Raskausaikana voi jomotella monesta syystä. Terveydenhoitaja neuvoo, miten tunnistat kivun syyn ja helpotat oloa.

1. Harjoitussupistukset tuntuvat kovettumisena

Harjoitussupistukset valmistavat kehoa synnytykseen, ja niitä voi tulla jo keskiraskaudessa. Joillakin nämä supistukset tuntuvat vain vatsan kovettumisena eivätkä aiheuta kipua. Joillakin taas voi tuntua epämukavaa nipistelyä.

Usein asennon vaihtaminen, juominen tai välipala auttaa. Harjoitussupistuksia voi helpottaa myös lämpimällä kääreellä tai saunassa.

Harjoitussupistukset erottaa synnytyssupistuksista siitä, etteivät ne tihene, kovene tai muutu pitkiksi. Jos supistuskipu ei helpota jonkin ajan kuluttua, niihin liittyy verensekaista vuotoa tai epäilet, että kohdusta tihkuu lapsivettä, on syytä olla yhteydessä neuvolaan, äitiyspoliklinikalle tai yöaikaan synnytyssairaalaan.

Alavatsakivuista on myös aina mainittava neuvolassa, sillä ne saattavat viitata virtsatieinfektioon, joka voi hoitamattomana olla kohtalokas raskaudelle.

2. Liitoskipuihin auttavat lepo ja tukivyö

Liitoskivut johtuvat häpyluun liitoksen pehmenemisestä ja liikkumisesta. Liitoskohdassa oleva rusto pehmenee ja notkistuu raskauden aikana raskaushormonien vaikutuksesta.

Kipu ja epämukavuus tuntuvat usein eniten kävellessä. Myös muu lantio voi olla kipeä samasta syystä, sillä kaikki kehon nivelsiteet ja liitokset pehmenevät samalla tavalla.

Kokemukseni mukaan raskausvyö voi helpottaa häpyliitoksen kipuja. Raskausvyö tukee vatsaa ja kannattelee hieman sen painoa, jolloin häpyliitokseen kohdistuva paine kevenee.

Liitoskipuisen odottajan on hyvä malttaa levätä päivän mittaan. Makuuasennossa häpyliitokseen kohdistuva paine niin ikään kevenee, ja se helpottaa kipuja.

3. Sukkapuikkokivut pistelevät loppuraskaudessa

Sukkapuikkokivut ovat kohdunkaulassa tuntuvia tuikkivia, pistäviä tai viiltäviä kipuja, jotka johtuvat kohdunkaulan ja -suun kypsymisestä.

Mitä lähempänä synnytystä ollaan, sitä pehmeämmäksi ja lyhyemmäksi kohdunkaulan kanava muuttuu. Siksi sukkapuikkokipuja onkin usein loppuraskaudessa. Jos niitä on aiemmin, ole yhteydessä neuvolaan.

Entä milloin voi ottaa kipulääkettä?

Jos tarvitset kipulääkettä, parasetamolia voi käyttää turvallisesti raskauden aikana. Lääkkeen annostusohjeita on kuitenkin noudatettava tarkasti. Parasetamolia ei tule ottaa enempää kuin yksi gramma kerralla tai yli kolmea grammaa vuorokaudessa. Annosten välissä tulee olla vähintään kuuden tunnin tauko.

Myös ibuprofeenia voi käyttää raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana, jos lääkäri on antanut siihen luvan tai määrännyt lääkkeen. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särky- ja kuumelääkkeitä, esimerkiksi Disperiniä, ei saa käyttää, ellei lääkäri ole määrännyt niitä sairauden hoitoon.

Mia vastaa

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.