Juhlat tulossa? Sujahda suosiolla vähän matalampiin korkoihin, tai tarkista ainakin ajoissa ennen bileitä, että vanhat suosikit mahtuvat jalkaan. Kuva: iStockphoto
Juhlat tulossa? Sujahda suosiolla vähän matalampiin korkoihin, tai tarkista ainakin ajoissa ennen bileitä, että vanhat suosikit mahtuvat jalkaan. Kuva: iStockphoto

Entä saako silloin käyttää korkkareita? 9 vastausta raskausajan jalkavaivoihin.

1. Miksi jalka kasvaa raskauden aikana?

Jalkaterien kasvu johtuu hormonitoiminnan muutoksista, joiden seurauksena nivelsiteet löystyvät. Niveliä ympäröivän sidekudoksen löystyminen saa jalat ikään kuin lösähtämään. Myös painonnousu voi hieman vaikuttaa jalan koon kasvuun. Uusimpien tutkimusten mukaan jalkaterä voi kasvaa jopa kaksi kengännumeroa raskauden aikana.

Tyypillistä on se, että jalkaterä pitenee ja levenee. Jalan sisäkaari laskeutuu alemmas. Tutkimusten mukaan näitä muutoksia ilmenee yleensä ensimmäisen raskauden aikana. Seuraavilla raskauksilla ei näyttäisi olevan vaikutuksia jalan koon muutoksiin.

2. Palautuvatko jalat raskauden jälkeen?

Sidekudoksen löystymisen aiheuttama jalan koon kasvu on pysyvää, eikä jalka enää pienene. Eniten kasvavat niiden naisten jalat, joilla on perinnöllisistä syistä löysät nivelsiteet. Kenkien tai pohjallisten valinnoilla ei voi vaikuttaa jalan kasvuun.

Tarvittaessa kannattaa ostaa uudet, sopivan kokoiset kengät ja luopua vanhoista. Oikean kokoisissa kengissä jalkoihin ei tule kivuliaita virheasentoja.

Etenkin loppuraskauden aikana jalat voivat olla myös turvonneet, mutta turvotus häviää itsestään raskauden jälkeen.

3. Mistä jalkojen väsymisen tunne johtuu?

Laskimoiden heikentyneestä verenkierrosta. Kasvava vatsa painaa lantion suuria verisuonia ja myös hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat laskimoiden toimintaan. Laskimot kuljettavat verta alaraajoista sydämeen.

Kun verta pakkautuu laskimoihin, nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle, jolloin syntyy turvotusta ja väsymisen tunnetta, jotka ovat tavallisimpia raskauteen liittyviä jalkavaivoja. Laskimoissa on läppiä, jotka tehostavat laskimoverenkiertoa. Jos turvotus jatkuu pitkään, paine laskimoissa kasvaa ja läpät pettävät. Pinnalliset laskimot pullistuvat paineen vuoksi, jolloin syntyy suonikohjuja.

4. Voiko suonikohjuja torjua tukisukilla?

Kyllä, sillä suonikohjut ja muut laskimovaivat ovat vahvasti perinnöllisiä. Jos lähisukulaisilla on suonikohjuja, voi odottaa, että niitä tulee itsellekin raskauden aikana. Lääkinnällisten hoitosukkien käyttö kannattaa silloin aloittaa jo alkuraskauden aikana.

Hoitosukkien teho perustuu siihen, että ne laskevat laskimopainetta jaloissa. Hoitosukat kannattaa hankkia terveystuotteisiin erikoistuneista liikkeistä jalkojen mittojen mukaan, jotta niiden puristusvoima olisi oikea.

Hoitosukissa on suurempi puristusvoima kuin lentosukissa, joita myydään esimerkiksi marketeissa.

5. Voiko turvotusta helpottaa itse?

Tavallinen, reipas kävely on parasta turvotusta vähentävää liikuntaa. Kävellessä pohjelihas ja jalkapohjan lihakset supistuvat pumpaten samalla verta laskimoihin.

Turvotusta esiintyy yleensä eniten iltaisin. Sitä voi helpottaa pitämällä jalkoja ylhäällä niin, että jalat ovat kahdestakymmenestä minuutista puoleen tuntiin sydämen tason yläpuolella.

Kannattaa myös valita vaatteita, jotka ovat nivusten kohdalta väljiä, etteivät nivusten suuret laskimot joudu puristuksiin.

6. Millaisia kenkiä raskauden aikana kannattaa käyttää?

Mahdollisimman ohutpohjaisia, matalakorkoisia ja päkiän kohdalta taipuisia. Kun kengänpohja on ohut ja taipuu päkiän kohdalta, jalkaterän lihakset toimivat kävellessä normaalisti. Riittävän matala korko puolestaan tehostaa pohjelihaksen toimintaa.

Kengissä on hyvä olla nauha-, tarra- tai muu säädettävä kiinnitys. Silloin turvotus ei estä kengän käyttöä.

7. Pitääkö korkokengät unohtaa odottaessa?

Ei, mutta niiden käyttö kannattaa jättää juhla- ja muihin erikoistilaisuuksiin. Arkikengissä korkoa olisi hyvä olla enintään kaksi senttiä.

Korkeakorkoiset kengät heikentävät säären takaosan lihasten toimintaa, mikä lisää turvotusta. Korkeakorkoisten kenkien jatkuva käyttö voi aiheuttaa laskimovaivoja kuten suonikohjuja.

8. Kumpi rasittaa odottajan jalkoja enemmän, istuma- vai seisomatyö?

Kumpikin, jos istumista tai seisomista on työssä paljon, sillä paikallaan istuminen ja seisominen heikentää alaraajojen verenkiertoa.

On hyvä pyrkiä pitämään pientä taukojumppaa noin tunnin välein. Esimerkiksi pienet kyykkyliikkeet seisten vilkastuttavat jalkojen verenkiertoa ja voivat ehkäistä turvotusta.

9. Miksi jalkoja kannattaa rasvata?

Jalkojen rasvaaminen pitää ihon joustavana, ja se ehkäisee jalkapohjien kovettumien syntyä. Yleensä kehon paino kuormittaa jalkaterää tasaisesti.

Tutkimusten mukaan raskauden aikana kehon painopiste muuttuu niin, että painetta kohdistuu erityisesti jalkaterän etuosan ulkoreunoille. Kuormitusalueille syntyy helposti kovettumia.

Jos kovettunut iho rikkoontuu, vaurioituneeseen kohtaan voi tulla infektio. Syntyneitä kovettumia kannattaa hoitaa pesemällä jalat joka päivä, ja rasvaamalla ne pesun jälkeen.

Asiantuntijana terveydenhuollon maisteri, jalkaterapeutti Riitta Saarikoski

Lähteet: Irmeli Liukkonen ja Riitta Saarikoski (toim.): Jalat ja terveys, Duodecim. Riitta Saarikoski, Minna Stolt ja Irmeli Liukkonen (toim.): Terveet Jalat, Duodecim.

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.