iStockphoto
iStockphoto

Odottajan masennus tai ahdistuneisuus on melko yleinen vaiva. Sen hoidossa voidaan harkita myös lääkitystä.

Raskausaikainen mielialaoireilu on normaalia. Vakavaa masennusta tai ahdistuneisuutta on raskausaikana jopa joka kymmenennellä äidillä.

Raskausaikana alkanutta masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä hoidetaan ensisijaisesti terapialla, mutta myös masennuslääkitystä käytetään tarvittaessa.

Äidin hoitaminen on tärkeää, koska äidin hyvinvointi parantaa lapsen kasvua ja kehitystä jo kohdussa. Kun vauva on syntynyt, äidin henkinen hyvinvointi on erityisen tärkeää äidin ja lapsen vuorovaikutukselle. Hyvä vuorovaikutus on tärkeä pohja lapsen persoonallisuuden sekä kognition eli älyllisten ja psykologisten toimintojen kehittymiselle.

Suurin osa masennuslääkkeille raskausaikana altistuneista lapsista kehittyy ongelmitta, ja tiedetään, etteivät lääkkeet aiheuta sikiölle epämuodostumia. Viime vuosina on kuitenkin kiinnitetty huomiota siihen, että raskaudenaikaisen lääkityksen jälkeen osalla syntyvistä lapsista on ensimmäisten elinpäivien aikana enemmän itkuisuutta, vapinaa ja hengitysoireita.

Vauvan oireet saattavat tarvita joskus jopa muutaman päivän pituista sairaalaseurantaa. Nämä vastasyntyneissä lapsissa nähdyt oireet ovat herättäneet tarpeen arvioida entistäkin tarkemmin masennuslääkkeiden vaikutuksia sikiön hermoston kehitykseen.

HUSin ja Tampereen yliopiston yhteistyönä aiheesta tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta, jossa selvitetään, miten raskausaikana käytetty lääkitys näkyy vastasyntyneessä. Tutkimuksessa nähdään myös, miten äidin raskaudenaikainen lääkitys tai äidin mieliala vaikuttavat lapsen persoonallisuuden, kognition ja unen kehitykseen. Tutkimus tuo uutta ja tärkeää tietoa siitä, miten äidin mielialan hoitoa voitaisiin kehittää edelleen sekä äidin että syntyvän lapsen hyväksi.

Asiantuntijana kliinisen neurologian osastonylilääkäri, dosentti Sampsa Vanhatalo, HUS

HUSin ja Tampereen yliopiston tutkimukseen etsitään vauvoja, joiden äitien masennusta on hoidettu mielialalääkityksellä raskauden aikana. Lue lisää tutkimukseen osallistumisesta

Vierailija

Masennus raskauden aikana

Minulla on kyllä hyviä kokemuksia masennuksen hoidosta raskauden aikana. Raskauduin samoihin aikoihin kun hakeuduin hoitoon mielialojeni ja jaksamiseni kanssa. Minulle mainittiin lääkkeet mahdollisena hoitona vasta aikaisintaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen enkä ole sen jälkeen kuullut mainittavan lääkkeistä sanaakaan. Varmaan tuo on aika lääkärikohtaista ja sekin voi vaikuttaa että kävin/käyn yksityisellä.
Lue kommentti
Vierailija

Masennus raskauden aikana

tämä on niin tyypillistä nykyään, että hoidetaan sairauden seurausta, muttei syytä. kilpirauhaslääke auttaisi niin moneen, eikä ole lapselle haitaksi. vaan harmittavan harva lääkäri ottaa sen tosissaan. kuinka paljon vähempi olisi esim. oppimisvaikeuksia lapsilla, jos äiti olisi saanut jo alkuraskaudessa lääkkeet
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Daniel Craig ja Rachel Weisz  menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos
Daniel Craig ja Rachel Weisz menivät naimisiin vuonna 2011. Kuva: MVphotos

”Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Rachel Weisz hehkuttaa.

Brittiläinen näyttelijäpari Daniel Craig ja Rachel Weisz odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

”Raskaus alkaa näkyä. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Saamme pienen ihmisen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet”, Weisz kertoo New York Timesille.

Tuleva lapsi on kummallekin vanhemmalle toinen. Weiszilla on 11-vuotias poika aiemmasta liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Craigilla on ennestään 25-vuotias tytär.

Muun muassa Medusan perintö, Uskollinen puutarhuri ja Muumio-elokuvista tunnettu Weisz nähdään valkokankaalla seuraavaksi elokuvassa Disobedience. Craigin seuraava tehtävä James Bondina on elokuva Bond 25, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2019.

Weisz liittyy kasvavaan nelikymppisten odottajien joukkoon. Yli 40-vuotiaina vauvan ovat saaneet muun muassa Halle Berry, Celine Dion ja Marcia CrossEva Longorian, 43, esikoisvauvan laskettu aika on pian. Antti Lindtman ja Kaija Storbom tulivat vanhemmiksi viime marraskuussa. Lindtman oli 35-vuotias ja Storbom 54.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tarvitseeko rintoja valmistella imetykseen? Terveydenhoitaja Mia Astikainen vastaa.

Rinnat valmistautuvat imetykseen jo raskausaikana

Raskausaikana rinnat valmistautuvat maidontuotantoon ja imetykseen ja kipeytyvät usein hormonien vaikutuksesta. Rintoihin kasvaa uusia maitotiehyitä ja -rakkuloita, jotka suurentavat rintoja. Raskauden aikana rasvakudoksen määrä lisääntyy, ja rasvaa tulee lisää myös rintoihin. Nämä muutokset muun muassa venyttävät ihoa ja aiheuttavat näin arkuutta.

Myös rinnanpäiden alue on usein arka. Rinnanpäät kasvavat, nännipiha laajenee ja sen väri muuttuu tummemmaksi. Tämä kaikki vahvistaa rinnanpäiden aluetta ja valmistaa imetyksen tuomaan rasitukseen.

Näillä pärjäät: hyvät rintsikat, liivinsuojat ja hoitovoide

Arkoja rintoja on hyvä suojata vedolta ja kylmältä. Tämä on tärkeää myös imetyksen aikana, sillä se voi auttaa suojaamaan rintatulehdukselta. Lämpimillä kesäsäillä rinnat eivät juuri tarvitse suojaa, mutta muuten ne on hyvä pitää lämpiminä tarvittaessa vaikka huivilla tai erillisellä rintojenlämmittimellä, jonka puet sisävaatteiden päälle.

Jos tarvitset suojaa vain rinnanpäille, niin esimerkiksi kankaiset tai villaiset rintaliivien sisään laitettavat kestoliivinsuojat ovat näppärät.

Hyvät rintaliivit tukevat ja suojaavat arkoja rintoja. Valitse siis sellaiset liivit, joissa sinun ja rintojesi on hyvä olla sekä raskaus- että imetysaikana. Jos haluat, voit hankkia imetystä helpottavia tarvikkeita jo raskausaikana: rinnanpäille tarkoitettua hoitovoidetta ja liivinsuojia on hyvä olla valmiina, kun kotiudut vauvan kanssa sairaalasta.

Voit vahvistaa rinnanpäitä jo etukäteen

Rintoja ei tarvitse erityisesti valmistella imetykseen raskauden aikana, ellei niihin liity joitakin erityispiirteitä. Kokemukseni mukaan lähinnä vain todella vaaleilla äideillä on vaikeuksia imetyksen kanssa, sillä rinnanpäiden iho on heillä hyvin ohutta ja kipeytyy siksi erityisen herkästi. Heille suosittelen rinnanpäiden vahvistamista jo raskauden aikana.

Rinnanpäitä voi valmistella imetykseen yksinkertaisesti pyörittelemällä ja venyttämällä niitä sormien välissä. Tämä on hyödyllistä erityisesti niille naisille, joilla on matalat tai sisäänpäin kääntyneet rinnanpäät. Rinnanpäitä voi myös hellävaroen hieroa pyyhkeellä esimerkiksi suihkun jälkeen. Kovaa hankaamista tulee kuitenkin välttää.

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.