Mikä murunen! Vauvan paino voi olla arvioitua suurempi tai pienempi, sillä arvion tekevät aina ihmiset. Kuva: iStockphoto
Mikä murunen! Vauvan paino voi olla arvioitua suurempi tai pienempi, sillä arvion tekevät aina ihmiset. Kuva: iStockphoto

Isokokoisen vauvan painon arviointi on vaikeampaa kuin pienemmän, kertoo terveydenhoitaja. 

Tasainen kasvu kertoo terveestä vauvasta

Vauvan kokoa ja painoa tarkkaillaan koko raskauden ajan. Kun vauva kasvaa tasaisesti, tiedetään, että hän on todennäköisesti terve.

Neuvolassa kasvua seurataan kliinisin keinoin. Sf-mitta eli kohdun korkeus kertoo hyvin vauvan kasvusta. Ala­käyrillä kasvava kohtu kertoo sirommasta vauvasta, yläkäyrillä menevä rotevammasta. Kokenut terveydenhoitaja tai kätilö osaa arvioida vauvan suuntaa antavan painon vatsan päältä tunnustelemalla.

Kun vauvan kokoa tarkastellaan ultraäänellä, mitataan pään­ympärystä sekä pään halkaisijaa, pää–peppu-mittaa, vatsanympärystä ja reisiluun pituutta. Painoarvio koostuu näistä kaikista mittauksista.

Mitä isompi vauva, sen vaikeampi arvio

Vauvan painoa arvioi aina ihminen, ja ihminen on erehtyväinen. Ultraäänellä arvioitu paino voi heittää mittavirheen tai sikiön hankalan asennon vuoksi. Silloin sikiöstä ei saada kuvaa juuri oikeassa kulmassa, ja mittaustulos vääristyy.

Mitä isompi vauva on, sitä useammin painoarvio ei vastaa todellisuutta. Isoilla vauvoilla vatsanympärysmitan käyrä ei vastaa todellista painoa, ja siksi mittausten perusteella tehty painoarvio usein heittää. Isolla vauvalla on myös enemmän ihonalaisrasvaa kuin sirommalla vauvalla, ja tämä rasva ei näy kunnolla ultraäänellä.

Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Normaalikokoinen vastasyntynyt painaa keskimäärin 3 500 grammaa. Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on kuitenkin laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Iso vauva ei aina tarkoita vaikeaa synnytystä

Jos vauva painaa yli 4 500 grammaa, synnytyksen riskit alkavat lisääntyä. Kookas vauva on altis hapenpuutteelle kohdussa sekä synnytyksen aikana. Vauva voi jäädä puristuksiin synnytyskanavaan, ja ulos­autto voi olla tiukka, jolloin riski olkapunosvaurioon lisääntyy. Vauvan solisluu voi myös katketa.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen. Siksi raskausdiabeetikkoäitien sikiön kasvua tarkkaillaan tiheästi. Synnytykseen liittyvien riskien lisäksi vauva voi kärsiä matalista verensokereista synnytyksen jälkeen.

Jos lääkäri arvioi, että vauvan koosta johtuvat riskit ylittävät alatiesynnytyksen hyödyt, vauva syntyy keisarileikkauksella eli sektiolla. Harvemmin päädytään synnytyksen käynnistämiseen.

Iso vauva ei automaattisesti tarkoita vaikeaa synnytystä. Jos vauva on hyvässä asennossa raivotarjonnassa, kohdun supistusvoima on hyvä ja äidin vointi normaali, synnytys sujuu usein ongelmitta. Myös ponnistusasennolla ja sopivalla kivunlievityksellä on merkitystä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tämä jumppa vahvistaa tehokkaasti koko kehon lihaskuntoa. Voit tehdä liikkeet vaikka omassa olohuoneessasi. 

Jumppaa näin:

  • Tee jokaista liikettä 3 x 10 (tai oman jaksamisesi mukaan).
  • Pidä taukoja tarvittaessa. 
  • Muista tehdä toistot molemmille puolille.

Etukyykky kuminauhalla

Asettaudu leveään haaraan polvet ja varpaat samaan suuntaan. Laita kuminauha jalkapohjien alle. Käännä kuminauha olkapäille nostaen kyynärpäät ylös ja hae hyvä ryhti keskivartalosta.

Kyykkää painopiste kantapäillä ja säilytä keskivartalon tuki.

Askelkyykky kuminauhalla

Ota askel eteen kuminauha jalkapohjan alla. Nosta kuminauha olkapäille niin, että kyynärpäät nousevat ylös. Jännitä keskivartaloa.

Kyykkää niin, että etummainen jalka jää 90 asteen kulmaan. Pidä selkä ja lantio suorana, rintakehä ryhdikkäänä.

Tee askelkyykyt vuorojaloin.

Superman

Asetu konttausasentoon, pidä vartalo suorana ja lapatuki yläselässä. Nosta vastakkainen käsi ja jalka ylös hallitusti. Tarkista, ettei alaselkä notkistu.

Käänteinen lankku

Istu lattialle ja aseta kämmenet olkapäiden alle. Aktivoi keskivartalon lihakset ja nosta keho irti lattiasta. Pidä kroppa tiukkana pakettina ylhäällä ja hengittäen 10 kertaa sisään ja ulos. Muista pitää rintakehä auki ja hartiat rentona.

Liike voidaan tehdä myös polvet koukussa.

Lantionnosto rullan päällä

Käy selinmakuulle ja aseta rulla jalkojen alle. Nosta lantio rauhallisesti ylös ja aktivoi samalla takareidet, pakara- ja selkälihakset. Pidä ylhäällä noin kolme sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.

Liikkeen voi tehdä myös ilman rullaa.

Kylkilankku kierrolla

Käy kylkimakuulle tukikäsi maassa. Nosta lantio irti lattiasta vartalo suorana. Kierrä vapaana oleva käsi ylhäältä kyljen alle ja takaisin ylös kohti kattoa avaten rintakehää. Varmista, ettei lantio pääse notkahtamaan ja keskivartalossa pysyy tuki.

Liikkeen voi myös tehdä polvi tuettuna maassa.

Ohjelman on suunnitellut liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilainen Heidi Hallila. 

Kuvat: Mikko Hannula

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Päätitkö lapsesi nimen sen perusteella, miltä hän näytti syntyessään? Et ole yksin, sillä ihmiset todella yhdistävät jotkin kasvonpiirteet tiettyihin nimiin.

Millaiseksi kuvittelet Pepin, Liisan, Antin tai Sepon? Ihmisillä on vahva käsitys siitä, miltä tietyn nimisen ihmisen tulisi näyttää. Tämä on todistettu myös tieteellisesti yhdysvaltalaisen psykologien järjestön julkaisemassa tutkimuksessa

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin tuntemattomien ihmisten kasvokuvia, ja jokaisen kuvan alla oli viisi eri nimivaihtoehtoa. Koehenkilöiden tehtävä oli arvata kuvan henkilölle sopiva nimi. Kaikista vastaajista 38 prosenttia arvasi oikein, mikä oli yli kymmenen prosenttia enemmän, kuin mitä tutkijat osasivat odottaa. Se siis tarkoittaa, että vastaajilla oli oletuksia tietynnimisten henkilöiden ulkonäöstä ja lisäksi nämä oletukset pitivät vielä hämmästyttävän usein paikkansa. 

Yksi suurimmista tekijöistä nimen ja kasvojen yhdistämiselle oli hiustyyli. Eli asia, johon ihminen voi itse vaikuttaa. Tutkijat arvelevat syyn johtuvan siitä, että ihminen saattaa alitajuisesti muokata ulkonäköään näyttääkseen enemmän siltä, miltä hänen mielestään hänen nimellään varustetun ihmisen pitäisi näyttää.

Monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin.

Merkittävä rooli nimien tunnistamisessa oli myös silmien ja suun ympärillä olevilla lihaksilla. Juuri ne kasvojen alueet vastaavat erilaisten ilmeiden synnystä. 

Lisäksi havaittiin, että monet koehenkilöt yhdistivät nimiä erilaisiin muotoihin. Esimerkiksi Bob-nimiselle henkilölle miellettiin helpommin pyöreät ja pehmeät kasvonpiirteet kuin vaikka Davidille. 

Jo aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että jos nimi sopii kantajalleen, se voi vaikuttaa jopa henkilön työllistymiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin. Ja saattaapa nimi vaikuttaa myös ammattiin tai asuinpaikkaan

Nimen valinta lapselle ei siis ole mikään helppo juttu. Sen lisäksi, että nimen pitäisi sopia kantajalleen, se voi määrittää kantajansa tulevaisuutta. Jos nimen valinta tuntuu haastavalta voit kurkata tästä jutusta, millaisia eri tapoja lukijamme ovat käyttäneet lapsen nimen valinnassa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.