Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Naisten yleinen pelko on, ettei ole haluttava synnytyksen jälkeen, sanoo kätilö Emilia Ek.

Lastensaannin jälkeen seksi tuntuu usein erilaiselta. Mutta ei välttämättä huonommalta kuin ennen.

– Naisten, varsinkin ensisynnyttäjien yleinen pelko on, ettei ole haluttava enää synnytyksen jälkeen. Yleensä sitä pelätään kuitenkin ihan turhaan. Tosi moni nainen kokee löytäneensä oman naisellisuutensa ja naisellisen itsevarmuutensa vasta saatuaan lapsen, kätilö ja toinen Bailamama-konseptin luojista Emilia Ek sanoo.

Seksiä voi alkaa harrastaa synnytyksen jälkeen sitten kun itsestä siltä tuntuu. Infektioriskin vuoksi suositellaan, että yhdynnästä pidättäydytään kunnes jälkivuoto on loppunut.

– Tämäkään sääntö ei ole ehdoton, jos käyttää kondomia.

On kuitenkin täysin normaalia, että seksi ei ole synnytyksen jälkeen päällimmäisenä mielessä. Paikat ovat hellinä, rinnat valuvat maitoa ja mahdolliset repeämät vaativat parantumista. Hormonit puolestaan saavat aikaan sen, että paikat eivät kostu entiseen malliin. Sillekin on syynsä:

– Näin luonto varmistaa sen, että äiti keskittyy huolehtimaan vauvastaan, Emilia Ek sanoo.

Jos limakalvot ovat kuivat, liukuvoiteesta on apua.

Palautuminen synnytyksestä on nopeampaa, jos jo raskausaikana on pitänyt huolta lantionpohjalihasten kunnosta. Noin viikon päästä synnytyksestä, vähän omien tuntemusten mukaan, voi taas alkaa tehdä lantionpohjalihaksia vahvistavia harjoituksia.

Lantionpohjalihasten hyvä kunto lisää naisen seksistä saamaa nautintoa – mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä paremmalta orgasmi tuntuu.

Asiantuntija: Bailamama-konseptin kehittäjä, kätilö Emilia Ek

Tutustu Bailamama-konseptiin.

Liity kesävauvaa odottavien suljettuun keskusteluryhmään ja ota ilo irti vertaistuesta! <3

Plussasitko? Onnea! Kirjaudu sivustolle ja tule mukaan ryhmään. Voit vaihtaa muiden odottajien kanssa ajatuksia raskaudesta anonyymisti.

Ryhmät ovat pienempiä yhteisöjä vauva.fin sisällä. Vain ryhmän jäsenet voivat lukea ryhmän viestejä ja osallistua keskusteluun ryhmässä. Avoimiin ryhmiin voivat liittyä kaikki rekisteröityneet käyttäjät, ja suljettuun ryhmään liittyminen vaatii ryhmän ylläpitäjän hyväksynnän.

Tule mukaan ryhmiin tästä!

Kuva: Amanda Aho

Synnytystarinaklubissa naiset pääsevät kertomaan kokemuksistaan yleisölle.

Synnytyksessä ei ole kyse vain siitä hetkestä, kun lapsi tulee maailmaan. Se on merkittävä tapahtuma, joka voi vaikuttaa synnyttäjän elämään ja seksuaalisuuteen pitkään.

–  Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään, doula, seksuaalikasvattaja ja kahden lapsen äiti Anna-Riitta Kässi kuvailee.

Kässi on järjestämässä Suomen ensimmäistä synnytystarinaklubia, jossa naiset nousevat lavalle kertomaan kokemuksistaan. Tapahtuma on jatkumoa lavarunoustapahtumille, joissa jokainen voi päästä esittämään runojaan.

– Tarvitaan tilaisuuksia, joissa synnytyksestään saa kertoa ilman, että joku keskeyttää ja arvottaa sitä. Toivon, että klubi on kuin iso olohuone, jossa voi olla kuin kotonaan ja kuitenkin halutessaan hävitä massaan. Tavata ystäviä, itkeä ja nauraa, tuntea kuuluvansa joukkoon.

Synnytystarinoita ja synnytyksen merkitystä kaikkinensa vähätellään.

Kässi toivoo, että paikalle uskaltautuvat myös odottajat sekä lapsenhankintaa vasta pohtivat.

– Kun tieto ei enää kulje sukupolvelta toiselle eivätkä kylän naiset ole mukana, tarvitaan tällaisia uudenlaisia yhteisöjä.

Sis.klubi järjestetään ensimmäisen kerran Helsingissä Lavaklubilla 11.11.2017.

”Tykkään niin paljon siitä, mitä saan tehdä työkseni, että olen omalla ajallanikin aikamoinen työmyyrä – etenkin nyt, kun olen vielä myös kotiäiti ja teen töitä esimerkiksi päiväuniaikaan. Vesijuoksu ja muu liikkuminen sekä lukeminen maittavat aina, kun maltan irrottautua somesta.”