Naisten yleinen pelko on, ettei ole haluttava synnytyksen jälkeen, sanoo kätilö Emilia Ek.

Lastensaannin jälkeen seksi tuntuu usein erilaiselta. Mutta ei välttämättä huonommalta kuin ennen.

– Naisten, varsinkin ensisynnyttäjien yleinen pelko on, ettei ole haluttava enää synnytyksen jälkeen. Yleensä sitä pelätään kuitenkin ihan turhaan. Tosi moni nainen kokee löytäneensä oman naisellisuutensa ja naisellisen itsevarmuutensa vasta saatuaan lapsen, kätilö ja toinen Bailamama-konseptin luojista Emilia Ek sanoo.

Seksiä voi alkaa harrastaa synnytyksen jälkeen sitten kun itsestä siltä tuntuu. Infektioriskin vuoksi suositellaan, että yhdynnästä pidättäydytään kunnes jälkivuoto on loppunut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tämäkään sääntö ei ole ehdoton, jos käyttää kondomia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On kuitenkin täysin normaalia, että seksi ei ole synnytyksen jälkeen päällimmäisenä mielessä. Paikat ovat hellinä, rinnat valuvat maitoa ja mahdolliset repeämät vaativat parantumista. Hormonit puolestaan saavat aikaan sen, että paikat eivät kostu entiseen malliin. Sillekin on syynsä:

– Näin luonto varmistaa sen, että äiti keskittyy huolehtimaan vauvastaan, Emilia Ek sanoo.

Jos limakalvot ovat kuivat, liukuvoiteesta on apua.

Palautuminen synnytyksestä on nopeampaa, jos jo raskausaikana on pitänyt huolta lantionpohjalihasten kunnosta. Noin viikon päästä synnytyksestä, vähän omien tuntemusten mukaan, voi taas alkaa tehdä lantionpohjalihaksia vahvistavia harjoituksia.

Lantionpohjalihasten hyvä kunto lisää naisen seksistä saamaa nautintoa – mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä paremmalta orgasmi tuntuu.

Asiantuntija: Bailamama-konseptin kehittäjä, kätilö Emilia Ek

Tutustu Bailamama-konseptiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla