaja Janica Karasti päättivät yhdistää valmennuksen ja valokuvan voiman. Kuviin tallennetaan se tärkein: kivaa, että olet siinä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tilaajille
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto
Perätila voi johtua monesta syystä, sillä vauva asettuu kohdussa parhaaseen mahdolliseen asentoon, jonka hän saa. Kuva: iStockphoto

Synnytys alakautta voi onnistua hyvin, vaikka vauva olisi perätilassa. Riskitapaukset ohjataan suoraan sektioon.

Miksi vauva on perätilassa?

Syitä on monia. Ensisynnyttäjillä on korkeampi riski vauvan perätilaan, sillä napakat vatsalihakset voivat vaikuttaa kääntymiseen. Toisaalta taas äideillä, joilla on viisi synnytystä tai enemmän, kohdun lihakset ovat löystyneet, ja vauva ei...