Tule, valo. Mielialalääkitys voi auttaa turvaamaan sitä, että äiti pystyy huolehtimaan vauvasta raskauden jälkeen. Kuva: iStockphoto
Tule, valo. Mielialalääkitys voi auttaa turvaamaan sitä, että äiti pystyy huolehtimaan vauvasta raskauden jälkeen. Kuva: iStockphoto

”Äidin mielen hyvä hoito on tärkeää läpi raskauden”, erikoislääkäri Heli Malm sanoo.

Plussatesti tehtynä, lääkkeiden käyttö mietityttää? Saatat olla jo vähän myöhässä.

– Alkuraskaus on sikiön kehityksen ja lääkkeiden käytön kannalta hyvin herkkää aikaa. Käytössä olevien lääkkeiden turvallisuus pitäisi varmistaa mieluiten jo ennen kuin raskaus on alkanut, Hus akuutin teratologisessa tietopalvelussa työskentelevä erikoislääkäri Heli Malm sanoo.

Teratologinen tietopalvelu antaa tietoa lääkkeiden vaikutuksesta hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen sekä vastaa kysymyksiin lääkityksen turvallisuudesta imetyksen aikana. Valtakunnallinen palvelu neuvoo yhtä lailla äitejä ja isiä kuin terveydenhuollon ammattilaisiakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielialalääkkeet ovat suuri yksittäinen lääkeryhmä, joiden käytöstä odottajat kysyvät, Malm kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kroonisista sairauksista myös esimerkiksi astmaa, tulehduksellisia suolistosairauksia, reumatauteja, epilepsiaa ja diabetesta joudutaan hoitamaan lääkkeillä myös raskauden aikana. Lääkkeen mahdollinen vaihto toiseen on hyvä ehtiä toteuttaa jo ennen raskautta, jotta lääkityksen toimivuus voidaan varmistaa. Myös isäksi tulevan miehen lääkitys voi vaikuttaa sikiön terveyteen.

Äidin mielialalääkitys on vauvankin etu

Psyykenlääkkeiden käytöstä elää sitkeässä käsitys, jonka Malm haluaa oikaista.

– Edelleen on jostain syystä hirveän voimakkaana ajatus siitä, että mielialalääkitys pitäisi aina purkaa pois loppuraskauden aikana. Jopa lääkärit saattavat lähteä tästä oletuksesta. Meidän suosituksemme kuitenkin on, että äidin psyykkinen hyvinvointi on tärkeää läpi raskauden.

Omin päin lääkitystä ei pidä koskaan lopettaa.

Lääkitykselle pitää aina olla selkeä syy, mutta äidin hyvinvoinnille tärkeää lääkitystä jatketaan yleensä läpi koko raskauden ja synnytyksen jälkeen. Imetysaikana masennuslääkkeitä voi pääsääntöisesti käyttää.

Omin päin lääkitystä ei pidä koskaan lopettaa: mahdollinen lääkkeestä luopuminen tehdään aina lääkärin seurannassa.

Jo viitisen prosenttia suomalaisnaisista käyttää masennuslääkkeitä raskauden aikana, Malm kertoo. Ohje lääkityksen lopettamisesta loppuraskaudessa juontuu siitä, että keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voivat näkyä vastasyntyneellä lääkeoireina.

Malm ei vähättele vastasyntyneen lääkeoireita, mutta kertoo niiden olevan pääasiallisesti lyhytaikaisia ja ehkä ”pienempi paha” silloin, kun äiti hyötyy lääkityksestä merkittävästi.

– Ajattelen, että äidin hyvinvointi on edellytys raskauden hyvälle sujumiselle. Kaiken pitää lähteä siitä, että äiti pystyy huolehtimaan myös vauvastaan syntymän jälkeen. Jos äidin hyvinvointi romahtaa, se voi johtaa todella hankaliin tilanteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla