Vaikuttaako raskaus mitenkään kaukomaille matkustamiseen? Entä lentäminen, jos lento kestää 15 tuntia?

Vaikuttaako raskaus mitenkään kaukomaille matkustamiseen? Entä lentäminen, jos lento kestää 15 tuntia? Kyse on alkuraskaudesta.

Yleislääkäri Krista Korhonen: Raskaana olevan matkustajan vaaratilanteet liittyvät lähinnä tapaturmiin, tartuntatauteihin ja riittävän hyvän terveydenhoidon saatavuuteen tarvittaessa matkan aikana.

Turvallisin matkustusaika on raskauden keskimmäinen kolmannes, koska silloin pahin keskenmenon riski on ohitettu ja ennenaikaisen synnytyksen riski on pienimmillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen matkaa on selvitettävä matkakohteen tartuntavaarat ja epidemiatilanteet. On otettava huomioon myös mahdollisissa aikaisemmissa raskauksissa ilmenneet ongelmat. Lentomatkalla on muistettava laskimotukosriski ja suojauduttava siltä asianmukaisesti (mm. Aspiriinin ottaminen ennen lentämistä, lentosukat).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lentoyhtiöt vaativat raskauden 28–36. viikolta lähtien lääkärintodistuksen kansainvälisille lennoille. Finnair sallii lentämisen lyhyillä lennoilla normaaliraskauden aikana 38. raskausviikkoon asti.

Malarian ehkäisy ja rokotusten tarve pitää selvittää ennen matkaa. Joitakin rokotuksia pyritään välttämään raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Mahdolliset haitat ja hyödyt on punnittava aina tapauskohtaisesti. Raskauden aikana saatu malariatartunta voi olla tavallista vakavampi. Joitakin malarialääkkeitä voi käyttää raskauden aikana, joitakin taas ei.

Erityisen tärkeää matkalla on huolehtia ruoka- ja käsihygieniasta. Juomaveden on oltava puhdasta.

Kannattaa ottaa kattava matkavakuutus.

Vauva 12/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla