Mikä murunen! Vauvan paino voi olla arvioitua suurempi tai pienempi, sillä arvion tekevät aina ihmiset. Kuva: iStockphoto
Mikä murunen! Vauvan paino voi olla arvioitua suurempi tai pienempi, sillä arvion tekevät aina ihmiset. Kuva: iStockphoto

Isokokoisen vauvan painon arviointi on vaikeampaa kuin pienemmän, kertoo terveydenhoitaja. 

Tasainen kasvu kertoo terveestä vauvasta

Vauvan kokoa ja painoa tarkkaillaan koko raskauden ajan. Kun vauva kasvaa tasaisesti, tiedetään, että hän on todennäköisesti terve.

Neuvolassa kasvua seurataan kliinisin keinoin. Sf-mitta eli kohdun korkeus kertoo hyvin vauvan kasvusta. Ala­käyrillä kasvava kohtu kertoo sirommasta vauvasta, yläkäyrillä menevä rotevammasta. Kokenut terveydenhoitaja tai kätilö osaa arvioida vauvan suuntaa antavan painon vatsan päältä tunnustelemalla.

Kun vauvan kokoa tarkastellaan ultraäänellä, mitataan pään­ympärystä sekä pään halkaisijaa, pää–peppu-mittaa, vatsanympärystä ja reisiluun pituutta. Painoarvio koostuu näistä kaikista mittauksista.

Mitä isompi vauva, sen vaikeampi arvio

Vauvan painoa arvioi aina ihminen, ja ihminen on erehtyväinen. Ultraäänellä arvioitu paino voi heittää mittavirheen tai sikiön hankalan asennon vuoksi. Silloin sikiöstä ei saada kuvaa juuri oikeassa kulmassa, ja mittaustulos vääristyy.

Mitä isompi vauva on, sitä useammin painoarvio ei vastaa todellisuutta. Isoilla vauvoilla vatsanympärysmitan käyrä ei vastaa todellista painoa, ja siksi mittausten perusteella tehty painoarvio usein heittää. Isolla vauvalla on myös enemmän ihonalaisrasvaa kuin sirommalla vauvalla, ja tämä rasva ei näy kunnolla ultraäänellä.

Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Normaalikokoinen vastasyntynyt painaa keskimäärin 3 500 grammaa. Normaalin syntymäpainon vaihteluväli on kuitenkin laaja: 2 700 grammasta 4 500 grammaan.

Iso vauva ei aina tarkoita vaikeaa synnytystä

Jos vauva painaa yli 4 500 grammaa, synnytyksen riskit alkavat lisääntyä. Kookas vauva on altis hapenpuutteelle kohdussa sekä synnytyksen aikana. Vauva voi jäädä puristuksiin synnytyskanavaan, ja ulos­autto voi olla tiukka, jolloin riski olkapunosvaurioon lisääntyy. Vauvan solisluu voi myös katketa.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen.

Raskausdiabetes on yleisin syy vauvan suurikokoisuuteen. Siksi raskausdiabeetikkoäitien sikiön kasvua tarkkaillaan tiheästi. Synnytykseen liittyvien riskien lisäksi vauva voi kärsiä matalista verensokereista synnytyksen jälkeen.

Jos lääkäri arvioi, että vauvan koosta johtuvat riskit ylittävät alatiesynnytyksen hyödyt, vauva syntyy keisarileikkauksella eli sektiolla. Harvemmin päädytään synnytyksen käynnistämiseen.

Iso vauva ei automaattisesti tarkoita vaikeaa synnytystä. Jos vauva on hyvässä asennossa raivotarjonnassa, kohdun supistusvoima on hyvä ja äidin vointi normaali, synnytys sujuu usein ongelmitta. Myös ponnistusasennolla ja sopivalla kivunlievityksellä on merkitystä.

Kysy Mialta!

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.