Kulta, miten olis? Raskaus voi olla seksin kannalta aktiivista aikaa.  Kuva: iStockphoto
Kulta, miten olis? Raskaus voi olla seksin kannalta aktiivista aikaa. Kuva: iStockphoto

Yllättävän sitkeässä istuu pelko, että yhdynnästä olisi sikiölle vaaraa. Yleensä niin ei ole.

Osa odottajista kokee itsensä hyvin halukkaaksi raskauden aikana. Seksielämän esteeksi voi muodostua se, että puoliso pelkää yhdynnän satuttavan vauvaa. Moni kertoi näin vauva.fin kyselyssä.

”Mies ei uskonut, että se olisi turvallista. Lisäksi hän keksi, että se on epäsopivaa kun vastassa on kuitenkin vauva”, yksi naisista kirjoittaa.

”Mies pelkäsi esikoisen kohdalla osuvansa vauvaan ja vahingoittavansa tätä. Lohdutin häntä vakuuttamalla, että hänellä ei ole niin pitkä penis, että se osuisi vauvaan.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seksin välttäminen on yleensä turhaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos raskaus sujuu ongelmitta, seksi on todellakin sallittua ja siitä kannattaa nauttia aina synnytykseen asti. Sikiön turvallisuudesta ei tarvitse huolehtia, sillä se on suojassa kohdussa lapsivedessä, Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Santalahti kertoo.

Näin kyselyssä vastattiin siihen, miten raskaus vaikutti seksielämään:

  • Ei mitenkään, seksiä oli yhtä paljon kuin ennenkin 25 %
  • Meillä oli enemmän seksiä kuin ennen raskautta 23 %
  • Seksielämämme hiipui selvästi 52 %

Heistä, joilla seksielämä väheni, osa kertoo syyksi miehen haluttomuuden.

”Hellyyttä oli läpi raskauden, mutta mies alkoi kohdella minua äitinä eikä naisena.”

”Kaikki hellyys ja kosketus jäi pois ja tulin torjutuksi kerta toisensa jälkeen. Mies käytännössä hylkäsi.”

Seksuaaliterapeutin neuvo: puhukaa tilanteesta

Sexpon seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlström muistuttaa, että kaikki halunvaihtelut ovat normaaleja: alkaen siitä, että raskausaikana ei halua ollenkaan, aina siihen, että  seksiä tekee mieli enemmän kuin koskaan. Halut saattavat myös vaihdella raskauskolmanneksien ja eri raskauksien välillä.

Kihlström neuvoo suhtautumaan ymmärryksellä myös siihen, jos raskaus vaikuttaa kumppanin haluihin.

– Vaikka kumppani ei ole raskaana, vaikuttaa raskaus häneenkin niin henkisesti kuin fyysisesti. Odottava äidin ulkonäkö muuttuu, ja esimerkiksi odotuksen esiintuoma äidillisyys saattaa vaikuttaa haluja vähentävästi. Kumppani voi myös stressata tulevaa elämänmuutosta, mikä vaikuttaa myös haluun.

Kihlströmin mukaan siinä ei ole mitään väärää, mutta asiasta kannattaa jutella avoimesti. 

Raskaus voi olla seksuaalisesti upeaa aikaa

Vauva.fin kyselyyn vastanneet naiset kertovat, että alkuraskaudessa seksielämä ja hellyys pysyy usein ennallaan – jos vain oma olo ei ole esteenä.

”Olen joka raskaudessa (4) ollut alkuraskauden aikana niin väsynyt, että jo pelkästään se on vähentänyt seksielämää.”

Tieto raskaudesta saa jotkut varovaiseksi yhdynnässä jo alkuraskaudesta. Toisaalta se voi tuoda touhuun lisää rakkautta ja hellyyttä.

”Seksi oli ihanaa, rakastavaa. Oli mukavaa kun ei tarvinnut 'pelätä' raskaaksi tuloa!”

Marja Kihlströmin mielestä raskaus on odottavalle pariskunnalle usein hieno mahdollisuus tuntea erityistä läheisyyttä ja tutustua uudestaan kumppaniin.

Monelle odottavalle äidille raskaus on seksuaalisesti upeaa aikaa, sillä emättimen verekkyys ja orgasmien intensiivisyys saattavat tehdä seksistä hekumallisempaa kuin koskaan aiemmin.

Kyselyyn vastanneista moni kertoo, että seksikertojen määrä oli huipussaan raskauden keskivaiheilla.

”Keskiraskauden aikana harrastimme seksiä jopa tavallista enemmän, kun pahoinvointi oli vihdoin poissa ja oloni oli energinen ja hyvä. Lisäksi halutti paljon, ja mieheni mielestä näytin kauniilta.”

”Olin ylpeä kehostani, joka pystyy kantamaan lasta. Verenkiertokin taisi tehostua, sillä löydettiin uusia hyviä asentoja, ja seksi tuntui tosi hyvältä. Orgasmit herkässä. Loppuraskaudessakin seksiä oli yhä reippaasti, vaikka tunsinkin itseni vähän kömpelöksi. Mies muisti paijata myös mahaa ja kehui uusia uhkeita muotoja. Se tuntui hyvälle ja rohkaisi seksiin. Ensimmäistä kertaa myös rintojen hyväily alkoi tuntua erityisen hyvälle. Onneksi maitoa alkoi tulla vasta synnytyksen jälkeen.”

Kihlströmin mukaan osa pareista rakastelee ihan raskauden loppuun saakka, ja aloittaa hyvin nopeasti synnytyksen jälkeen. Yleisempää on, että vauvan syntymän jälkeen seksin harrastamiseen tulee viikkojen tai kuukausien tauko.

Puoliso, älä arvostele muuttuvaa kehoa

Kaikki äidit eivät tunne oloaan itsevarmoiksi raskauden aikana.

”Kun mahani kasvun pystyi näkemään, itsetuntoni romahti täysin. En enää kehdannut näyttäytyä edes tiukassa topissa mieheni edessä. Seksi siis jäi kokonaan pois.”

”Olin väsynyt, iso ja kömpelö. Siinä ei kummallakaan ollut juurikaan haluja. Seksiä ei ollut. Se oli yhteinen päätös, ja hyvä sellainen.”

Puolisoille Kihlström antaa neuvon: älä arvostele. Odottava äiti on herkempi arvostelulle ja kritiikille. Toisen arvosteleminen vaikuttaa lähes poikkeuksetta myös seksuaaliseen haluun.

Myös ulkonäköasioista voi puhua, jos ne huolestuttavat tai vaikuttavat haluun tai parisuhteen toimivuuteen. Kihlström kuitenkin painottaa, että raskausajan muuttuvasta ulkonäöstä voi puhua muutenkin kuin arvostellen.

– Kerro rohkeasti omista peloistasi ja hämmennyksestä. Ei siinä ole mitään rumaa tai pahaa. Toisaalta, jos kovasti kokee tarvetta arvostella toisen ulkonäköä, voisi miettiä, mistä se johtuu.

– Parisuhteen voi ottaa puheeksi myös neuvolassa. Kun te voitte hyvin, lapsikin voi hyvin.

Marja Kihlström kijoittaa vauva.fissä Puhu muru -blogia. Kursivoidut sitaatit ovat lainauksia vauva.fin kyselyyn tulleista vastauksista.

Vierailija

Olen positiivisesti yllättynyt! Varmaan ensimmäinen kerta, kun luen raskauteen liittyvän jutun, jossa oli muistettu mainita, että raskaus voi vaikuttaa mieheenkin ja että se on ihan normaalia. Valitettavasti usein jutuissa muistetaan vain paasata miehille miten raskaana olevaa naista tulee kohdella kuin kukkaa kämmenellä. Vielä kun isät joku päivä huomioitaisiin myös neuvoloissa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla