Toinen raskauskolmannes: viikot 14–28
Kuvitus: Satu Kettunen
Kuvitus: Satu Kettunen

Miten raskaus etenee toisella raskauskolmanneksella?

Miten vauva kehittyy toisella raskauskolmanneksella? Entä mitä tapahtuu äidin kehossa?

Vauva

Vauvan pää on nyt suuri suhteessa muuhun vartaloon, noin puolet vauvan pituudesta. Tämä johtuu siitä, että aivot kehittyvät nopeimmin tässä vaiheessa. Vauvan aivoissa käy melkoinen vilske. Kohdun pimeydessä syntyy tuhansia hermosoluja ja miljoonia yhteyksiä sekunnissa.

Vauvan kasvonpiirteet alkavat hahmottua ja kasvot muuttua ilmeikkäämmiksi. Hän harjoittelee syömistä nieleskelemällä lapsivettä ja tekee pieniä hengitysliikkeitä. Lapsiveden makeus lisää nielemisliikkeitä, kun taas happamuus ja karvaus vähentävät niitä.

Vauva sivelee kasvojaan ja harjoittelee imemistä, kun peukalo luiskahtaa suuhun. Hän liikuttelee varpaitaan, potkii, puristaa kätensä nyrkkiin ja heiluttelee peukaloitaan. Liikkeet ovat aluksi niin heiveröisiä, ettei äiti vielä tunne niitä. Uudelleensynnyttäjä voi tuntea vauvan liikkeet jo viikoilla 17–20, ensisynnyttäjä joutuu usein odottamaan viikoille 21–24.

Vauvan elämästä kohdussa tiedetään vähän, eikä tiede pysty vastaamaan esimerkiksi siihen, mitä kaikkea vauva kuulee kohtuun. Miten tarkasti hän esimerkiksi kuulee äitinsä puhetta? Se kuitenkin tiedetään, että lapsivesi värähtelee äidin puhuessa.

Myös äidin kokemukset ja tunnetilat välittyvät vauvalle monen aistin kautta: vauva on äitinsä kanssa jatkuvasti ”linjoilla”. Äidin kokemat tunteet ja niiden vaihtelut, esimerkiksi jännitys ja hermostuneisuus, levollisuus ja hyväntuulisuus vaikuttavat äidin sydämen ja hengityksen rytmeihin ja hormoneihin ja siten myös vauvan olotilaan.

Äidin stressihormoneja pääsee istukan kautta jonkin verran vauvan verenkiertoon. Normaali arkipäiväinen, ohimenevä stressi ei vahingoita vauvaa, mutta voimakas tai pitkäkestoinen stressi voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja hidastaa vauvan kasvua. Se voi vaikuttaa myös lapsen kognitiiviseen kehitykseen ja siihen, miten lapsi synnyttyään kokee ja säätelee stressiä. Odotusaika kannattaakin ottaa mahdollisimman rennosti – silloin vauvakin voi hyvin.

Vauvan näkö tarkentuu aisteista viimeisenä. Vaikka kohdussa on turvallisen pimeää herkkien näkösolujen kehittymiselle, luomi verhoaa silmämunaa varmuuden vuoksi 25. viikolle asti. Valosuoja on hyödyllinen, sillä liialliset valoärsykkeet saattaisivat sekoittaa rakenteilla olevan uni- ja valvetilaa säätelevän sisäisen kellon.

Lapsiveden määrä lisääntyy päivä päivältä, ja vauva voi liikkua entistä vapaammin. Toisen raskauskolmanneksen lopulla vauva avaa ja sulkee silmiään ja kääntyilee ja potkii niin, että liikkeet myös näkyvät äidin vatsan päällä. Myös vauvan sydämen äänet kuuluvat nyt hyvin.

Jakson lopulla vauva kasvaa vauhdilla. Hän on jo syntyvän vauvan näköinen, mutta hennompi – noin 30 senttimetriä pitkä ja puolisentoista kiloa painava. Keuhkot ja monet muut elimet vaativat kuitenkin vielä kypsyttelyä.

Äiti

Raskauden keskivaiheessa hormonitilanne on tasapainottunut ja kiivaimmat tunnekuohut yleensä tasoittuvat, väsymys väistyy ja moni odottaja tuntee itsensä energiseksi ja hyvinvoivaksi. Usein itseluottamus kasvaa. Odottaja on edelleen herkkä mutta samalla vahva.

Kuulet vauvasi sydänäänet ja näet hänet ultraäänikuvassa. Viimeistään nyt tiedostat, että olet todellakin raskaana!

Raskaus alkaa näkyä ja kasvava kohtu haitata jonkin verran liikkumista. Kiloja alkaa kertyä rivakammin – valtaosa painonnoususta tapahtuu 20. raskausviikon jälkeen.

Raskauden puoliväli on mielikuvien heräämisen aikaa. Tiedostat vauvan läsnäolon ja liikkeet ja alat kuvitella, millainen hän on. Huomaat, että vauvan kanssa voi kommunikoida ja voit jutella tai laulella lapsellesi. Vauvaan tutustuminen valmistaa sinua niille tunteille, joita vauvan hoitamisessa tarvitaan. Saatat havaita itsessäsi merkittävän muutoksen: itsekeskeisyytesi vähenee, ja pieni ihmisenalku onkin nyt tärkeämpi kuin sinä itse.

Odottaja puntarilla

Neuvolassa odottajan painoa seurataan äidin ja vauvan hyvinvoinnin vuoksi. Painonseurannan avulla havaitaan esimerkiksi piilevä raskausmyrkytys, jonka ensioireena on yleensä painonnousu ja turvotus kauttaaltaan koko kehossa. Lisäksi raskaudenaikainen painonseuranta tarjoaa mahdollisuuden ehkäistä äidin ylipainoa ja siihen liittyviä myöhempiä terveysongelmia, kuten diabetesta. Raskaus on hyvä syy tarkistaa omia syömistottumuksiaan terveellisempään suuntaan!

Suositeltava painonnousu odotusaikana

  • hoikalla enintään 12–18 kiloa
  • normaalipainoisella enintään 11–16 kiloa
  • ylipainoisella enintään 7–11 kiloa

Liikkuva vauva voi hyvin

Kun vauvan keskushermosto saa tarpeeksi happea ja ravintoa, vauva kasvaa hyvin ja liikkuu normaalisti. Jokaisella vauvalla on kohdussa oma yksilöllinen uni-valve-rytminsä ja liikkumistapansa. Vauva liikkuu 3–50 kertaa tunnissa: liikuttelee käsiään ja jalkojaan, imee peukaloaan, tekee pyörimisliikkeitä.

Vauvan päivittäinen liikemäärä pysyy suunnilleen samana loppuraskauteen saakka. Jos vauva tuntuu liikkuvan vähemmän kuin tavallisesti, laske vauvan liikkeet lepoasennossa. Jos tunnet alle kymmenen liikettä tunnin aikana, laske liikkeet uudestaan tunnin, parin kuluttua. Jos liikkeet ovat edelleen vähäiset, käy tarkistuttamassa vauvan vointi sairaalan synnytysvastaanotolla.

Pirkko Tuominen, Matkalla maailmaan, Vauva 9/2013

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat aina henkineet ajanmukaisuutta. Äänestä eri vuosikymmenten esimerkkipakkauksista omaa suosikkiasi!

Ihana, odotettu äitiyspakkaus on yksi raskausajan kohokohdista. Se on aina sisältänyt tarpeellisia tavaroita niin äidin kuin lapsen hyvinvointia ajatellen.

Laki äitiysavustuksista tuli voimaan vuonna 1937 ja seuraavana vuonna jaettiin ensimmäiset pakkaukset – tänä vuonna pakkauksia onkin jaettu jo 80 vuotta. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille, jotta äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Vuodesta 1949 lähtien etuuden ovat saaneet kaikki äidit perheen tulotasoon katsomatta.

Äitiysavustuksen avulla äidit saatiin terveydenhuollon piiriin. Tällä oli ratkaiseva merkitys lapsikuolleisuuden vähenemisessä

Äitiyspakkaus rahoitetaan verovaroista. Se sisältää noin 50 tuotetta, ja se on pitkään pysynyt samankaltaisena, vaikka sisältö vaihtuukin vuosittain. Pakkauksen tuotteet valitaan julkisen tarjouskilpailun perusteella, eikä niillä ole kotimaisuuspakkoa. Kelan äitiysavustusraati arvioi tuotteet ja valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista. Raatiin kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi erilaisia terveyden ja kasvatuksen ammattilaisia. Ennen valintaa tuotteet pestään, ja niitä testataan muutenkin käytännössä. 

Pakkauksen voi toki ottaa myös rahana. Sen arvo nousee tänä vuonna 140:stä 170 euroon. Aiempina vuosina kaikista äideistä vain noin kolmasosa on valinnut rahasumman – onhan pakkaus suloinen, suomalainen perinne.

Pakkauksen tuotteilla ei ole kotimaisuuspakkoa

Äitiyspakkauslaatikko saa tänä vuonna uuden kuosin. Päiväuni -nimisen kuosin suunnitteli Robert Lönnqvist, joka kertoo sen olevan lapsille mieleinen ja sukupuolineutraali. Myös pakkauksen sisältö on aina suunniteltu sukupuolineutraaliksi, mutta ei ideologian tähden, vaan koska pakkauksen pitää sopia kaikille lapsille. Tämä siksi, että pakkauksen kustannukset pyritään pitämään alhaisina, ja suurin osa vanhemmista ei tiedä pakkausta tilatessaan lapsensa sukupuolta. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.

Monikkoperheille äitiysavustus moninkertaistuu. Kaksosista saa yhteensä kolme avustusta, kolmosista kuusi avustusta. Myös adoptioperheet ovat oikeutettuja äitiysavustukseen.

Vuoden 2018 pakkaus julkistettiin 15.3.2018, mutta vuoden 2017 pakkaus jaetaan ensin loppuun ennen kuin uutta pakkausta aletaan jakaa – näillä näkymin toukokuussa. Äitiyspakkaus tulee hakea Kelalta viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. 

Lähde: Kela, Helsingin yliopistomuseo

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aika ei koskaan kulu yhtä verkkaisesti kuin lasketun ajan ohitettuasi. Juuri siksi ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti.

Jos vauva syntyy prinssi Williamin ja Catherinen hääpäivänä, hän saa toiseksi nimekseen Katriina. Näin olin päättänyt. Olisihan se hauska tarina lapselle kerrottavaksi: päivä lasketun ajan jälkeen äiti katseli kuninkaallisia häitä, mutta pitikin lähteä synnyttämään.

Häät olivat pitkästyttävät, ja niin alkoi olla äitiyslomakin. Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa. Vauvan lakanat oli silitetty, koti puunattu ja varpaankynnet lakattu (ei muuten ihan helppoa!).

Nukahdin kesken häälähetyksen sohvalle. Ei tullut Katriinaa.

Viidessä viikossa ehtii huumaantua aikatauluttomasta elosta mutta myös tarkastaa sairaalakassin sisällön aivan liian monta kertaa.

Viikkoa myöhemmin katselin ohjelmaa amerikkalaisista teiniäideistä. Synnytysten näkeminen hieman hirvitti mutta myös liikutti.

Tyynykasaani tippui myös pettymyksen kyyneleitä. Kaikkien muiden lapsi syntyy, mutta minun ei. Enkö vain osaa tätä?

”Älä hätäile. Nauttikaa kahdenkeskisestä ajasta miehesi kanssa. Kohta teitä on kolme”, tekstasi ystävä, joka oli juuri saanut esikoisensa. Viisautta, jonka ymmärsin jälkikäteen.

Sinä keväänä toukokuu kylpi auringossa. Äitienpäiväkuvissa meitä oli kolme sukupolvea – yksi tosin edelleen visusti omassa yksiössään.

Raskausviikkoja oli koossa 41 + 3, ja ihmettelin, miksi vatsani kovettui pitkin päivää itsekseen, miten tahtoi. Nukkumaan mennessäni en enää edes jaksanut toivoa, josko sinä yönä.

Seuraavana iltana otettiin vastaan mitä ihanin lahja. Sattumoisin hääpäivänämme.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.