Monia tavallisia sairauksia ja vaivoja voidaan lääkitä turvallisesti myös raskauden aikana. Kuva: iStockphoto
Monia tavallisia sairauksia ja vaivoja voidaan lääkitä turvallisesti myös raskauden aikana. Kuva: iStockphoto

Lääkkeiden turvallisuudesta raskausaikana on vain vähän suoraa tutkimusnäyttöä, teratologisen tietopalvelun asiantuntija kertoo.

Melko yleinen harhaluulo on, että suunnilleen kaikki reseptittömät lääkkeet ovat kiellettyjä raskauden aikana. On totta, että osa lääkkeistä ei sovi odottajalle. Mutta edes perusflunssaa ei ole pakko potea ilman, että oloaan voisi joillakin valmisteilla helpottaa, kertoo erikoislääkäri Heli Malm Hus akuutin teratologisesta tietopalvelusta.

Ensin kuitenkin kaksi asiaa, joiden mahdollista haitallisuutta odottajat eivät ehkä tule ajatelleeksi:

Nukahtamisvaikeuksien helpottamiseen tarkoitettu melatoniini on elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka vaikuttaa uni- ja valverytmiin. Kuulostaa vaarattomalta – mutta ei suositella odottajille ja imettäjille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Melatoniinin erittymisessä on luontaisesti vaihtelua vuorokauden ajan mukaan. Ulkoisesti käytettynä melatoniinivalmiste kuitenkin aiheuttaa hetkellisesti melkoisen korkeita pitoisuuksia. Melatoniini on niin keskeisesti sikiön kehitykseen vaikuttava hormoni, että näitä valmisteita ei suositella käytettäväksi raskauden tai imetyksen aikana, Malm sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luontaistuotteista kysytään teratologisesta tietopalvelusta paljon. Niihin on valmisteesta riippumatta sama vastaus: ei kannata käyttää raskaus- tai imetysaikana.

Luontaistuotteissa tuoteseloste ei aina kerro luotettavasti siitä, mitä valmiste oikeasti sisältää.

– Luontaistuotteiden tehoa ja turvallisuutta raskauden ja imetyksen aikana ei ole osoitettu. Lisäksi testeissä on havaittu, että jotkut tuotteet saattavat sisältää jäämiä esimerkiksi kasvinsuojeluaineista ja ympäristömyrkyistä. Tuoteseloste voi myös poiketa huomattavastikin siitä, mitä valmiste oikeasti sisältää.

Miten lääkitsen flunssaa raskausaikana?

Parasetamolia suositellaan yhä odottajien ensisijaiseksi kipu- ja kuumelääkkeeksi. Myös tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia, voi käyttää lyhytaikaisesti alku- ja keskiraskauden aikana.

Alkuraskaudessa tulehduskipulääkkeiden säännölliseen käyttöön saattaa liittyä keskenmenoriskin vähäinen nousu, mutta esimerkiksi alkavan migreenikohtauksen katkaisemisessa lyhytaikainen käyttö alkuraskaudessa on mahdollista. Raskausviikolta 28 eteenpäin tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulisi välttää.

Lue lisää: Tätä et ehkä tiennyt – särkylääke voi alentaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi

Nenää avaavia suihkeita voi käyttää raskauden aikana, kunhan ei ylitä paketissa annettua annostelusuositusta. Tippoina annosteltavia kannattaa välttää, koska tippoja holahtaa sieraimeen helposti liikaa.

Nenäsumutteiden käytön ei pitäisi olla pitkäaikaista. Jos nenä on jatkuvasti vähän tukossa, kun limakalvot turpoavat raskauden takia, on parempi käyttää esimerkiksi A-vitamiinisuihketta tai suolaliuosta.

Iholle levitettävistä lääkegeeleistä ja -voiteista voi imeytyä lääkeainetta myös verenkiertoon, ja raskausaikana imeytymistä voi tehostaa vilkastunut pintaverenkierto. Tulehduskipulääkettä sisältäviä geelejä ja voiteita tulisi käyttää maltillisesti ja pienelle alueelle kerrallaan. Iholle levitettäviä sienilääkkeitä ja voidemaista kortisonia voi käyttää myös raskauden aikana.

Silmätippojen annostelussa on kikka, joka kannattaa opetella: kun olet tiputtanut lääketipan silmään, paina kevyesti silmän etureunaa parin minuutin ajan. Näin lääkeaine imeytyy silmään eikä valahda kyynelkanavaan ja sieltä edelleen verenkiertoon. Esimerkiksi silmänpainetaudin hoidossa käytetään tippoja, joiden imeytyminen muualle kuin silmään kannattaa raskauden aikana minimoida.

Aknelääke voi aiheuttaa epämuodostumia

Jos odottajalla on pitkäaikaista lääkitystä vaativia kroonisia sairauksia, raskauden aikainen lääkitys kannattaa suunnitella lääkärin kanssa jo ennen plussatestiä. Lääkitystä voidaan joutua vaihtamaan raskauden takia, mutta äidin sairauksien hyvä hoito on vauvankin etu – esimerkiksi mielialalääkitystä ei pidä lopettaa kokonaan, jos sen käytöstä on äidille selvä hyöty.

Toisaalta sellaisiakin lääkkeitä on, joiden aiheuttamat riskit sikiölle ovat niin suuria, että raskaus ei saisi lääkkeitä käyttäessä alkaa. Aknelääke isotretinoiini lisää huomattavasti sikiön sydämen ja keskushermoston vaikeiden epämuodostumien riskejä. Isotretinoiini säilyy elimistössä pitkään, joten luotettavasta ehkäisystä pitää huolehtia vielä kuukausi lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Epilepsialääkkeistä valproaatti lisää epämuodostumien ja kehitysviiveiden vaaraa. Sen käyttö raskauden aikana täytyy siksi rajata vain tilanteisiin, joissa muuta tehokasta lääkitystä ei epilepsiapotilaalle löydy.

”Raskaudenaikaisen lääkityksen turvallisuudesta on luotettavaa tutkimustietoa rajoitetusti.”

Isotretinoiinin ja valproaatin haitat tunnetaan hyvin, mutta monien muiden lääkkeiden turvallisuudesta raskauden aikana on lopulta vain vähän suoraa näyttöä, Heli Malm kertoo. Ohjeistus perustuu siksi varovaisuuteen.

– Raskaudenaikaisen lääkityksen turvallisuus on sellainen alue, josta luotettavaa tutkimustietoa on rajoitetusti. Tietoa tulee kuitenkin jatkuvasti lisää.

Entä imetysaika?

– On harvinaista, että äidin lääkitys olisi este imetykselle, Malm sanoo.

Äidin lääkkeiden käytön vaikutuksia imetysaikana voidaan selvittää mittaamalla lääkepitoisuuksia äidinmaidosta ja lapsesta. Tämä tutkimustieto helpottaa huomattavasti, kun arvioidaan imetysaikaiseen lääkkeen käyttöön mahdollisesti liittyviä haittoja.

Tieto lääkkeiden käytön turvallisuudesta raskaus- ja imetysaikana lisääntyy nopeasti, eikä potilastyötä tekevällä lääkärillä ole aina uusinta tietoa käytettävissään. Siksi lääkäri voi sanoa esimerkiksi tietyn antibiootin estävän imetyksen, vaikka asia ei välttämättä ole niin. Jos oman lääkkeen sopivuus mietityttää, asia kannattaa tarkistaa teratologisesta tietopalvelusta.

– Iso osa meidän työtämme on uusimpien tutkimusten seuraaminen ja niistä saatavan tiedon arviointi. Neuvonta perustuu aina alan uusimpaan tutkimustietoon, Malm kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla