Näin tunnistat H-hetken.

Synnytys on käynnistynyt, kun supistukset ovat säännöllisiä ja kohdunsuu avautuu. Synnytyssairaalaan kannattaa lähteä, kun supistukset tihenevät ja voimistuvat. Supistukset ovat riittävän tiheitä, kun 40–60 sekuntia kestävä supistus tulee noin 5–10 minuutin välein.
 • Voimakas supistus ei jää huomaamatta. Supistus tuntuu alavatsassa kipuna, jonka aikana kohtu tuntuu kovettuvan. Oloa helpottaa, jos supistuksen aikana keskittyy hengittämään rauhallisesti sisään ja ulos.
 • Supistelu ei välttämättä merkitse synnytyksen käynnistymistä, sillä kohtu supistelee vaihtelevasti koko raskausajan ja jopa muutamien tuntien ajan ohimenevästi useita päiviä ennen synnytystä.
 • Kohdunsuun sulkeva niin sanottu limatulppa irtoaa yleensä 1–7 vuorokautta ennen varsinaista synnytyksen käynnistymistä. Limatulpassa voi olla mukana myös verta.
 • Jos lapsivesi menee ennen synnytyksen käynnistymistä, odottajan vointia seurataan yleensä synnytyssairaalassa.
 • Jos epäröit tuntemuksissasi, voit milloin vain soittaa synnytyssairaalaasi ja kysyä neuvoa kätilöltä.


Loppuraskauden aikana on tärkeää seurata vauvan liikkumista. Jos liikkeet vähenevät selvästi tai loppuvat, lähde heti sairaalaan. Lähde: Terveysportti.fi
 

Jos lapsi syntyy yllättäen


Synnytys ilman ammattiapua on riski, jota ei kannata ottaa oma-aloitteisesti. Jos lapsi syntyy ennalta arvaamatta kotona tai autossa matkalla sairaalaan, synnytys on yleensä helppo. Lapsi syntyy kuin itsestään.


Synnytyksen aakkoset maallikkoavustajalle:

 • Soita 112 ja synnytyssairaalaan ohjeita varten.
 • Tue synnyttäjää hänelle luontevaan synnytysasentoon.
 • Valitse lämmin tila ja puhdas synnytysalusta.
 • Pese tai desinfioi kädet huolellisesti.
 • Jos lapsi syntyy pää edellä, hidasta tuloa kädellä tukien lapsen päätä ja synnyttäjän välilihaa.
 • Kuivaa lapsi pehmeällä kankaalla tai pyyhkeellä ja nosta äidin vatsalle paljasta ihoa vasten. Peittele äiti ja vauva lämpimästi.
 • Leikkaa napanuora mahdollisimman steriileillä saksilla ja sido napatynkä pitävällä, siistillä langalla
 • Kuljeta äiti ja vauva mahdollisimman nopeasti sairaalaan.
Sovellettu Lääkärin käsikirjan ohjeesta ”Synnytyksen hoito sairaalan ulkopuolella.”
Vauva 11/07

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.