iStockphoto
iStockphoto

Odottajan masennus tai ahdistuneisuus on melko yleinen vaiva. Sen hoidossa voidaan harkita myös lääkitystä.

Raskausaikainen mielialaoireilu on normaalia. Vakavaa masennusta tai ahdistuneisuutta on raskausaikana jopa joka kymmenennellä äidillä.

Raskausaikana alkanutta masennusta tai ahdistuneisuushäiriötä hoidetaan ensisijaisesti terapialla, mutta myös masennuslääkitystä käytetään tarvittaessa.

Äidin hoitaminen on tärkeää, koska äidin hyvinvointi parantaa lapsen kasvua ja kehitystä jo kohdussa. Kun vauva on syntynyt, äidin henkinen hyvinvointi on erityisen tärkeää äidin ja lapsen vuorovaikutukselle. Hyvä vuorovaikutus on tärkeä pohja lapsen persoonallisuuden sekä kognition eli älyllisten ja psykologisten toimintojen kehittymiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa masennuslääkkeille raskausaikana altistuneista lapsista kehittyy ongelmitta, ja tiedetään, etteivät lääkkeet aiheuta sikiölle epämuodostumia. Viime vuosina on kuitenkin kiinnitetty huomiota siihen, että raskaudenaikaisen lääkityksen jälkeen osalla syntyvistä lapsista on ensimmäisten elinpäivien aikana enemmän itkuisuutta, vapinaa ja hengitysoireita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan oireet saattavat tarvita joskus jopa muutaman päivän pituista sairaalaseurantaa. Nämä vastasyntyneissä lapsissa nähdyt oireet ovat herättäneet tarpeen arvioida entistäkin tarkemmin masennuslääkkeiden vaikutuksia sikiön hermoston kehitykseen.

HUSin ja Tampereen yliopiston yhteistyönä aiheesta tehdään kansainvälisesti merkittävää tutkimusta, jossa selvitetään, miten raskausaikana käytetty lääkitys näkyy vastasyntyneessä. Tutkimuksessa nähdään myös, miten äidin raskaudenaikainen lääkitys tai äidin mieliala vaikuttavat lapsen persoonallisuuden, kognition ja unen kehitykseen. Tutkimus tuo uutta ja tärkeää tietoa siitä, miten äidin mielialan hoitoa voitaisiin kehittää edelleen sekä äidin että syntyvän lapsen hyväksi.

Asiantuntijana kliinisen neurologian osastonylilääkäri, dosentti Sampsa Vanhatalo, HUS

HUSin ja Tampereen yliopiston tutkimukseen etsitään vauvoja, joiden äitien masennusta on hoidettu mielialalääkityksellä raskauden aikana. Lue lisää tutkimukseen osallistumisesta

Vierailija

Minulla on kyllä hyviä kokemuksia masennuksen hoidosta raskauden aikana. Raskauduin samoihin aikoihin kun hakeuduin hoitoon mielialojeni ja jaksamiseni kanssa. Minulle mainittiin lääkkeet mahdollisena hoitona vasta aikaisintaan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen enkä ole sen jälkeen kuullut mainittavan lääkkeistä sanaakaan.

Varmaan tuo on aika lääkärikohtaista ja sekin voi vaikuttaa että kävin/käyn yksityisellä.

tämä on niin tyypillistä nykyään, että hoidetaan sairauden seurausta, muttei syytä. kilpirauhaslääke auttaisi niin moneen, eikä ole lapselle haitaksi. vaan harmittavan harva lääkäri ottaa sen tosissaan. kuinka paljon vähempi olisi esim. oppimisvaikeuksia lapsilla, jos äiti olisi saanut jo alkuraskaudessa lääkkeet

Sisältö jatkuu mainoksen alla