Tuore tutkimus kertoo, että alkoholinkäyttö odotusaikana on yleistä. Järkevintä on välttää alkoholia jo raskautta yrittäessä.

Arvaatko mikä maa: tässä maassa 82 prosenttia naisista juo alkoholia raskaana. 45 prosenttia juo odotusaikanakin niin paljon, että humaltuu.

Oikea vastaus: Irlanti.

Cambridgen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholin nauttiminen raskaana ei ole pelkästään irlantilaisten synti. Se on suhteellisen yleistä myös esimerkiksi Britanniassa ja Australiassa huolimatta siitä, että juomisen riskeistä odotusaikana varoitellaan joka maassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyselytutkimuksen aineistona oli kolme erillistä tutkimusta, joihin osallistui yhteensä lähes 18 000 pienen vauvan äitiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa alkoholia käyttäneistä naisista kertoi juoneensa vain vähän ja juomisen rajoittuneen ensimmäiseen raskauskolmannekseen.

Lopeta ajoissa, niin riskit ovat pienet

Suomessa ohjeistetaan raskauden aikana pidättäytymään alkoholinkäytöstä kokonaan, sillä turvallisen alkoholinkäytön rajaa ei ole pystytty osoittamaan. Vaikka 1–2 viikoittaisen alkoholiannoksen ei ole voitu osoittaa vaurioittavan sikiötä, sen ei myöskään ole osoitettu olevan sikiölle turvallista.

Suositusten antamista hankaloittaa myös se, että annoskoot ovat kasvaneet, ja esimerkiksi puolen litran oluttölkissä ja 16 cl viinilasillisessa annoksia on yli yhden.

Se on kuitenkin selvää, että runsas alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa vauvan elinten kehityksen häiriintymistä ja epämuodostumien syntyä. Suomessa arvioidaan syntyvän vuosittain noin 600 lasta, joilla on äidin alkoholinkäytöstä johtuva vaurio.

Mitä kauemmin alkoholinkäyttö jatkuu, sitä todennäköisempää lapsen vaurioituminen on. Riskit ovat onneksi suhteellisen pieniä, jos on erehtynyt juomaan alkuraskaudessa ja huomaa lopettaa alkoholinkäytön ajoissa.

Turvallisinta on jättää alkoholinkäyttö jo siinä vaiheessa, kun raskautta suunnittelee. Alkoholin on tutkimuksissa todettu nimittäin häiritsevän myös hedelmällisyyttä.

Lähteet: Medical Daily, verneri.net

Sisältö jatkuu mainoksen alla