Kätilö komentaa usein synnyttäjää olemaan karjumatta. Siihen on syynsä.

Oletko joskus ihmetellyt, miksi kätilö käskee ponnistuskipujaan karjuvaa synnyttäjää tukkimaan suunsa? Ovatko kätilöt niin nättinokkaisia, etteivät siedä melua ja manauksia?

Ei, syynä ei ole se, etteikö synnytyssaliin ääntä mahtuisi, vaan se, että jos ilman päästää ulos keuhkoista kesken ponnistuksen, ponnistusvoima heikkenee selvästi. Jos siis ponnistukseen tahtoo parhaat tehot, paras pitää mölyt mahassa.

Suurin osa suomalaisnaisista ponnistaa sängyssä puoli-istuvassa asennossa, seuraavaksi suosituimmat asennot ovat selkä- ja kylkimakuu.

Jos ponnistukseen tahtoo parhaat tehot, paras pitää mölyt mahassa.

Pystymmän ponnistusasennon saa esimerkiksi synnytysjakkaralla tai vaikka seisten. Pystyasentojen hyvä puoli on, että painovoima auttaa vauvaa työntymään ulos. Ponnistus voi olla myös helpompi kohdentaa. Pystyasennot tosin vaativat synnyttäjältä hyvää kuntoa.

Etukäteen ei välttämättä aavista, missä asennossa ponnistaminen sujuu parhaiten. Eri asentoja voi kuitenkin kokeilla vielä ponnistusvaiheen aikana.

Lähde: Odottavan äidin käsikirja, Duodecim

 

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Kannattaa ottaa huomioon, ettei tämäkään asia oikeasti ole aivan näin mustavalkoinen. Itse asiassa hengityksen pidättäminen ponnistuksen aikana lisää elimistön hapenpuutetta ja saattaa pahimmillaan lisätä syntyvän vauvan ahdinkoa. Usein synnyttäjää on tästä huolimatta pakko ohjata pidättämään hengitystä ja ponnistamaan, koska synnyttäjien on usein vaikeaa löytää oikeaa ponnistussuuntaa ja riittävää rohkeutta ponnistaa kunnolla. Tämä taas johtuu epiduraali- ja spinaalipuudutteiden lisääntyneestä...
Lue kommentti

Miksi kätilö käskee ponnistajaa tukkimaan suunsa?

Itselläni oli niin supertehokkaat supistukset (kiitos oksitosiinin), että aina pitkän ponnistukseni lopuksi loput ilmat keuhkoista purkautui matalana karjahduksena. Kahdesta kätilöstä toinen hoiti työnsä, eikä puuttunut siihen, mutta se toinen siinä vieressä vaan pällisteli ja ennätti kitisemään että "työnnä äläkä huuda". Jos synnyttäjä kerran TYÖNTÄÄ ja senjälkeen HUUTAA, niin hitonko väliä! Ponnistin lapsen ulos ennenkuin kätilö ehti kunnolla korjata asentoaan. Hyvä että sai sentään pidettyä...
Lue kommentti