Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Odottajasta voi tuntua kurjalta, kun neuvolassa huomautetaan painosta. Terveydenhoitaja kertoo, miksi painon tarkkailu on tärkeää.

 

Sinut punnitaan syystä

Tavallisesti äidin paino nousee raskauden aikana 10–12 kiloa. Joillekin kiloja tulee yli 20, mutta ihan tavallista se ei ole.

Jos äiti syö terveellisesti ja sopivasti ja painoa kertyy silti, voi syy olla hormoneissa. Yleensä ylimääräisten kilojen kertyminen johtuu kuitenkin siitä, mitä syö.

Joskus raskausajan mieliteot lihottavat, joskus taas väsymys ja etova olo saavat napsimaan välipaloja. Painoa voi kertyä lisää paljonkin, kun himourheilijan pitää raskausaikana hiljentää tahtia.

Neuvolassa terveydenhoitaja kiinnittää huomiota etenkin siihen, jos äidin paino nousee nopeasti, vaikkapa kaksi kiloa viikossa. Jos painon nousu johtuu nopeasti kerty­västä turvotuksesta, se voi olla merkki raskausmyrkytyksestä. Tällöin oireena on myös verenpaineen nousu ja proteiini virtsassa.

Äidin ylipaino voi altistaa myös raskausajan diabetekselle.

Vaikka kiloja tulisi ihan vain suklaansyönnistä, terveydenhoitaja todennäköisesti ottaa senkin puheeksi. Kova painonnousu voi vaikuttaa terveyteen raskauden jälkeen. Ole tarkkana ylimääräisten kilojen kanssa, jos suvussasi on kakkostyypin diabetesta.

Yleensä raskaus on kuitenkin aikaa, jona naiset haluavat syödä terveellisesti. Silloinhan vauvakin voi hyvin.

Kiloja kuuluu tulla

Alkuraskaudessa paino voi jopa laskea, jos pahoinvointi on kovaa. Mutta jos äidin paino ei raskausaikana nouse ollenkaan, on hyvä selvittää syy. Raskauskilojen välttely ei ole vauvan etu.

Kiloja kuuluukin kertyä. Noin 7–8 kiloa tulee sikiöstä, istukasta, veren määrän kasvusta ja rasvakudoksen kertymisestä. Rasvakudosta tulee noin 1,5–2 kiloa. Rasvakudos valmistaa kehoa imetykseen.

Painon nousu alkaa 12. raskausviikon jälkeen. Eniten paino nousee 20. ja 30. viikon välissä.

Kilojen murehtimisen sijaan nauti olostasi ja ajattele kehostasi hyvää. Sen muutokseen on nyt hyvä syy.

Vauvakin saa sokeria

Paljon energiaa sisältävä ruoka voi kasvattaa myös vauvaa. Isokokoisella, yli 4,5-kiloisena syntyvällä vauvalla verensokerin lasku syntymän jälkeen on tavallisempaa.

Raskausaikana syöminen ja kilot eivät ole vain henkilökohtainen asia. Ne vaikuttavat vauvaan.

Ohita paha mieli

Tuntuu kurjalta, kun omasta painosta puhutaan. Se tuntuu helposti arvostelulta.

Muista: raskausaikana kyse ei ole ulkonäöstä eikä kehon arvostelusta, vaan vauvan hyvinvoinnista. Älä pahoita mieltäsi. Tarkoitus on hyvä.

Asiantuntija: terveydenhoitaja Mia Astikainen

 

välillä turhaakin

Miksi odottajan kiloja pitää vahtia?

Kyllä minulle tuli paha mieli kiloihini puuttumisessa. Olen aika hoikka ja urheilullinen (BMI noin 20 normaalisti). Ja raskaus oli jo neljäs. Syön terveellisesti. Aluksi kiloja ei ollut tullut 16 viikkoon mennessä yhtään ja siitä kurtisteltiin kulmia ja ihmeteltiin jopa ääneen. Sitten tuli yhtäkkiä noin 800 g viikossa. Siihenkin puututtiin joka neuvolakäynnillä; kuulemma ei kannata antaa tulla liikaa painoa "koska synnytyskilot on niin vaikea saada pois tai kannattaa vältellä makeaa ja rasvaa...
Lue kommentti
Vierailija

Miksi odottajan kiloja pitää vahtia?

En voi ymmärtää miten joku voi pahoittaa mielensä neuvolakäynneistä, itse olen todella kiitollinen että äitiä ja vauvaa tarkkaillaan Suomessa niin hyvin ja säntillisesti ja vielä ilmaiseksi. Itselläni oli raskausdiabetes enkä todellakaan pahastunut ruokailun ja painon tarkkailusta, päinvastoin olin iloinen että saan sua maassa, jossa nämä asiat otetaan vakavasti. Tuntuu lapselliselta että joku voi kiukutella tästäkin asiasta.
Lue kommentti

Kaikille odottajille raskausoireita ei tule lainkaan, kertoo terveydenhoitaja Mia Astikainen.

Pahoinvointi on oireista yleisin

Kaikilla odottajilla ei ole raskausoireita. Ne voivat olla myös niin lieviä, että jäävät käytännössä huomaamatta. Suurin osa naisista oireilee kuitenkin jollakin tavalla. On erittäin harvinaista, että raskaus etenee synnytykseen asti ilman minkäänlaisia muutoksen tuntemuksia omassa kehossa.

Aamupahoinvointi on ehkä klassisin merkki vauvan odotuksesta. Joillakuilla se ilmenee pelkästään aamuisin heti herättyä ja väistyy päivän mittaan. Pahoinvointi voi kuitenkin olla myös jatkuvaa tai esiintyä yksilöllisesti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Pahoinvointi johtuu istukkahormonista, ja verensokerin lasku tekee olon vain huonommaksi.

Toisella kolmanneksella helpottaa – useimmiten

Keskenmenon yhteydessä istukkahormonin määrä veressä laskee. Tämä helpottaa pahoinvointia. Myös tuulimunaraskauden yhteydessä huono olo jää joillakin naisilla hyvin lieväksi. Pelkkä pahoinvoinnin loppuminen tai se, ettei sitä ole, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoja uutisia.

Pahoinvointi yleensä helpottaa ja loppuu kokonaan raskauden edetessä toiselle kolmannekselle. Huonovointisuus voi siis loppua kuin seinään ilman, että mikään on vialla.

Raskaudet voivat olla erilaisia

Alkuraskauteen kuuluu yleisesti väsymys, jonka arvellaan johtuvan keltarauhashormonitason noususta. Väsymys yleensä helpottaa samaan aikaan kun pahoinvointikin, mutta tulee usein takaisin loppuraskaudessa. Odottaja voi kuitenkin olla hyvin virkeä, eikä unentarve välttämättä lisäänny. Jokainen on yksilö ja raskauden oireet kullakin erilaiset.

Rinnat ja nännit ovat monilla naisilla arat juuri ennen kuukautisia. Näin käy usein myös alkuraskaudessa. Raskautta toivova nainen voi tuntea pettymystä ajatellessaan, että sieltä ne kuukautiset taas tulevat. Kun arkuus ei helpotakaan, varsinkin uudelleensynnyttäjä voi tunnistaa sen raskauden ensioireeksi.

Myös saman naisen raskauksien välillä voi olla suuriakin eroja. Siksi omien oireiden ja tuntemusten vertaaminen toisiin tai edes aiempiin omiin kokemuksiin voi aiheuttaa turhaa huolta. Jos sinulla on huoli raskauden etenemisestä tai vauvan voinnista, ole yhteydessä neuvolaan.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhe-suunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luonnonmukaisuuden tavoittelu kääntyy turvattomuudeksi, jos vanhemmat kieltäytyvät tarpeellisista toimenpiteistä. Uusi ilmiö on toive siitä, että sikiön sykettä ei seurattaisi.

Suomessa on vammautunut vastasyntyneitä siitä syystä, että äiti on synnytyksessä kieltänyt sikiön sydänkäyrän rekisteröimisen. Asiasta kertoivat keskiviikkona Aamulehti ja Kaleva.

Tapauksista on tehty muutamia valituksia potilasturvallisuutta valvoviin Valviraan tai aluehallintovirastoihin. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet vammautuneiden vauvojen vanhemmat, jotka ovat havahtuneet seuraamuksiin. 

– Sikiön sykkeen seurannasta kieltäytyminen liittyy joidenkin synnyttäjien vahvaan ideologiaan, jonka mukaan synnytykseen halutaan mahdollisimman vähän ulkopuolista puuttumista, kertoo Tampereen yliopistollisessa sairaalassa naistentautien ja synnytysten osastonylilääkärinä toimiva Jukka Uotila.

Sydänäänten seuranta ei ole millään tavalla haitallista tai vaaraksi syntyvälle vauvalle tai äidille, Uotila korostaa. Toimenpiteellä turvataan se, että sikiön uhkaava hapenpuute huomataan riittävän ajoissa.

”Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä.”

– Sykkeen seuraamiseen ei liity minkäänlaista riskiä. Suosituksen mukaan sykekäyriä tulisi ottaa jokaisessa synnytyksessä ainakin synnytyksen aluksi, muutaman kerran synnytyksen aikana ja ponnistusvaiheessa.

Sikiön uhkaava hapenpuute on yleinen syy siihen, miksi synnytystä joudutaan vauhdittamaan tai turvaudutaan esimerkiksi imukupin käyttämiseen ponnistusvaiheessa.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä.

Hapenpuute vaurioittaa vauvan aivoja ja muuta elimistöä ja voi pahimmillaan johtaa eriasteiseen vammautumiseen tai menehtymiseen. Vauva voi syntyä huonokuntoisena, reagoimattomana ja velttona eikä ryhdy hengittämään itse. Vastasyntynyt tarvitsee silloin tehohoitoa.

Uotila on myös Suomen Gynekologiyhdistyksen hallituksen jäsen. Yhdistys valmistelee asiasta kannanottoa yhdessä Suomen Perinatologisen seuran kanssa. Kannanotossa annetaan hoitohenkilökunnalle toimintaohjeita siltä varalta, että äiti kieltää sykkeen seurannan.

Turvallisuuden voi sovittaa luomusynnytykseen

Jukka Uotilan mukaan valtaosa luonnonmukaista synnytystä toimivista äideistä onneksi hyväksyy välttämättömät toimenpiteet.

– Äärimmäiset vastakkainasettelut ovat kuitenkin vaikeita tilanteita. Taustalla saattaa olla epäluottamusta lääketiedettä kohtaan.

”Emme koe, että toimisimme liukuhihnalla.” 

Luonnonmukaisuuteen pyrkivät äidit saattavat ajatella, että sairaalassa synnytys yritetään pakottaa tiettyyn muottiin. Uotilan mukaan näin ei ole.

– Varsin paljon meillä on valmiutta yksilölliseen hoitoon, emme koe että toimisimme liukuhihnalla. Mutta turvallisuusnäkökulmat ovat tärkeitä, ja ne täytyy sovittaa mukaan.

Äärimmäiseen luomuiluun pyrkiminen synnytyksessä ei ole ainoa trendi, jossa toive luonnonmukaisuudesta voi kääntyä turvallisuusriskiksi. Pohjanmaalla ja Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla on lisääntynyt rokotekriittisyys, jonka takia monissa kunnissa rokotuskattavuus ei enää ole laumasuojan kannalta riittävä.

Suomessa on myös vanhempia, jotka kieltäytyvät antibioottikuureista ja käyttävät hopeavettä, jota juottavat sekä itselleen että lapsilleen. Heillä on uskomus hopeaveden puhdistavasta vaikutuksesta, kertoo Yle. Tutkijoiden mukaan hopeavesi on myrkyllistä ja voi juotuna aiheuttaa sisäelinvaurioita. 

Vierailija

Osa synnyttäjistä kieltäytyy sikiön sydänäänten seurannasta – vauvoille on tullut vakavia seuraamuksia

"Epäluottamusta lääketiedettä kohtaan"? Suomessa on maailman turvallisinta olla raskaana ja synnyttää. Meillä kuolee vähiten äitejä synnytykseen. Ja ilmeisesti koska näin on, niin osa vanhemmista on alkanut kuvitella, että kaikki tämä turva ja turvallisuus tulee luonnostaan eivätkä he ymmärrä, mihin hyvä tilanne perustuu. Nyt sitten halutaan synnyttää samalla tavalla kuin kehitysmaissa (tai Suomessa 100 vuotta sitten): kotona, ilman lääkäriä, ilman koneita, ilman lääkitystä jne. Ihmisten...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.