Kaalinlehdet, hajuvesi ja lakanoiden vaihto. Synnärillä monta on ihmeellistä asiaa, joka kummastuttaa uutta äitiä.

Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan äidit kertovat, mitkä asiat heitä ihmetyttivät synnytyslaitoksella.

1. Hiljaa synnytyksessä

”Mua jäi häiritsemään se, kun ponnistusvaiheessa huusin kovaa ja kätilöt tuntui jotenkin ärsyyntyneen. Mutta helvetillinen kipu aiheuttaa helvetillistä huutoa.”

”Olin ilmeisesti äännellyt synnytyksessä kovaan ääneen, sillä toisen synnyttäjän kätilö tuli ravistelemaan minua olkapäästä ja kielsi huutamasta, kun naapurihuoneen ensisynnyttäjä pelkää.”

2. Tylyt kätilöt ja hoitajat

”Olen huomannut oltuani erään sairaalan lukuisilla osastoilla hoidossa, että juuri synnytysosastolla oli kaikkein tylyimmät hoitajat.”

”En suostunut antamaan päivän vanhalle vauvalle tuttia, jolloin punatukkainen hoitaja tiuskaisi, että hankalat asiakkaat muistetaan täällä.”

3. Oudosti käyttäytyvät kätilöt ja hoitajat

”Kahdella kätilöllä (tai toinen oli opiskelija) oli hajuvettä.”

”Se jäi ihmetyttämään, kun esikoisen synnytettyäni jokainen kätilö taputteli olalle ja kehui, miten hienosti selvisin ison pojan synnytyksestä (53cm 4363g) ensikertalaisena. Jäin miettimään, että eikö kukaan muu ole saanut isoa lasta siinä sairaalassa?”

4. Ristiriitaiset ohjeet tai ei ohjeita ollenkaan

”Miksi imetyksestä annettiin niin huonoja ristiriitaisia ohjeita? Pakotettiin pumppaamaan ja sitten seuraavassa vuorossa kiellettiin pumppaamasta (eri hoitaja) ja syyllistettiin, kun maito ei ollut noussut toisena päivänä.”

”Mua harmitti se, etteivät hoitajat ehtineet käydä neuvomassa imetyksen kanssa, kun se teki tosi kipeää enkä tiennyt miten olla.”

”Minä koetin osastolla kysellä vauvanhoito-ohjeita, mutta esimerkiksi kysyessäni miten vauvan pylly pestään, kätilö tiuskaisi ’ihan normaalisti’ ja juoksi pois.”

5. Liian vähän lepoa

”Miksi ihmeessä minua piti käydä herättelemässä keskellä yötä syöttämään kuopustani? Ihan täysiaikainen vauva, jolla ei mitään häikkää missään.”

”Miksi sairaalassa ei saanut ollenkaan nukkua eikä toipua synnytyksestä? Heti oli jaksettava yksin hoitaa vauvaa ilman lepoa, vaikka vertakin oli mennyt 1,5 litraa.”

”Se ärsytti, kun vierustoverit kauhean isoon ääneen nysväsivät, tuhisivat ja kuorsasivat.”

6. Pitääkö mun kaikki hoitaa?

”Häntäluuni murtui synnytyksessä, enkä seuraavana päivänä päässyt ylös sängystä. Pyysin kätiöä/hoitajaa tuomaan aamupalaa, sillä liikkuminen oli todella tuskaista. Kätilö totesi vain, että ’et sä sinne sänkyyn voi kuitenkaan jäädä makaamaan, joskus sun on sieltä noustava’, eikä suostunut tuomaan ruokaa.”

”Meillekin korostettiin, että synnyttänyt ei ole sairas, joten lakanoiden vaihto pitää tehdä itse.”

7. Varustehuolto

”Mua hämmensi ne verkkopikkarit. En meinannut aluksi oikein tajuta, mikä niiden funktio oli, kun kätilö lykkäsi kouraan ennen suihkuun menoa sen paketin.”

”Jostain kumman syystä osastolla oli vaatteita hirveän vähän. Jos niitä ei ehtinyt käydä nappaamassa heti, kun puhtaiden vaatteiden kärry tuli, sai olla likaisissa.”

”Miksi rintakumia pantattiin, eli sitä ei haluttu mielellään antaa?”

”Mua kummastutti se kaalinlehtien tuputtaminen. Onko niistä muka joku muu hyöty kuin se viileys?”

8. Omituiset käytännöt

”Miksi perhehuoneen saivat tyypit, joilla mies oleskeli siellä vain satunnaisesti? Me, joiden mies oli sairaalassa kaiken sallitun ajan ja hoiti vauvaa jatkuvasti, jouduimme olemaan pikkukopissa muiden kanssa.”

”Esikoisen saatuani olin aivan tokkuraisena huoneessani, kun sisään marssi kolme pukuihmistä kysymään, haluaisinko äänestää. Oli siis joku vaalipäivä.”

9. Intiimit tarkastukset

”Ennen kotiin lähtöä piti vetää kaikki housut pois ja kätilö kuikkasi värkkiin.”

”Tarkastaessaan minua kotiinlähtöä varten kätilö jäi pitkäksi aikaa tuoksuttelemaan alapäätäni ja miettimään, että ’onko tuossa vähän semmoinen tulehtunut haju, vai eikö sittenkään’.”

10. (Huonot) hoitotavat

”Miten kohtutulehdustani ei huomattu/noteerattu, vaikka olin todella kipeä ja haisin kuvottavalle? Ensisynnyttäjänä minua ei uskottu.”

”Pyysin päänsärkylääkettä, mutta sitä ei tuotu, koska piti kysyä lääkäriltä lupa. Sitten tuli hoitaja ilman lääkettä ja kun kysyin sitä, vastaus oli ’tuodaan sitten samalla, kun unilääke’. Siitä minä riemastuin, että kuka mulle unilääkettä on määrännyt! Vastaus oli: ’Meillä on tapana tuoda kaikille unilääke, ettei yöllä tarvitse juoksuttaa hoitajaa’.”

”Miksei sairaalasta löydy lääkäriä? Astmaatikkona ja alkavassa keuhkoputkentulehduksessa synnytettyäni vointini osastolla huononi koko ajan, mutta ketään ei kiinnostanut.”

Vierailija

Mikä asia ihmetytti synnytyslaitoksella? Äidit avautuvat

Vauva saatettiin koska tahansa käydä hakemassa äidiltä selittämättä, että mihin se vietiin. En uskaltanut jättää lasta edes vessassakäynnin ajaksi, koska vieruskaverin lapsi käytiin hakemassa johonkin epämääräiseen tutkimukseen, josta ei tivaamisenkaan jälkeen suostuttu kertomaan mitään. Omakin vauvani olisi haluttu, mutta sanoin tulevani mukaan. Ei käynyt hoitajille, joten sanoin, että lääkäri voi tulla kertomaan tutkimuksesta tarkemmin, vauva ei lähde minnekään.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leijonakuvioinen lastenlautanen ja bambulusikka korvataan kuumemittarilla.

Äitiyspakkaukseen lisätuotteena hankittu leijonakuvioinen lautanen ja lusikka jätetään pois, koska tuotteissa käytettyä bambujauhoa ei ole hyväksytty elintarvikkeiden kanssa kontaktissa olevien muovimateriaalien osaksi.

Lautas- ja lusikkasetin tilalle äitiyspakkaukseen tulee digitaalinen kuumemittari. Pakkauksessa on lisäksi mukana lusikka, jossa bambujauhoa ei ole.

Ruokalautanen ja ensilusikka -setti hankittiin osaksi lisätuotteita, kun äitiysavustuksen määrää korotettiin 30 eurolla. Korotus tulee voimaan odottajille, joiden laskettu aika on 1. kesäkuuta tai myöhemmin.

Ensimmäiset lisätuotteita sisältäneet pakkaukset ovat lähteneet asiakkaille tällä viikolla, kertoo äitiyspakkauskoordinaattori Veera Petäjä Kelalta. Lautasta ja  lusikkaa ei ehditty toimittaa yhdellekään asiakkaalle. Tällä tai ensi viikolla lähetettyihin pakkauksiin lisätään kuumemittari jälkikäteen omana lähetyksenä.

– Tällä hetkellä jaetaan vielä vuoden 2017 pakkausta. Uuden pakkauksen jakelu alkaa, kun edellinen on jaettu loppuun, näillä näkymin toukokuun alkupuolella, Petäjä kertoo.

– Leijonalautasta ei ole kenellekään lähetetty, eikä lähetetä.

Lisätuotteet valittiin äitiyspakkaukseen poikkeuksellisen nopealla aikataululla, kun päätös äitiysavustuksen korottamisesta oli tehty. Kelan ja Eviran ratkaisu bambutuotteiden jättämisestä pois perustuu EU:n kontaktimateriaalilainsäädännön asetuksiin.

– Seuraamme viranomaisten kanssa hyvin tarkasti tuotteille asetettuja asetuksia. Tämä asetus on valitettavasti jäänyt maahantuojalta huomaamatta, etuuspäällikkö Johanna Aholainen sanoo.

Kela jakaa vuosittain noin 35 000 äitiyspakkausta, joissa on yhteensä yli 2 miljoonaa tuotetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukion poika kastettiin viikonloppuna Aaro Veli Väinämöksi.

Mitä Saulin ja Jennin pojalle annettujen nimien taustoista löytyy?

Aaro on suomalainen miehen etunimi, jonka juuret ovat heprealaisessa nimessä Aaron. Aaronin nimipäivä on 1. heinäkuuta.

Nimeä ei löydy tuoreelta listalta, johon on koottu poikavauvoille annetut suosituimmat etunimet. Se on silti tähän aikaan sopiva nimi, koska sisältää paljon vokaaleita samoin kuin viime vuoden suosituimmissa nimissä kuten Elias, Lenni ja Eeli.

Aaro-nimeä on Suomessa annettu yhteensä 12 452 kertaa. Nouseekohan Aaro tänä vuonna mukaan suosituimpiin nimiin?

Väinämö-nimen kantasana 'väinä' tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaava jokea.

Veli-nimen tausta on 1800-luvun lopun suomalaisuusmielisyydessä. Nimi Väinämö taas on lyhentymä Kalevalan pääsankarin Väinämöisen nimestä, jonka kantasanana on ollut 'väinä'. Väinä tarkoittaa leveää, syvää, tyynesti virtaavaa jokea. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1929 lähtien, mutta Väinämöitä on Suomessa todella harvassa, sillä vuoden 1899 jälkeen Suomessa on nimetty vain 1674 Väinämöä.

– Väinämö tulee minulta, Veli oli sointuva välinimi ja Aaro-nimellä on paljon perinteitä, esimerkiksi Aaro Hellaakoski voisi tulla mieleen, Sauli Niinistö perustelee nimivalintaa Ilta-Sanomissa.

Aaro-nimen saanut poika syntyi Helsingin Naistenklinikalla helmikuun alussa. Nimi luettiin viikonloppuna myös Espoon tuomiokirkossa: Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aiemmin Suomen presidentille ei ole syntynyt lasta hänen virassa ollessaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.